OHAL’in Toplumsal Maliyetleri
Sesli Dosya’da bu hafta, 15 Temmuz darbe girişiminin dördüncü yıldönümünde, Mağdurlar İçin Adalet Platformu tarafından hazırlanan Üçüncü Yılında OHAL'in Toplumsal Maliyetleri raporu, Ömer Faruk Gergerlioğlu ile konuşuldu.
HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu (İHİK) üyesi ve insan hakları savunucusu Gergerlioğlu’na hazırladıkları rapor çerçevesinde 15 Temmuz’u Türkiye’de insan hakları ve STK’ların aldığı pozisyonu sorduk.
Üçüncü Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri adlı bin 500 sayfadan oluşan raporda, OHAL’in yarattığı etkiler finansal ve beşerî sermayenin kaçışı, sosyal ve kültürel güçte zayıflama gibi çeşitli başlıklar altında sıralanıyor.
15 Temmuz sonrası OHAL dönemi ve çıkarılan KHK’lar nedeniyle, çok ağır insan hakları ihlalleri yaşandığını belirten Gergerlioğlu, OHAL Komisyonu’nun adaletin tesisini geciktirdiğini ifade etti. 15 Temmuz’dan bu yana yaşanan ağır hak ihlallerine karışın, Türkiye’de en önemli gelişmeyi “filizlenmekte olan insan hakları” olarak nitelendiren Gergerlioğlu, farklı kesimlerin empati kurmaya, özeleştiri yapmaya ve pişmanlık duymasıyla farklıklara rağmen bir arada reaksiyon göstermeye başlamalarını umut verici buluyor.
“Bu toplumun tüm zalimliklere rağmen iyiye gittiğini düşünüyorum. Belki çok yeterli değil ama benim çabam, filizlenen insan hakları çıkışını desteklemek ve bir çınar haline gelmesini sağlamak.” diyen Gergerlioğlu’na göre, “haksızlıklara karşı o filizin büyümesi sayesinde bu toplum kurtulacak. İnsan hakları bilinci oluşturamazsak, hiçbir şey değişmeyecek.”
Bizi Takip Edin