“Dezavantajlı Gruplar İçin Ayrı Bir Pandemi Programı Gerekiyor”
Sivil Mikrofon’a konuk olan Gaziantep’in ilk kadın Tabipler Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, mülteciler başta olmak üzere dezavantajlı gruplar için ayrı bir pandemi politikası olması gerektiğini belirterek, “Eşit hizmet ama farklı yöntemler gerekiyor. Ama böyle bir farkındalık göremiyoruz.“ dedi.
Emine Uçak Erdoğan’ın hazırladığı Sivil Mikrofon’un yeni bölümünün konuğu, Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla oldu. Tabipler Odası’nın ilk kadın başkanı olan Tarla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi için kadınların meslek odalarında da karar alma mekanizmalarında yer almasının önemini vurguladı.
Göç ve kadın alanında yaptığı gönüllü ve profesyonel çalışmalarıyla bilinen Tarla, meslek odası başkanlığının çalışmalarını daha belirginleştirdiğini belirterek, “Göç, kadın alanında yaptığım çalışmaları etkin kılmak için Tabipler Odası bir araç görevi görüyor. Ama tabi bir meslek odası olmasının getirdiği farklı sorumluluk ve kısıtlamalar da var. Ben sağladığı alanın daha fazla kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Göçmenlerin, dezavantajlı grupların daha çok konuşulur olması ve onların haklarına ulaşması için yüksek sesle dile getirmek için bu durumun bir avantaj olacağını düşünüyorum” dedi.
Gaziantep’teki pandemi süreci hakkında da bilgiler veren Tarla, haziran ve temmuz döneminde artan vakaların son günlerde düşüş eğilimine geçtiğini kaydetti. Pandemi sürecindeki en önemli sorunun bilgilerin şeffaf olarak kamuoyuna ve meslek odalarına açıklanmaması olduğunu, mücadelenin başarıya ulaşması için bilgilerin açıklanması gerektiğinin altını çizen Tarla, pandemiyle mücadelede sağlık okur yazarlığının artmasının önemine işaret etti.
Mülteciler ve dezavantajlı gruplar için bir pandemi politikası olmadığını da vurgulayan Tarla, “Kamu biz mültecileri ayırmıyoruz. Onlar da eşit diyorlar. Eşitler evet ama bazı özellikleri farklı. Eşit hizmet ama farklı yöntemler gerekiyor. Böyle bir farkındalık göremiyoruz” dedi.
Bizi Takip Edin