Çocukla Barış’tan Korona Günlerine Destek İçeriği
Çocukla Barış Bloğu, Koronavirüse karşı çocukları bilinçlendirmek ve güçlendirmek amacıyla; içerikler hazırlamaya başladı.
Çocukla barış, üç öğretmenin bir araya gelerek katılımcı ve barışçıl öğrenme ortamları hayaliyle kurduğu bir oluşum. Blogları aracılığıyla yazı ve çeşitli içerikler paylaşırken, belli aralıklarda Bbom Öğretmen Köyü’nde veya çeşitli etkinliklerde atölyeler hazırlayıp sunuyorlar.
Blog çalışmalarının bir parçasını “Barış Kütüphanesi” başlığında çeşitli temalar üzerinden hazırlanan listeler oluşturuyor. Yaklaşık 3 yıldır düzenli olarak hazırlanan bu listeler yetişkinleri ve çocukları çeşitli konularda desteklemek için öneri kitaplar, filmler, müzikler, yazı veya belgesellerden oluşuyor.
Bu listeler arasında barışçıl bir öğrenme ortamının temellerinden empati, duygu dağarcığını geliştirmek, sınıfta birlikte yaşamı desteklemek gibi konularda araçlar yer alıyor.
Son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan salgın, her birimizin alışkanlıklarını yeniden sorgulamasına, sistemleri nasıl dönüştürebilecekleri üzerine düşünmelerine sebep olduğunu söylüyorlar. Bu süreçte evlerinde nasıl sağlıklı bir şekilde vakit geçirilebilir gibi sorulara verilecek cevapları çoğaltmak adına birçok kişi, kurum, topluluk film, kitap, etkinlik gibi öneri listeleri paylaşmaya başladığını, dokümanlarını erişime açtığını, bu çabaların birlikte yaşayan her birey için çok kıymetli olduğunu ifade ediyorlar.
Çocukla Barış da Güncel Yazılar başlığı ile her hafta konuya ilişkin bir yazı paylaşmaya başladı ve geçtiğimiz hafta bu süreci destekleyecek bir liste hazırladı.
“Aslında bir konu var” başlığı ile Barış Kütüphanesi’nde yer alan listelerin ilki şiddet, ölüm, cinsellik gibi konular üzerinde çocukları destekleyebilecek araçlar içerirken yeni yayınlanan liste “Korona günlerine destek” başlığı ile hazırlandı.
Blog’un Kurucuları Gülesra, Özenç ve Özge hazırlama motivasyonlarını, ‘’Salgın sürecini anlamlandırmamıza katkı sağlayan sorular sorduk ve çocuklarla keyifli vakit geçirmemizi sağlayacak, kendimizle bağımızı güçlendirmemize alan açacak, virüse dair bilgi edinmemize yarayacak önerilere yer verdik. Biriktirdiklerimizi paylaşmanın etkili bir yolu bu listeler bizim için.‘’ şeklinde ifade ediyorlar.
Seçtikleri listeleri ise detaylandırarak şöyle açıklıyorlar:
‘’Listede İtalyanca hazırlanmış, İstanbul Kent Konseyi tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ‘Meraklı Çocuklar İçin Rehber’ kitapçığı çocukların bilgi edinmesi ve anlamlandırması açısından kıymetli kitabı ekledik.
Yaşadığımız bu süreçte en çok özgürce dışarı çıktığımız günleri yad ediyoruz değil mi? O günler armağan gibi olan ama fark edemediğimiz hallerimizi,ilişkilerimizi hatırlıyoruz.
Başımızda Kuşlar kitabı biraz buraya ses ediyor.
Odamda Yolculuk, otuz altı adımdan oluşan bir odada kırk iki gün süren tutsaklığın ironik bir özgürlük hikayesi…
Anneanne Gezegeni ise yaz tatillerinde birlikte keyifle geçirdiğimiz anları hatırlatacak, hayalleri canlandırarak hikayelere götürüyor. Okurken uzaktaki büyük annelere, büyük babalara telefonla yakın olup birlikte hayal kurmak adına…
İçimizde sıkışıp duran problemleri farklı bir bakış açışı ile ele almayı, ona bakmayı, merakla keşfetmeyi, cesaretle anlamaya çalışmayı yaratıcı bir biçimde ele alan Bir Problemle Ne Yaparsın? ile can havliyle çözüm arayabileceğimiz zamanlarda, bir durup daha derin bir kavrayış geliştirmeye yardımcı.
Bir Telefonluk Masallar da, sıcacık hikayesiyle sevdiklerimiz ile uzaktan bağ kurma yollarını çeşitlendiriyor. Birbirimizden uzaktaysak, bizi hikayeler bağlar belki. ‘’
Bizi Takip Edin