Susma Platformu Türkiye’de Sansür ve Otosansür Raporunu Yayınladı
P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği altında faaliyet yürüten ve kültür, sanat ve medya alanlarındaki sansür ve yasaklar üzerine çalışan Susma Platformu 2019 yılına ait Türkiye'de Sansür ve Otosansür Raporunu yayınladı.
Platformun ifade özgürlüğü ihlallerine dair bir bellek oluşturmak amacıyla hazırladığı rapor, 2019’un ilk 10 ayında (Ocak 2019 – Kasım 2019) sanat ve medya alanlarında gerçekleşen sansür vakalarını içeriyor.
300 vakanın yer aldığı raporda Diyarbakır, İzmir ve Ankara bölgeleri incelenirken, medya yüzde 37 ile en fazla sansüre uğrayan alan oldu.
Raporda, kitap toplatma, etkinlik yasaklama, habere erişimi engelleme, haberi sansürleme, yayın durdurma, hedef gösterme, gözdağı, ihbar, gözaltı, soruşturma, yargılama, hapis cezası gibi uygulamalarla ifade özgürlüğü açısından yoğun ve yorgun bir süreçten geçildiğinin alt çiziliyor.
Bu yoğunluk ve yorgunluğun, devlet üzerinden uygulanan sistematikleşmiş sansür pratiklerinin farklı mekanizmalar, aktörler ve yöntemler aracılığıyla artarak yaygınlaşmasının ötesinde artık özgür ifadenin önünde kalın bir duvar gibi yükselen otosansürü olağanlaştırdığına değinilen raporda, geniş bir yelpazeye yayılan vakalar da bunu işaret ediyor.
Raporun tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bizi Takip Edin