Fridays For Future: ‘Hiç Kimse Dünyayı Değiştirmek İçin Çok Küçük Değildir’
Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri iş birliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında konuklarımız İklim Dede olarak da bilinen, iklim krizi denildiğinde ülkemizdeki önde gelen isimlerden birisi ve Açık Radyo kurucularından Ömer Madra ile iki yıldır Fridays For Future bünyesinde iklim aktivizmini yürüten, @Genc_bir_iklim_aktivisti Instagram sayfasında iklim grevini sürdüren 15 yaşındaki Defne Belkıs.
Caretta Ekolojik Ahval’de 2021 itibarı ile her ay bir hafta iklim krizi ile ilgili bir konuyu masaya yatıracağız. Bu kapsamdaki ilk programımızdaki konuklarımız Ömer Madra ve Defne Belkıs’a iklim değişikliği ile nasıl tanıştıklarını, bu durumu öğrendiklerinden bugüne geçen süreci sorduk.
Fridays For Future (FFF, Gelecek için Cumalar) aktivisti Defne Belkıs, iklim krizini öğrenmeden önceki dönemde de çevre ile ilgilendiğini, 2018’de İsveç Parlamentosu önünde bir oturma eylemi başlatarak karar alıcıları iklim krizine dair çözüm üretmeye çağıran ve o dönem 16 yaşında olan Greta Thunberg’in grevi sonrası bu konuya eğildiğini, Eylül 2019’da tüm dünyada gerçekleşen Küresel İklim Grevi’ne İzmir’de katıldığı sırada ise Fridays for Future Türkiye ekibi ile tanıştığını belirtti. Her Cuma günü yapılan eylemlerle karar alıcıları harekete geçirmeye çağıran FFF hareketi kapsamında eylemliliğe devam ettiğini kaydeden Belkıs, iklim aktivizmine ilişkin elinin üstüne çizdiği desen ve sloganları @Genc_bir_iklim_aktivisti Instagram sayfasından paylaştığını dile getirdi.
İklim değişikliği konusu ile gazeteci Metin Münir’in 1988 yılında kendisine önerdiği bir kitap sonrası karşılaştığını söyleyen Ömer Madra, Orhan Pamuk’un Yeni Hayat romanının ilk cümlesinde olduğu gibi, Bill McKibben’ın “The End of Nature”(Tabiatın Sonu) kitabını okuduktan sonra tüm hayatının değiştiğini belirtti. Açık Radyo’da ekoloji ve iklim krizine odaklı halihazırda 17 program yayınlanmakta olduğunun da altını çizen Madra, Defne Belkıs gibi genç insanların bugün yapacaklarının yarının dünyasını da şekillendireceğini aktardı.
Dünyada iyi yönde bir değişim yaratmak için kaç yaşında olduğunuzun önemli olmadığını belirten Defne Belkıs, Greta Thunberg’in bir sözünden ilhamla yayınlanan kitabı, ‘No One Is Too Small Make A Difference’a (Hiç Kimse Bir Fark Yaratmak İçin Çok Küçük Değildir) atıfta bulunarak, “Bizim kuşağımız için bugünler çok önemli. Geleceğimiz karar alıcıların elinde. Hem bu programı dinleyen yaşıtlarıma hem de büyüklerime ve küçüklerime iklim krizi hakkında bilinçli olmanın ne kadar önemli olduğunu ve konuşulmayan konuları tek bir kişinin bile konuşmasının önemini hatırlatmak istiyorum. Dünyayı değiştirmek için asla küçük değilsiniz. Değer verdiğiniz ve önemsediğiniz bir konu varsa bunun hakkında mutlaka sesinizi duyurmanız lazım.” diye konuştu.
2021 yılındaki küresel ölçekte gerçekleşecek ilk iklim grevi 19 Mart Cuma günü düzenleniyor. FFF hareketinin 19 Mart eylemi için “Boş Vaatler İstemiyoruz” (No More Empty Promises) hashtagini kullanacağının bilgisini paylaşan Defne Belkıs’a, Ömer Madra’dan gelen etiket önerisi ise, “Ben olsam şöyle derdim, “Boş laflara karnımız tok”” şeklinde oldu.
Bizi Takip Edin