Pandemide Yaşlılar Günü Kutlamak
Bugün 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü! Pandemide kısıtlamalardan en fazla etkilenen kesimlerden olmalarına rağmen, göz ardı edilen yaşlıları bugün vesilesiyle hatırlatan Yaşlı Hakları Derneği, yetkililere seslenerek COVID-19 salgınında, yaşlılar için yasak ve kısıtlamalar dışında hangi önlemleri ve politikaları hayata geçirdiklerini sordu. Dernek yaptığı açıklamada, hem yaşlılara yol gösterici önerilerde bulundu hem de 65 yaş üstü için yasak ve kısıtlama kararı almadan önce, yetkililerin kendilerine sormaları gereken soruları sıraladı. Açıklama, pandemide yaşlıların da gerekli tedbirleri alarak kısıtlamalara maruz kalmadan hayata karışabileceğinin mümkün olduğunu hatırlatıyor.
Pandemide 65 yaş üstü kesimleri eve kapatmanın pandemiyle mücadelede etkin bir yöntem olmadığı, hatta bunun ‘yaş temelli ırkçılık’ sayılabileceğine ilişkin tartışmalar olsa da kararın ilk alındığı tarihin üzerinden geçen 6 ayda çok fazla bir değişiklik yaşanmadı. Türkiye’de 65 yaş üstü kesim hala çeşitli kısıtlamalara tabi.
Bu ortamda, pandemide yaşlı haklarını etkin şekilde savunan Yaşlı Hakları Derneği, Dünya Yaşlılar Günü’nde Dernek Başkanı Dr. Gülüstü Salur imzasıyla bir açıklama yayınladı ; öncelikle herkesin kendi sağlığını kendisinin koruma sorumluluğunu taşıdığını kaydetti. Açıklamada yaşlılara hitaben şu ifadeler yer aldı;
“Hastalıktan korunmak için gereken tedbirleri biliyoruz, uygulayalım. Bu tedbirlere uyarak hayata karışmanın ve ayakta kalmanın mümkün olduğunu en iyi siz bilirsiniz… Lütfen ‘Madem salgın var aman evden çıkmayalım’ demeyin. Eve kapanmak ve kimseyle görüşmemek bizi virüs salgınından korusa da başka hastalıkları tetikleyebilir. Maske-mesafe-hijyen kurallarına dikkat ederek, çok kalabalık olmayan, havalandırması iyi olan yerlerde, hele de açık havada mutlaka vakit geçirmeli ve yürüyüş yapmalıyız.”
Yaşlı Hakları Derneği’ne göre yetkililer pandemide 65 yaş üstü için yasak ve kısıtlama kararı almadan önce kendilerine belli sorular sormalılar ve bu sorulara verecekleri yanıtlar ile politikaları yaşlıların ihtiyaçları temelinde tekrar şekillendirmeliler;
- Salgın koşullarında, yaşlıların gündelik hayatlarını idame ettirmesi için oluşturulan destek faaliyetlerinde hala altı ay önce başladığımız yerde miyiz?
- Salgın döneminde yaşlılarımızın artan ihtiyaçlarını karşılayacak yeni kaynak ve personel yarattık mı?
- Yaşlı hemşehrilerimizin çıkıp dolaşabilecekleri, evlerine yürüme mesafesinde açık alanlar var mı?
- Var olan açık alanlarda, yaklaşan kış koşullarını düşünerek önlem aldık mı?
- Uzun süreler evde kalan yaşlılarımızın akranlarıyla, hijyen koşullarında bir araya gelip sosyalleşebileceği mekânlarımız var mı?
- Son altı ay içinde, böyle mekânlar yaratmak için ne yaptık? Var olanlara yenisini ekledik mi?
- Altı aylık tecrübemizi gözden geçirdik mi? Nerede eksik, yetersiz kaldık, saptadık mı?
- Yaşlı hemşehrilerimiz için yeni ve farklı neler yapabiliriz? Bunları gerçekleştirmek için kimlerle güç birliği yaparız?
Yaşlı Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamanın tümüne buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi Takip Edin