Pandemi Sürecinde Hak İhlalleri: Ayrıştırılan ve Yalnızlaştırılan Yaşlılar
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, yaşlılara uygulanan ayrımcılık ve hak ihlallerine karşı hayata geçirdiği “Pandemi Sürecinde Hak İhlalleri: Ayrıştırılan ve Yalnızlaştırılan Yaşlılar” çalışmasının bulgularını yayınladı. AB Sivil Düşün Programı tarafından desteklenen çalışmada, salgın sürecinin yaşlıların psikolojilerini bozduğu, yasakçı yöntemlerle hak ihlallerinin yapıldığı ve yasal düzenlemelerin ve medyanın yaşa bağlı ayrımcılığı artırdığı vurgulanıyor.
COVID-19 salgınında yaşlı yurttaşların yaşadıkları sorunlar için Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nın geliştirdiği ve AB Sivil Düşün Programı tarafından desteklenen “Ayrıştırılan ve Yalnızlaştırılan Yaşlılar” projesi ile farkındalık yaratmak, sorunlara çözüm üretmek, konuya ilişkin kamuoyu oluşturmak ve hak ihlalleriyle istismara karşı baskı unsuru yaratmak hedeflendi.
COVID-19 salgını sürecinde toplum nezdinde yaşlılar hakkında oluşturulan “gereksiz ve kırılgan” olduklarına dair algıyı değiştirmek için hayata geçirilen bu çalışmada, tanınmış kişilere, uzmanlara ve sokaktaki yurttaşa salgın sürecinde 65 yaş ve üstü yurttaşların yaşadığı sorunlara dair sorular soruldu. Projenin hazırlık aşamasında Bedri Baykam, Halil Ergün, Esin Koç, Vedat Sakman gibi sanatçılar; Tuba Aldeniz, Atila Bozkurt, Hilal Dokuzcan, Mahmut Atom Duruk, İhsan Eliaçık, Ercan Karakaş, Şahin Özdemir, İhsan Turnalar gibi akademisyenler, iş insanları ve uzmanlar destek verdi. Çalışmanın sonunda röportajlardan üretilen bu içerikler video, afiş ve el ilanı gibi görseller şeklinde sosyal medyada paylaşıldı.
Yaş Ayrımcılığı ve İtibarsızlaştırılan Yaşlılar
“Pandemi Sürecinde Hak İhlalleri: Ayrıştırılan ve Yalnızlaştırılan Yaşlılar projesi”, yaş ayrımına karşı durulması gerektiği, yaşlıların itibarsızlaştırıldığı, bu süreçte bilgilendirme eksikliğinin ve kirliliğinin yaşandığı ifade ediliyor.
Sokak röportajlarında kendilerine mikrofon uzatılan yaşlı yurttaşlar, özellikle sokağa çıkma yasağının 65 yaş ve üstüne uygulanmasının ayrımcılık olduğu, “eve hapsolma” vurgusu ve “evden çıkamamanın” yarattığı ciddi sağlık sorunlarını öne çıkarıyorlar. Yaşlı yurttaşların en çok vurguladıkları bir diğer bir konu, salgın nedeniyle yakınlarıyla görüşememelerinin yarattığı yalnızlığa itilme durumu. Röportajlarda, yakınlarıyla yalnızca dijital ortamda görüşebildiğini ifade eden bazı yaşlılar, bu durumun yalnızlaşma duygusuna çözüm olmadığını vurgulanıyor.
“Pandemi Sürecinde Hak İhlalleri: Ayrıştırılan ve Yalnızlaştırılan Yaşlılar” çalışmasının video içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi Takip Edin