Yeşil Yeni Düzen: Türkiye’nin Yeni Bir Hikayeye İhtiyacı Var!
Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri işbirliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi IPC-Mercator Fellowu ve İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği’nden Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı ile Yeşil Yeni Düzen'i konuştuk.
Türkiye’nin içinde olduğu ekonomik bunalım ortamından çıkması için Yeşil Ekonomiye, Yeşil Yeni Düzen’e geçmesinin tek çare olduğunu kaydeden Aşıcı, “Bu sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Covid-19 pandemisinin bile insanın doğa ile doğru bir ilişki kuramamasına bağlı olduğunu düşünüyorum. İklim krizini de yaratan bu mevcut sistem. Yeni sistemin / iş güvencesi, istihdam ve iklim krizine da çare olması gerekiyor, bunu ancak Yeşil Yeni Düzen ile sağlayabiliriz. Yeşil Yeni Düzen, Yeşil Dönüşüm istihdam dostu bir yaklaşım. Bilimsel araştırmalar da bunu gösteriyor. Türkiye’nin ekonomik anlamda yeni bir hikayeye ihtiyacı var” diye konuştu.
Avrupa Birliği’nin (AB) 2019’da açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı, ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’in Paris İklim Anlaşması’na geri dönüleceği şeklindeki açıklaması ve Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötr sisteme geçme hedefine de değinen Doç. Dr. Atıcı, “Dünya ekonomisinin en büyük üç gücü ekolojik değerlere önem verdikleri için bu kararları almıyor. Yapılması gerekenin Yeşil Yeni Düzen’e geçmek olduğunun farkındalar. Biz de Yeşiller Hareketi içinden geldiğimiz için bu sistemi savunmuyoruz. Yeşil Yeni Düzen, Yeşil Ekonomi’nin istihdam dostu, doğa dostu ve aynı zamanda ekonomi dostu olduğunu bildiğimiz için destekliyoruz. Hükümetin 2012’de açıkladığı “Vizyon 2023” hedeflerinde o dönem 12 bin dolar kişi başı yıllık gelir, 25 bin dolara çıkacak deniyordu. Günümüzde ise 9 bin dolara düşmüş durumda. Şu an Türkiye’de insanlar mutsuz, gençler mutsuz ve geleceklerini öngöremez halde. Toplumsal refahın yükselmesi için de Yeşil Yeni Düzen’e geçmemiz gerekiyor. Türkiye, imzaladığı ancak henüz parlamentodan geçirmediği Paris İklim Anlaşması’nı da onaylamak durumunda. Yeşil İklim Fonu’nu ancak bu şekilde kullanabilir. 2022’de yürürlüğe girecek AB’ye ihraç edilen her ürün için sınırda karbon vergisi uygulaması da sistemi değiştirmemizin elzem olduğunu gösteriyor ” dedi.
Bizi Takip Edin