”Öncelikli Amacımız Engelli Birey ve Aileleri Sosyal Hayata Tekrar kazandırmak”
'En Başarılı Kadın Kooperatifi Ödülü'nü alan Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi (KAGÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Gülsüm Soyak ile Engelliler ve Engelli Çocuk Annelerine Destek Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi'nin çalışmalarını konuştuk. Soyak, öncelikli amaçlarının engelli çocukları ya da engelli çocuğu olan ailelerin sosyal hayatlarını aktif hale getirmek olduğunu söylüyor.
Engelliler ile engelli çocuk annelerine destek olmak amacıyla 2015 yılında kurulan Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi (KAGÜK), kadınların ekonomiye katkı sağlamasına yardım etmeye çalışıyor. Gülsüm Soyak tarafından kurulan ve sosyal bir kooperatif olarak faaliyetlerini sürdüren KAGÜK, engelli çocuklar ve aileleri için farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Kooperatifin kurucusu Gülsüm Soyak bu süreci hayat hikâyesinden esinlenerek şöyle anlatıyor: “1959 yılında çadırdan köye inemeyip çalıların arkasında göbek bağı taşla kesilerek dünyaya geldim. Sağlıkla dünyaya gelen kardeşimin cahillikle engelli bir birey oluşuna birebir tanıklık ettim. Engelli çocuğu olan bir annenin kızı olarak hayatıma devam ettim ve engelliler ile engelli çocuk annelerine destek olmak amacıyla 2015 yılında Engelliler ile Engelli Çocuk Annelerine Destek Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi’ni kurdum. Kooperatif kadınların ekonomiye katkı sağlamasına yardım etmeye çalışıyor.”
KAGÜK’ün amacının kadınların ev ekonomisine katkı sağlamak olduğunu aktaran Soyak, “Öncelikli amacımız engelli çocukları ya da engelli çocuğu olan ailelerin sosyal hayatlarını aktif hale getirmek. Engelli bir bireyseniz ya da engelli bir çocuğunuz varsa maalesef sosyal hayatın dışında kalabiliyorsunuz.” diyor ve engelli bireylerin zamanının çoğunu evde geçirmek zorunda kaldığını hatırlatıyor.
Kadınlar Her Şeyi Üretebilecek Potansiyele Sahip
Bireylere hem kültürel hem de ekonomik anlamda destek olarak, sosyal yaşama katılımlarını arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Soyak, “Üretip ‘pazarım yok’ diyene pazar, ‘üretmek istiyorum ama bilgim yeterli’ değil diyene atölye çalışmalarıyla destek veriyoruz. Düzenlediğimiz atölye çalışmalarıyla engelli çocuklara ve engelli ailelere yeni beceriler kazandırmanın yanı sıra, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının modern versiyonları ile ürünler geliştirilip, ailelerin gelir elde etmesi için üretilen ürünlerin satışlarına olanak sağlıyoruz.” diyor.
Engellere ve imkânsızlıklara inanmadıklarını ekleyen Soyak, işbirliğine açık olduklarını da şu sözlerle belirtiyor: ”Kooperatif bir holding gibi, vergi veriyoruz tek farkımız bizde gönüllük esas. Yola çıkarken inanlarla çıktık, kimseyi ikna etme gayesinde olmadık ve yürüdüğümüz yolda milli ve manevi değerleri koruyabilen gerçek, büyük bir aile olmayı başardığımızı düşünüyoruz. Biz bir çocuğa değmenin geleceğe dokunmak olduğunu düşünüyoruz. Bir kadının kendi ekonomisine katkıda bulunmasının üreten bir ülkeye destek olacağını biliyoruz. Antalya merkezli bir kooperatifiz fakat tüm Türkiye Cumhuriyeti’ni kucaklıyoruz, kültürümüzü tanıtabilmek için diğer illerle kardeş kooperatif olmak istiyor ve komşu ülkelerimizle de sosyal-ekonomik, kültürel anlamda kaynaşmayı amaçlıyoruz.”
Ticaret Bakanlığına bağlıyız ve ne kadar şanslıyız ki Ruhsar Pekcan sesimizi her zaman duyuyor. Bizim amacımız konusu çocuk, konusu kadın, konusu girişim, konusu üretim olan her şeye destek ve her şeyle paydaş olabilmek.
Farkındalık Yaratmaya Çalışıyoruz
Soyak, sosyal bir kooperatif olarak hayatına devam eden Engelliler ile Engelli Çocuk Annelerine Destek Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin engelli çocuklar ve aileleri için farkındalık yaratmayı amaçladıklarını, kadınların her şeyi üretebilecek potansiyele sahip olduklarını ve kooperatifin amacının her şeyi üretebilmekten ziyade sürdürülebilir hale getirmek olduğunu söylüyor.
Soyak, KAGÜK’ün atölye çalışmalarıyla engelli çocuklara ve engelli ailelere destek verdiğini de belirterek, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını da güncelleştirme çabası içinde olduklarını, bu konuda aynı zamanda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını, bunun yanı sıra kullanılabilir hediyelik eşya ve yenilebilecek organik ürünler de yapıldığını bildiriyor.
Soyak, fuarlara katılma amaçlarını ise şu şekilde dile getiriyor: “Engelli bireylerin ya da engelli ailelerin yapmış oldukları el sanatlarını, hediyelik eşyaları, yiyecek ya da kullanılabilir her türlü eşyayı satıyoruz. Engelli çocuklar ve kadınlar her alanda üretebiliyorlar. Bizler de onların ürettikleri eşyaları ya da yiyecekleri satabilme kapıları açıyoruz.”
Bizi Takip Edin