“Dünyanın Bilime, Bilimin Kadınlara ve Kız Çocuklarına İhtiyacı Var!”
Teknolojide Kadın Derneği ve IMPACT 2030 Türkiye Etki Konseyi'nin, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kapsamında düzenlediği etkinlikte, Türkiye’de %10’a yakın olan teknolojide kadın oranın artırılması ve bu konuda atılması gereken adımlar konuşuldu. Türkiye Etki Konseyi Başkanı Arzu Pınar Demirel, hızla dijitalleşen dünyada yeni mesleklerin STEM alanlarında ortaya çıkacağından daha çok kadının bu alanda eğitime yönlendirilmesi gereğine dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler tarafından kadınların ve kız çocuklarının bilimdeki rollerini artırmak, STEM alanında eğitimi ve araştırma faaliyetlerine her seviyeden katılımı teşvik etmek amacıyla ilan edilen Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nde yapılan etkinlikte, iş dünyasından katılımcılar kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve girişimcilik dünyasındaki yerine değindiler.
“Teknoloji Erkek işi Değil, İnsan İşidir”
Etkinliğin açılış konuşmasını Konya’da yaşayan Ortaokul 7. Sınıf Öğrencisi İrem Eraslan yaptı. Teknofest Robot Yarışması finalisti olan Eraslan, hedeflerine ulaşmak için STEM eğitimi alma hedefini ve STEM alanında erken yaşta eğitimlerin önemini vurguladı ve “Teknoloji erkek işi değildir, insan işidir” dedi
Teknolojide Kadın Derneği’nin (WTech) hedefini “bilim ve teknoloji dünyasında ihtiyaç duyulan insan çeşitliliğini ve fırsat eşitliğini sağlamak” olarak ifade eden Wtech Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, 2018 Teknoloji Endeksi raporuna göre % 9.91 olan teknolojide kadın oranını artırmayı ve kadınların bu alanda yeteneklerini geliştirmeyi planladıklarını kaydetti. Öney, “Önceliğimiz teknolojiyi tüketen kadınlar kadar, üreten kadınların da sayısını arttırmak ve bu alandaki çeşitliliği sağlamak.” dedi.
Türkiye’de Teknolojide Kadın Oranı % 9.91
Öney konuşmasının devamında, bilimde İrem gibi fende matematik teşvik edilebilme gerekliliğinden ve bu konuda ailelerin desteğinin öneminden söz ederek, genç kızların teknoloji ile bağlarını güçlendirmek için STEM alanında eğitim gören genç kızların ihtiyaç duydukları yol gösterici ve gerekli iş bağlantılarını kurabilecekleri kontakları yaratıp sektöre erişimlerini arttırmayı hedeflediklerini anlattı.
Etkinlik ortağı olan Türkiye Etki Konseyi Başkanı Arzu Pınar Demirel ise yaptığı konuşmada, UNESCO verilerine göre, kız öğrencilerinin yaklaşık yüzde 30’unun yüksek öğrenimde STEM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) ile ilgili alanları seçtiklerini, oysa hızla dijitalleşen dünyada yeni mesleklerin de bu alanlarda ortaya çıkacağından daha çok kadının bu alanda eğitime yönlendirilmesi gereğine dikkat çekti.
IMPACT2030 Türkiye Etki Konseyi olarak gerçekleştirdikleri araştırmada çalışanların en çok eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında gönüllülük yapmak istedikleri bulgusuna ulaştıklarını söyleyen Demirel, “Çalışanlar eşit bir gelecek ve gençlerin iş sahibi olmaları için mentorluk yapabilir; bilgi ve deneyimlerini öğretebilir, uzmanlıklarını paylaşıp yol gösterebilirler” dedi.
Bizi Takip Edin