UİGAD Akademi’de Gazetecilik Konuşuldu
Yerel, ulusal gazetecilik ve internet yayıncılığı yapan gazetecileri bir araya getirmeyi hedefleyen Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği, gazetecilere ve gazetecilik mesleğini yapmak isteyenlere yönelik olarak başlattığı UİGAD Akademi programının ilkini 10 Ocak’ta Üsküdar Üniversitesi’nde düzenledi.
Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD) ve Üsküdar Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Çalışan Gazeteciler Günü Paneli Üsküdar Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan moderatörlüğündeki panelde; UİGAD Genel Sekreteri Selçuk Taşdemir Türk Basınının Sorunları, UİGAD Genel Başkan Yardımcısı İpek Yiğit İnternet Medyasının Sorunları, Milat Gazetesi Köşe Yazarı Fırat ipek Ulusal Medyanın Sorunları, Konya Yenigün Gazetesi Köşe Yazarı ve Yeni Medya Koordinatörü Mehmet Ali Elmacı Yerel Medyanın Sorunları’nı anlattı.
Panel öncesi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili bilgi veren Moderatör Prof. İrvan, demokrasinin basından geçtiğini söyledi. İnternet yasasının çıkması ve yayımların belirli bir düzene konması gerektiğini paylaşan İrvan, yazılı basının var olacağına inandığını da sözlerine ekledi.
Türk medyasının sorunlarını anlatan UİGAD Genel Sekreteri Selçuk Taşdemir, dış basın haberciliğinde eksiklikler olduğunu ve bu alanda yetersiz kalındığını söyledi. Taşdemir, “Dış basının dışında sorunların başında magazin haberciliğinde büyük ilgi olması var. Tirajlar gitgide düşüyor. Köşe yazarlığı sorunu önemli bir sorun. Her köşe yazarı istediği konuda rahatlıkla yazabiliyor. Uzmanlaşma kısmı zayıf kalıyor. Habercilik ideolojik düşüncelere feda edilebiliyor” dedi.
Haberciliğin Temeli Disiplin ve Ahlaktan Geçiyor
İkinci konuşmacı UİGAD Genel Başkan Yardımcısı İpek Yiğit, internet medyasının sorunları üzerinde durdu. Yiğit, sorunlar ele alınırken çözümlerin unutulduğunu hatırlattı. Sorunların çözümleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle internet ortamında yanlış bilginin çok kolay yayıldığını ve bunun telafisinin çok güç olduğunu söyleyen Yiğit, haberciliğin temelinin, disiplin ve ahlaktan geçtiğimi ifade etti. UİGAD’ın STK olarak internet medyasındaki gazetecileri de bir araya getirip eğitim programlarıyla daha etik bir yayımcılık yapmalarını hedeflediklerini aktardı.
İnternet Medyasında her şey Hızlı Yayılıyor
Daha sonra konuşan Milat Gazetesi Köşe Yazarı Fırat İpek, yazılı basında her şeyin bir sistem içerisinde olduğunu ve hukuki süreçlere daha çok takılabildiğini ifade etti. İpek, şöyle konuştu: “Yazılı basında her şey teyide muhtaç. Yanlış bilgiden dolayı tekzip yayımlarsınız. İnternet medyasında da durumun böyle olması gerekirken her şey çok hızlı ve biranda gelişiyor. Bunu pek fazla göremiyoruz. Bu yüzden yine en güvenilir kaynakları ulusal basın ve onların siteleri oluyor. Ulusal basındaki dönüşümde ise, gazete okuyucularına, internet sitesindeki bilgilerden ziyade haberin farklı bir detayını sunmaya çalışıyor.”
“İstihdam İçin Yerel Basın Şart”
Konya Yenigün Gazetesi Köşe Yazarı ve Yeni Medya Koordinatörü Mehmet Ali Elmacı, Konya yerel basınının Anadolu basını arasında önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek sözlerine başladı. Yerel basın istatistiklerine bakıldığında 15 bin kişinin istihdam edildiği bilgisine değinen Elmacı, matbu basının birer tarihi vesika olduğunu vurguladı. Basılı gazetenin bitmemesi gerektiğini de savunan Elmacı, özellikle istihdam için yerel basının yaşatılması gerektiğini ifade etti.
“Basın Etiği Uygulanmalı ve Denetim Mekanizması Devreye Girmeli”
Programın ardından Sivil Sayfalar’a konuşan UİGAD Genel Başkanı Cesim Yener, gazeteci olabilmenin önünde bir engel olmadığı için herkesin rahatlıkla bu mesleğe başlayabildiğini dile getirdi. Yeni medya teknolojileriyle birlikte gazetecilikle ilgili etik ve denetim tartışmalarının yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Yener, “Biz basın etiği ve denetim mekanizmaları üzerinden harekete geçen bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bizden önce de sivil toplum kuruluşları kurulmaya başladı bizden sonra da kurulmaya devam ediyor ama baktık ki gazetecilik mesleğini seçen kişilerde mesleki eksiklikler var ve bizde kuruluş misyonu ve vizyonumuz doğrultusunda bu mesleği yapmak isteyen kişilere öncülük etmek istedik. Derneğimiz mesleğe yeni başlayan gazeteciler ve gazeteci olmak isteyen öğrencilere açık. Gönüllü eğitmen ve akademisyen hocalarımızın desteğiyle bu eğitimleri farklı başlıklarda vererek yerel basın ve internet gazeteciliği başta olmak üzere sektörel bilgi ve beceri gelişimini sağlamak eğitimlerimizle birlikte amacımız bu mesleği yapan kişilerin etik ilkelere uyarak gazetecilik mesleğine yakışır şekilde görevlerini yerine getirmelerine vesile olmaktır” şeklinde konuştu.
Yerel ve ulusal basınının dışında internet gazeteciliği yapan üyeleri olduğunu da hatırlatan Yener, toplam üye sayılarının yaklaşık 500 olduğunu paylaştı. STK olarak Anadolu Üniversitesi ile de işbirliği yaptıklarını bildiren Yener, bu doğrultuda üniversite ve STK’larla ortak hareket etmeye devam edeceklerini dile getirdi. Yener ayrıca, internet yasa teklifinin de yasalaşması sürecinde tüm partilerle görüştüklerini ve mecliste alt komisyonlara konuyu ilettiklerini paylaştı. Yener, “İnternet yasası, sarı basın kartı sorunu gazetecilerin kanayan yarası haline gelmiştir bizler STK olarak rayına oturması için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Bizimle birlikte özellikle yerel medyadaki arkadaşlarımıza mesleki beceriler kazandırılması noktasında çok önemli ve olumlu tepkiler alıyoruz” dedi.
Bizi Takip Edin