692 Hibe Kuruluşundan Koronavirüs Taahüdü

23 Nisan 2020
Dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren 692 hibe veren kuruluş, Ford Foundation liderliğinde ve Trust-Based Philanthropy Project ve Council on Foundation iş birliğiyle oluşturulan Covid-19 Zamanında Filantropinin Taahhüdü (Philanthropy’s Commitment During Covid-19) isimli metne imza attılar.

İmzalanan taahhüde göre; hibe veren kuruluşlar Koronavirüs ile mücadelede alınan önlemleri göz önünde bulundurarak, sağladıkları hibe desteklerinin şartlarını esnek tutacaklar, acil durum fonlarına katkıda bulunacaklar ve olabildiğince esnek yeni hibeler oluşturacaklar. Covid-19 Zamanında Filantropinin Taahhüdü başlıklı çağrıda, COVID-19’un hızla yayılmasının tüm dünyada sağlık ve ekonomi başta olmak üzere bir çok etkiye sebep olduğu belirtilerek, “Normal” olanın bu yeni tanımının yarattığı artçı şokların sektörümüz ve bağış ortaklarımız için zor ve beklenmedik olduğunun farkındayız. Yardımseverlik konusunda önder bir kuruluş olarak, kar amacı gütmeyen ortaklarımızı ve KOVİD-19’un etkilerinden en çok etkilenen insan ve toplulukları desteklemek için şiddetli bir aciliyetle hareket etmenin kritik ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bu yüzden, yardımseverlik sektöründeki fon sağlayıcılarını ve diğer önder kuruluşları bu sorumluluğu yerine getirmeye ve bu eylem çağrısını imzalayarak kolektif bir sorumluluk ortaya koymak için bize katılmaya davet ediyoruz.” Deniliyor.

Bildiriye göre kuruluşlar şu konularda sorumluluklarını yerine getirmek konusunda güvence veriyorlar:

  • Mevcut hibeler üzerindeki kısıtlamaları yumuşatmak veya ortadan kaldırmak. Bu, proje bazlı hibeleri sınırsız desteğe dönüştürmeyi, ödeme planlarını hızlandırmayı ve konferanslar, etkinlikler ve diğer proje çıktılarının ertelenmesi veya iptal edilmesi durumunda hibe alanları sorumlu tutmamayı içerebilir.
  • Yeni hibeleri olabildiğince limitsiz hale getirmek ve böylece kar amacı gütmeyen iş ortaklarının bu krize karşı maksimum esnekliğe sahip olmasını sağlamak. Şu anda fon sağlayamayacağımız ancak durumdan en çok etkilenen topluluklar tarafından oluşturulan ve yönetilen organizasyonları da destekleyeceğiz.
  • Bu zor dönemde kar amacı gütmeyen ortaklarımızdan taleplerimizi azaltmak, raporlama şartlarını, saha ziyaretlerini ve diğer talepleri ertelemek.
  • Toplum temelli acil müdahale fonlarına ve bu salgından en çok etkilenenler üzerindeki sağlıksal ve ekonomik etkilere yönelik diğer çabalara katkıda bulunmak.
  • Hibe alan ortaklarımız ile karar verme ve yanıt süreçlerimiz hakkında taleplerimizi artırmadan proaktif ve düzenli iletişim kurmak.
  • Ortaklarımızı ve özellikle halk söylemlerini ve kendi karar alma süreçlerimizi bildirmek için seslerini ve deneyimlerini en az duyulan ve arttıran toplulukları dinlemeyi taahhüt edin, böylece onların geri bildirimleri üzerinde hareket edebiliriz. COVID-19’un neden olduğu manifold krizlerine en iyi çözümlerin temellerde bulunmadığını kabul ediyoruz.

  • Ortaklarımızı ve özellikle de sesleri en az duyulan toplulukları dinlemeyi taahhüt etmek. Bu toplulukların kamusal açıklamalarını teşvik etmek ve kendi karar verme süreçlerimizi topluma anlatabilmek için seslerini duyurmalarını sağlamak ve bu konudaki deneyimlerini arttırmak, böylece onların geri bildirimleri üzerine hareket edebilmek. Kurumların KOVİD-19’un neden olduğu bilgi krizini çok iyi yönetemediklerini kabul etmekteyiz.
  • Pandemi ile mücadele etmek ve herkes için adil bir acil müdahale sağlamak için önemli kamu politikası değişikliklerini savunan ortaklara gerektiği gibi destek vermek. Bu destek, genişletilmiş ücretli hastalık izni gibi işçiler üzerindeki ekonomik etkinin azaltılmasına yardımcı olmak konusunda olabileceği gibi uygun fiyatlı sağlık hizmetlerine erişim ve genişletilmiş gelir ve kira yardımı gibi vatandaşlıkla ilgili konularda da sağlanabilir. Ayrıca yapılan eylem çağrılarına, hibe alan ortaklarımızın talepleri doğrultusunda ses vermek de bu desteğe dahil edilmelidir.

  • Bu acil durum uygulamalarından ders çıkarmak ve bize etkili ortaklık ve yardımseverlik desteği hakkında ne öğrettiklerini paylaşmak. Böylece öğrendiklerimizi temel alarak uygulamalarımızı gelecekte daha temele dayalı ve zamanlamayı daha iyi ayarlayarak yapabilmeyi mümkün kılmak.

Bildiri ve imzalayanlarla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler