”Hedefimiz ‘Kadın Her Alanda Var’ Misyonunu Yaygınlaştırmak”
İşte Kadın Derneği, kadınların iş gücüne katılmalarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak amacıyla yürüttükleri çalışmalarına online eğitimlerle devam ediyor. Kadın istihdamının desteklenmesi ve bu yöndeki faaliyetlerin teşvik edici olmasının önemli olduğuna değinen derneğin Proje Yöneticisi Elif Nur Tosun ile çalışmalarını, pandemi sürecinin bu çalışmalara etkisini konuştuk.
Derneğin 2015 yılında kurulduğunu belirten Tosun, amaçlarının “Sosyal, ekonomik ve çevresel konularda toplumda var olmalarını sağlayan öncü bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olmak ve sürdürülebilir sosyal girişimci olarak varlığını gelecek nesillere taşımak” olduğunu ifade etti. Tosun, “Kadınların sosyal, ekonomik ve çevresel konularda sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması için, kadınları desteklemek, onlara rehberlik etmek ve toplumda “Kadın Her Alanda Var” misyonunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” diyor.
“Projelerin Sonunda Kadınlar İçlerindeki Gücü Fark Etmiş Oluyor”
Derneğin yürüttüğü projelere katılan kadınların önce tereddüt ettiğini söyleyen Tosun, “Projelerin sonunda ne istediğini bilen, içlerindeki gücü fark etmiş ve her alanda çalışmaya hazır halde oluyorlar. Özellikle mentorlarımızdan birinin proje kapanış toplantısında söyledikleri durumu çok güzel resmediyor; ”Ben ürkek bir serçeydim her şeyden korkardım ama aslında bir kartal olduğumu öğrendim.” dedi. Tamamen hayatlarını başkalarının hayatları üzerine kurmuş kadınlara kendi hayatlarını ve hayallerini öncelemeleri gerektiğini gösteriyoruz.”
Tosun, eğitimlere katılan ve sonrasında iş hayatına başlayan kadınlarla ilgili durumu ise şöyle özetliyor: “2018 yılında yürüttüğümüz T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi’nin finanse ettiği Şimdi Sıra Bizde projemizin 57 katılımcısından 17 kişiye istihdam sağlandı. 2019 yılında yürüttüğümüz Avrupa Birliği’nin finanse ettiği İş Bilen Kadınlar Geliyor projemizin 100 katılımcısından 10 kişiye de mentörlük eğitimi vererek iş hayatına adım atmaları sağlandı. Son zamanlarda oluşan ekonomik krizden ve salgından dolayı kadınlarımız beklenen oranda iş sahibi ve iş yeri açma faaliyetinde bulunamadı.”
“Eğitimlerimizi Online Olarak Devam Ettireceğiz”
Covid-19 sürecinden dolayı çalışmalarına ara vermek durumunda kaldıklarını belirten Tosun, “Pandemi sürecinden dolayı dernek faaliyetlerimize ve 01.01.2020 tarihi itibariyle başlattığımız İstanbul Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği işbirliğiyle Dijital Dünyada Kadın Girişimciler projemize ara verdik. Projemizdeki eğitimleri tamamen dijital ortamlarda online olarak vermeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği’nin Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık kapsamındaki çalışmaya proje yazdıklarını da ifade eden Tosun, “Proje kapsamında kadınların ev eksenli çalışmasının teşviki, pandemi sürecinde eğitim ve çalışma iş akışlarının üzerinde oluşan olumsuz etkinin azaltılması ve kadınların mesleki ve günlük yaşamlarında kalitenin arttırılması için web tabanlı eğitim ve online eğitim belgelendirme sistemi oluşturulması planlanmıştır. Bu sistem içerisinde girişimcilik ve dijital alanda 20 online eğitim modülü ile ilk uygulamada yaklaşık 100 kadına ücretsiz eğitim verilmesi sağlanacaktır. Eğitimler pandemi süresince ve pandemi sonrasında da online olarak devam edecektir.” dedi.
Bizi Takip Edin