“Hedefimiz STK’ların Çalışmalarını Daha Rahat ve İşbirliği İçinde Yapabilmelerini Sağlamak”
İzmir’in Bornova ilçesinde sivil toplum örgütleri için bir kuluçka merkezi olarak da kullanılabilecek Bornova Belediyesi Sivil Toplum Örgütleri Yerleşkesi kuruldu. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, STK’ların yer ihtiyaçlarını çözmeyi, çalışmalarını daha rahat ve işbirliği içinde yapabilmelerini hedeflediklerini söylüyor.
Bornova Belediyesi Sivil Toplum Örgütleri Yerleşkesi kurulma fikri nasıl ortaya çıktı?
Yıllarca STK’larda görev yapmış bir belediye başkanı olarak en büyük sorunlardan birinin bina ve toplantı salonu ihtiyacı olduğunu biliyordum. İşte bu düşünce ile yola çıktık. Hepimizin bildiği gibi Sivil Toplum Örgütleri, resmi kurumların dışında kalan ve topluma yararlı hizmetler sunmak için bağımsız olarak kurulmuş yasal topluluklardır. Üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alırlar, kâr amacı gütmezler, gelirlerini bağışlar veya aidatlarla sağlarlar. Yerel yönetimler, toplum yararını gözeten böylesi yapılara mutlaka destek vermeli, birlikte yol yürümelidir. Sonuçta bizler de vatandaşa hizmet için bu görevlerdeyiz. Yani aynı ortak paydadayız.
Sorunuzun cevabı bu söylediklerimin içinde aslında. Bornova, sınırlarında faaliyet gösteren 600’ü aşkın STK ile İzmir’de ilk sırada. Bu da Bornovalıların örgütlenme konusunda ne kadar etkin olduğu ortaya koyuyor. Bu düşünceyle Bornova Belediyesi olarak, bizim gibi pek çok alanda Bornovalılar için çalışan STK’ların yer ihtiyaçlarını çözmeyi, çalışmalarını daha rahat ve işbirliği içinde yapabilmelerini hedefledik. Hem böylece Altındağ Atatürk Kültür Merkezimizi daha etkin bir şekilde kullanmış olacağız.
Yerleşkede hangi destekler sunulacak?
Burada tüm dünyada gelişen bir çalışma yöntemi olan ve dünyada ‘Co-working spece’ olarak bilinen ortak çalışma alanları yaptık. Yani masrafsız, etkin ve yenilikçi… STK’lar merkezleri olarak Sivil Toplum Örgütleri Yerleşkemizi adres gösterip, her türlü toplantı, çalışma ve faaliyetlerini ortak alanlarda ve salonlarda yapabilecekler. Belediyemiz tarafından sunulacak profesyonel sekretarya hizmetinden yararlanırken bu sayede sürekli ulaşılabilen bir yapı içinde faaliyetlerini sürdürme imkanı bulacaklar. Tüm iletişim araçlarını ücretsiz olarak kullanabilecekler. Derneklerimizin birbiriyle iç içe olması daha etkin bir iletişimi, doğal olarak da işbirliğini getirecektir. Burada eğitimler de düzenleyeceğiz. Böylece STK’lar sorunlar karşısında daha hızlı çözüm, fikir ve proje üretebilecek. Yerleşkede uluslararası kuruluşların STK’lara yönelik hibe ve desteklerini takip eden ve çalışmalar yürüten bir ofis de kurmayı planlanıyoruz.
Proje yapmak isteyen STK’larımızın dünyanın dört bir yanından proje ortağı ve finansal kaynak bulmasına katkı koyacağız.
Yerleşkeden hangi kurum ve kuruluşlar istifade edebilecekler, çalışma alanlarına göre mi belirlenecekler?
Bornova Belediyesi olarak herhangi bir ayırım yapmıyoruz. Ancak sendikalar ve odaların ekonomik yapıları daha güçlü STK’lar olarak bizim sunduğumuz olanaklara gereksinimleri olmadığını, yapıları itibariyle tüm ihtiyaçlarını kendilerinin karşıladığını görüyoruz. Buna paralel olarak yerleşkemize şimdiye kadar kayıt yaptıran 200’ün üzerinde STK’nın başta dernekler olmak üzere vakıf, federasyon, konfederasyon, temsilcilik, platform, topluluk, sivil ağ ve girişim gibi yapılar olduğunu söyleyebilirim.
Yerleşim desteklerinden istifade edebilmek için sivil toplum örgütlerinin sahip olması gereken kriterler nelerdir?
Öncelik elbette Bornova’da kurulmuş ya da faaliyet gösteren kuruluşlar ama İlgili mevzuata uygun ve kamu yararı gözeterek çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarına kapımız açık. Çünkü amacımız zaten STK’ların kendi aralarında da sinerji yaratmaları.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Sivil Toplum Kuruluşları demokrasinin ve çağdaşlığın gereğidir. Farklı sesler ve renkler bizim kültürümüz, zenginliğimizdir. Tüm sivil toplum kuruluşlarına destek olmak, ortak çalışmalara imza atmak bizlere büyük mutluluk verecektir.
Bizi Takip Edin