Mersin Yabanları: ‘Şehirde Yaşayarak Tarımsal Üretim Mümkün’
Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri iş birliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in 2021’deki ilk programında Mersin’de şehirde yaşamaya devam ederek tarım yapan biri akademisyen diğeri müzisyen iki yeni çiftçiyi konuk ediyoruz.
Tarımsal üretimi, üstelik şehirde yaşamaya devam ederek deneyimleyen Bediz Yılmaz ve Serdar Keskin ile Mersin Yabanları Dükalığı’nı; Aralık 2018’de kente yarım saat mesafedeki Gözne Yaylası yolundaki bir tepede kiraladıkları zeytinlik ile başlayan, Mezitli ilçesindeki bir arsa sahibinin arsasını çiftçi kadınlara açması ile devam eden süreci konuştuk.
“Bu suça ortak olmayacağız” barış bildirisine imza atan akademisyenlerden Bediz Yılmaz, 2016’da Mersin Üniversitesi’nden ihraç edildikten sonra 2 sene kadar yurtdışında akademik çalışmalarını devam ettirdiğini, sonrasında ise Mersin’e dönerek hep hayalini kurduğu tarımsal üretime Mersin Yabanları ile başladığını kaydetti. Kompost konusunun kendisi için çok önemli olduğunu, ÇİTTA bünyesinde Bokashi Kompostu Topluluğu’nu da hayata geçirdiklerini ifade eden Bediz Yılmaz, tarımsal üretim için Ege’de bir zeytinlik almak gibi bir zorunluluk gerekmediğini, üretimin bir arsada, hatta herkesin kendi balkonunda bile başlayabileceğini, “Benim ilk üretimim kendi balkonumdaki solucan kompostu ile başladı. Mersin Üniversitesi’nde iken Buğday Derneği’nin “Tohumlar Kampüse” projesine katıldık ve öğrenciler ile kampus içinde küçük sebze yatakları meydana getirdik. Herkes gıda atıklarını şehir çöplüğüne göndermek yerine kompost yapabilir. Bu sözünü ettiğim hemen bugün başlanabilecek bir tarım yapma pratiği” sözleri ile ifade etti.
Müzisyenliğinin yanında çiftçiliğe de adım atan Serdar Keskin ise çocukluğunda babasının küçük arazisinde sebze tarımı yaptıklarını, üniversite tahsili ile bunun yarıda kesilmiş olmasına rağmen şimdi yeniden tarımla iç içe olabildiğini dile getirdi. Kendisini motive edenin “Çocukluğumdaki lezzette ürünleri tekrar tadabilir miyim?” düşüncesi olduğunu belirten Keskin, kendi yiyeceğini üretmenin politik bir süreç olduğunu, Mezitli’deki arsada faaliyet gösteren diğer çiftçiler ile birlikte ıspanak, marul, taze soğan, ısırgan, turp gibi mevsim sebzelerinin çıktığını, yakında ise karnıbahar, lahana gibi ürünlerin çıkacağını aktardı.
Bediz Yılmaz ayrıca, Solinova Mezitli Kadın Üretici Kooperatifi tarafından işletilen ancak pandemi nedeniyle şu dönemde kapalı olan ve Mezitli’deki Denizhan 2 Sitesi karşısındaki Özgür Cafe’nin önünde hafta içi her gün 11:00 ila 17:00 saatleri arasında satış gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.
Bizi Takip Edin