M4D Koordinatörü Kanlı:
“Projelerden Faydalanırken Şimdi Alt Hibeler Oluşturduk”
Ankara’da Gazeteciler Cemiyeti tarafından AB desteğiyle hayata geçirilen M4D projesinin koordinatörü ve Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, proje kapsamında; İnternet Sitesi için Teknik Destek Aracı, Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme Destek Aracı, Ekipman Ödünç Alma Desteği ve dönemsel olarak da Genç Gazeteciler için Destek Aracı ile Basın Evi Destek Aracı imkanı sağlandığını söylüyor. Kanlı, sivil toplum olarak daha önce projelerden yararlandıklarını şimdi ise yararlanırken alt hibeler de oluşturduklarını kaydetti.
Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği (AB) destekleriyle yürütülen Demokrasi için Medya/ Medya için Demokrasi Projesi kapsamında Media4Democracy (M4D) Yıllık Medya Konferansı Ankara’da gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, medyanın içinde bulunduğu tablo için, “utanç verici” tanımlaması yaparak, gazete ve televizyonların yüzde 90’ının tek elde toplanmasını eleştirdi. Bilgin, “Hep iktidarı eleştirdik ama asıl eleştirilmesi gerekeni gözden kaçırdık. Bizler örgütlü olarak mücadele etmedik. Patronlar sendikada karşıtı baskı oluşturdular ve ne yazık ki başarılı oldular” dedi.
“AB Basın Özgürlüğüne Politik Olarak da Destek Veriyor”
Bilgin’in ardından AB Delegasyon Türkiye Başkanı Christian Berger söz aldı. Berger, ‘Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi’ projesinin önemine değinerek AB’nin basın özgürlüğünü yalnızca maddi değil, politik olarak da desteklediğini belirtti.
Basın Onur Ödülü İlk Kez Altan Öymen’e Verildi
Daha sonra Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, cemiyetin eski başkanı Altan Öymen’e barış güvercinini tepesinde taşıyan, yazısıyla özgürlüğü sınırlayan zincirleri kıran heykelcik ile simgelenen Basın Onur Ödülü sundu. Ödülü takdim edilen Altan Öymen konuşmasında; “Maalesef ülkemizde basın alanında olup bitenler demokratik bir ülkeyle bağdaşmıyor. Türkiye’de basın yeniden özgürleşecektir, bu gibi toplantılar buna katkıda bulunacaktır.” dedi.
“Özgürlük Tüm Meslekler İçin Şart”
Programın ilk konferans bölümünde “Sanat ve Özgürlük” başlıklı bir konuşma yapan sanatçı Elvin Beşikçioğlu, tüm meslekler için özgürlüğün kaçınılmaz olduğunu söyledi. Beşikçioğlu, “Özgürlüğü hayattan ayıramayız, sanat da hayattır” diye konuştu.
Kanlı: “121 Gazeteci Hapiste”
Ardından ‘Basın ve İfade Özgürlüğü Raporu’nu sunan M4D Proje Direktörü Yusuf Kanlı, hapisteki gazetecilerin, gazetecilik mesleğindeki sorunlu yapı sonucundan kaynaklandığını ifade etti. Kanlı, 2019 yılı sonu itibariyle Türkiye’de 121 gazetecinin hapiste olduğu bilgisini paylaştı.
Destekler Anlatıldı
Kanlı’nın konuşmasının ardından M4D Proje Sorumlusu Igor Chelov, proje destekleri ve 2020’de açılacak olan destekler hakkında bilgi verdi. M4D Finansal Destek Uzmanı Merve Kartal ise proje desteklerinin bir yıllık verilerini paylaştı ve destekleri anlattı.
M4D Projesi kapsamında destek alan gazeteciler İrfan Uçar, Ünsal Ünlü ve Tülin Daloğlu “İyi Uygulamalar Paneli” başlığı altında, yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum yaptılar. Konferansta ayrıca, Taner Dedeoğlu’nun yaptığı röportajları içeren ve Gazeteciler Cemiyeti tarafından basılan “Şimdi Onlar Manşet” adlı kitabı tanıtıldı.
Konferansın ikinci bölümünde bazı katılımcılar Kamu Yayıncılığı bazı katılımcılar ise Yerel Medya ve Basın İlan Kurumu (BİK) panellerine katıldılar.
M4D 4 Programla Destek Sağlıyor
Konferansın sonunda Sivil Sayfalar’ın sorularını yanıtlayan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve M4D Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı, programlarının 2 Ocak 2019’da başladığını ve 1 Nisan 2022’de sona ereceğini bildirdi. Projenin işsiz gazetecilere hem kurumsal hem de kişisel gazetecilik yapısını güçlendirmeyi hedefleyen bir Avrupa Birliği programı olduğunu belirterek, ” 40 ay sürecek olan programda; Web Sitesi Desteği, Serbest Habercileri Destekleme, Genç Gazetecileri Destekleme ve Basın Evi Destekleri var. Web sitesi desteğinde 33 kişi şu ana kadar faydalandı. 33 işsiz gazetecinin bir web sitesi oldu ve çalışmalarını buradan yapıyorlar. 50 kişiye bu desteğin verilmesi hedefleniyor. Serbest Habercileri Destekleme Aracı’nda ise 24 Saat Gazetesi’nde yayımlanan yazılar karşılığında telif ücreti ödeniyor. Şimdiye kadar 103 haber için telif ödemesi gerçekleştirildi. Bu destekle işsiz ve serbest habercilerin mesleki çalışmaları desteklenmiş oluyor. Bir diğeri Genç Gazetecileri Destekleme Aracı, burada ise 500 Euro’dan 1500 Euro’ya kadar bir destek veriliyor. Ekipman alımı, kurs programları gibi destekler veriliyor. Son destek programı da Basın Evi. 15 bin Euro’ya kadar destek veriliyor. 53 başvurudan 32’si uygun bulundu. Şuanda 31 proje çalışmalarına devam ediyor” şeklinde konuştu.
“Alt Hibe Programları Yaptık”
Sivil toplum kuruluşlarının desteklere aracı olmasının önemine de değinen Kanlı: “Bu destekler Türkiye’de ilk kez olan bir şey. Alt hibe programları yaptık. Önceden biz destek alıyorduk, faydalanıyorduk şimdi hem biz alıyoruz desteği hem de alt hibelerle farklı kişilere ve sivil toplum kuruluşlarına da bu destekleri veriyoruz. Bir sivil toplum kuruluşunun bunu yapması önemli bir olay.” dedi.
Bizi Takip Edin