Jeoloji Mühendisleri Atama Bekliyor
Deprem kuşağı olan ülkemizde jeoloji mühendislerinin çalışmalarının önemli olduğunu belirten 2020 Jeoloji Mühendisleri Platformu, jeoloji mühendislerinin atamalarının yapılması için sosyal medya kampanyası yürütüyor.
Geçtiğimiz ekim ayında KPSS’ye giren jeoloji mühendislerinin kamu kurumlarında istihdamını arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak ve mesleki sorunları çözmek için yetkili mercilere ulaşmak amacıyla kurulan platform, sosyal medya üzerinden farkındalık kampanyası yürütüyor. Jeoloji mühendislerinin çalışma alanlarına dair bilgi ve görseller paylaşarak, ilgili kurumlara ulaşmaya çalışan platform, destek bekliyor.
2021 yılının İçişleri Bakanlığı tarafından ‘Afet Eğitim’ yılı ilan edildiğini hatırlatan platform yetkilileri, jeoloji mühendislerinin aldıkları eğitimlerle deprem başta olmak üzere doğal afetlerin zararlarından korunulması için uygun yerleşim planları seçiminde, projelerin yürütülmesinde kritik öneme sahip olduklarını belirtiyor. Yerel yönetimler açısından da jeoloji mühendislerinin önemli bir işlevi olacağını kaydeden platform yetkilileri, yapı denetim, kentsel dönüşüm, jeopark gibi uygulamalarda da bunun geçerli olduğunun altını çiziyor.
27 Bin Jeoloji Mühendisinin Yüzde 40’ı İşsiz
Jeoloji bilimi ve mühendisliğine gereken önemin verilmediğini, sayıları 27 bini aşan aşan jeoloji mühendislerinin yaklaşık %35-40 gibi önemli bir bölümünün işsizlik sorununu en yakıcı şekilde yaşadığını belirten yetkililer, “Binlerce işsiz jeoloji mühendisinin olduğu bölümümüze 2018 KPSS puanıyla yapılan merkezi atama sayısı 21’di. 2020 yılında deprem başta olmak üzere birçok afet yaşanmasına rağmen ÖSYM’nin son 2020/2 merkezi atamasında ise bizlere verilen kadro sayısı 0 (sıfır)’dı. En yüksek puanı alıp atanamayan mühendis arkadaşlarımızı görmek bizler için çok acı bir durumdur. Her türlü altyapının tamamlanması, yeraltı kaynaklarının kullanıma sunulması, güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması, su kaynaklarının yönetimi ve çevresel etkileşim konularında çözüm bekleyen birçok sorun varken, hatta bu özellikleri ile yabancı ülke kuruluşlarının da ilgi odağında bulunan ülkemizde; jeoloji mühendisliğine olan ilginin kamusal alanda ve sektörde giderek azalmasına anlam verememekteyiz.” Dedi.
Liselere Jeoloji Dersi
Jeoloji Mühendislerinin atanma taleplerinin yanı sıra, liselere jeoloji dersi konulması ve bu dersi jeoloji mühendislerinin vermesi, belediyelere jeoloji mühendisi istihdam zorunluluğu getirilmesi gibi istekler de bulunuyor.
Deprem Uzmanı Prof. Naci Görür de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Ülkemizi depreme güvenli hale getirmek için, güvenli kentler inşa etmek için, yeraltı kaynaklarımızı bulmak için, denizel kaynaklarımızı gün yüzüne çıkartmak için, su fakiri ülkemizi barajlarla donatmak için, olası doğal felaketleri ön görebilmek için jeologlara ihtiyacımız var.” diyerek atama taleplerine destek verdi.
Bizi Takip Edin