Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı’nın Sivil Toplumda Dönüştürücü Gücü
Sivil Toplum Sektörü Sivil Toplum Destek Programı Ortaklıklar & Ağlar Hibe Programı Kapanış etkinliği 9 Aralık'ta çevrimiçi ortamda gerçekleşti. Toplantıya katılan ilgili kamu kurum temsilcileri, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve proje sahibi STK temsilcileri, Program’ın elde ettiği başarıyı, sivil toplum aktörlerinin birbirleriyle ve kamu ile kurdukları ağları, nihai olarak kamuda artan sivil katılımı vurguladılar. Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı’nın yeni yılda tekrar açılması planlanıyor.
Sivil Toplum Sektörü Sivil Toplum Destek Programı Ortaklıklar & Ağlar Hibe Programı iki yıl önce başlayan yolculuğunu bu ayın sonunda noktalıyor. Program, mali ve idari açıdan güçlü ve daha önce proje deneyimi olan STK’ların geliştirecekleri ortaklıkları ve ağları desteklemeyi; bu ortaklıklar ve ağlar vasıtasıyla da kamu kurumları ve STK’lar arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi, STK’ların kapasitelerini geliştirilmeyi hedefledi. Hibe programı kapsamında desteklenen 10 STK 2 yıllık sürede yaklaşık 4,3 milyon avro hibe desteği almaya hak kazandı. Program, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütüldü.
Etkinlikte ilk söz alan Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Dr. Hakan Ertürk, programın kamu ile STK’lar arasında işbirliğini güçlendirmek için atılan önemli bir adım olduğunu ifade ederken, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT Programın STK’ların kapasitesini artırdığını ve kamu-STK arasındaki işbirliğini güçlendirdiğini kaydetti.
Ardından söz alan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, AB üyelik sürecinin sahiplenilmesinde sivil toplumun önemini vurgulayarak, programın karar alıcılar ile STK’lar arasında diyalog kanalları açtığını belirtti. Programın STK’ların kendi aralarında bağ kurması ve kamu ile ilişkilerini güçlendirmesini amaçladıklarını anlatan Kaymakçı, kısıtlı kaynaklarla 2 yılda daha katılımcı bir anlayışla STK’ların karar alma süreçlerine önemli katkıları olduğunu kaydetti. AB’nin Türkiye ile ilgili yaptırımlarının gündemde olduğunu hatırlatan Kaymakçı, sivil toplumun hem Türkiye’de hem de diğer AB ülkelerinde yapılan ortak çalışmalar ikili ilişkilerde güven tesis edilmesine katkı sunduğunun altını çizdi. Türkiye’de “sivil toplumun AB üyelik sürecini sahiplenmesi elimizdeki en büyük sermaye” diyen Faruk Kaymakçı, STK’ların bu tür projelerde yer almasının AB iletişim stratejisi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.
Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı’nın Kazanımları
Sivil Toplum Sektörü Sivil Toplum Destek Programı Ortaklıklar & Ağlar Hibe Programı kapsamında açılış konuşmalarının ardından, program faydalanıcısı olan 10 STK temsilcisi iki yıl boyunca yürüttükleri projelerden elde ettikleri kazanımları, geliştirdikleri ortaklıkları ve deneyimlerini aktardı.
Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı faydalanıcısı olan 10 proje ve proje yürütücüsü olan STK’ların isimleri şunlar;
İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı projesi, KAGİDER,
Türkiye Yayıncılar Birliği, Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu / OKUYAY
Vehbi Koç Vakfı, Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Projesi (TSGA)
Antalya Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği, SivilAnT – Antalya Sivil Platformu
Hrant Dink Vakfı, Yeni Bir Söylem ve Diyaloğa Doğru
Türkiye Avrupa Vakfı, AB İzleme Ağı
Tohum Otizm Vakfı, Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi
Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı, mali ve idari açıdan güçlü, proje yönetim beceresi yüksek STK’lar ile kamu arasında işbirliğini artırarak ve sivil toplumun kapasitesini güçlendirildi. İstanbul, İzmir ve Antalya’da faaliyet gösteren proje yürütücüsü olan 10 STK ile birlikte faydalanıcılar arasında yer alan çok sayıda proje ortağı STK da hibeden yararlandı. Ayrıca pandemi sürecinde başarılı sosyal medya kampanyaları hazırlandı.
Kapanış etkinliğinde son söz alan konuşmacı Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, 2021 yılında yeni yeni mali dönemde sivil sektör olarak çalışmalarını AB Başkanlığı olarak, özellikle ağlar ve ortaklıklar benzeri programları oluşturmak amacıyla AB’ye projelerini sunduklarını ancak Türkiye-AB siyasi ilişkilerde yaptırım söylemleri ve ilişkilerde kötüleşmenin hibe programlarını olumsuz etkileyebileceğini dikkat çekti.
Sivil topluma imkân verildiğinde başarılı işlere imza atıldığını gösteren bu programın aynı zamanda kamuda atılması gereken daha çok adım olduğunu da hatırlattığını; sivil toplumun kamu içinde daha çok söz alması gerektiğini; bu çerçevede bu ve benzeri programlara daha çok kamu aktörünün dahil olması için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.
Sivil Toplum Destek Programı altında yürütülen “Kamu ve STK’lar Arasında İşbirliğinin Güçlendirilmesi için Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı” web sayfasından faydalanıcı STK’ların çalışmalarının detaylarına ulaşabilirsiniz.
Bizi Takip Edin