Mülteciler İç Savaşa Gerekçesi Görüldü, Tehdit Olarak Ele Alındı
Medya ve Mülteci Hakları Derneği’nin başlattığı Medya Radar çalışmasının bu haftaki raporunda mültecilerle ilgili hak ihlali içeren 252 haber tespit edilirken mültecilerin varlığı medyada iç savaş gerekçesi olarak görüldü, Türk kimliği ve devletin geleceği açısından tehdit olarak ele alındı.
Mülteci hakları odaklı bir habercilik perspektifin sağlanması, toplumsal barış için nefretsiz bir medya oluşturma amaçları ile kurulan Medya ve Mülteci Hakları Derneği, medyadaki mülteci temsiliyetini izlemek ve mülteci hakları savunuculuğu yapmak için başlattığı Medya Radar çalışmasının ikinci raporunu yayınladı.
Dernek tarafından, 14 Aralık-20 Aralık tarihlerinde dijital medyada ‘mülteci’, ‘sığınmacı’, ‘göçmen’, ‘Suriyeli’ ve ‘Afgan’ kelimeleri ile yapılan taramalar sonucunda mülteciler hakkında hak ihlalinin olduğu 252 haber tespit edildi. Raporda hak ihlali içeren 4 haberin söylem analizi yapıldı. Haberlerin sosyal medyadaki yansımaları da rapora eklendi. Raporda son bir hafta içerisinde en çok konuşulan mülteci haberlerinin panaroması da çıkarıldı.
Mültecilerin Varlığı İç Savaşa Gerekçe Gösterildi
Mültecilere yönelik hak ihlalinin en sık yaşandığı haberlerin başında siyasilerin söylemlerinin yer aldığı haberler geliyor. Cumhuriyet Gazetesi’nde 16 Aralık tarihinde yayınlanan röportajda İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, mülteciler hakkında düşmanlaştırıcı ve kriminalize edici ifadelerde bulundu. Türkiye’de okula gitmeyen 400 bin Suriyeli çocuğun ya selefi terör örgütlerine ya da Arap mafyasına katılacağını iddia eden Özdağ, daha da ileri giderek Suriyeli mültecilerin Türkiye’de kalması durumunda iç savaş çıkmasının mümkün olduğunu ileri sürdü.
Türk Kimliğine ve Devlete Düşman Olarak Vurgulandılar
İYİ Parti Milletvekili Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun meclisteki konuşmalarına yer verildiği Yeni Çağ Gazetesi’nin haberde hak ihlali yapıldı. Dervişoğlu söylemlerinde, mültecileri Türkiye halkının ve devlet karşısında düşman olarak gösterirken, Türk kimliğinin’ ve devletin geleceği açısından Suriyeli mültecilerin gönderilmesi çağrısı yapıyor. Haberde, Suriyeli öğrencilerin tamamına özel burs verildiği ve Suriyeli esnafın vergi vermediği şeklinde Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar da bulunuyor.
Türkiye’ye Tehdit Olarak Ele Alındılar
Gercekgundem.com’da 16 Aralık’ta yayınlanan Naim Babüroğlu’na ait “Türkiye’nin 2020’de yüz yüze kalacağı tehditler…” başlıklı köşe yazısında Suriyeli mülteciler de ülke açısından tehdit olarak görüldü.
Uyuzun Artmasının Nedeni Mülteciler Arasında Arandı
Mülteciler hakkında olumsuz önyargı yaratacak bir haber de BirGün Gazetesi’nde yer aldı. Türkiye genelinde olduğu İzmir’de de artan uyuz vakalarının sebebini araştıran BirGün muhabiri, İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyon Başkanı Nuri Seha Yüksel’in görüşlerine başvurdu. Haberde Yüksel’in “Göçmenlerin gelmesi ve topluca yaşamları bulaşıcılığı arttırmış olabilir” ifadelerine yer veriliyor.
‘Mültecilerin Hayattan İzole Edilmesine Neden Oluyor’
Raporda haberle ilgili, “Böylesine kesin bir dil kullanabilmek için mültecilerin bulunduğu bölgelerde salgın hastalıkların artıp artmadığına ilişkin bir veri sunulmalıdır. Aksi halde mülteciler hastalık getiren ve bulaştıran kimseler olarak karşılık bulmaktadır. Bu kanı mültecilerin sosyal hayattan izole edilmelerine neden olmaktadır. Mültecilere yönelik ayrımcı söylemin arttığı, mültecilerin hastalıkları yayma ile ilişkilendirildikleri bir dönemde böylesine bir veriyi doğrulamadan, temellendirmeden paylaşması toplumdaki bu algıyı perçinlemektedir ve mültecilerin sosyal hayattaki varlıklarını tehdit etmektedir” denildi.
Hak Odaklı Haberciliğe Bir Örnek
Raporda, hak odaklı haberciliğe örnek bir haberin de incelemesi de yapıldı. BBC.com’da 17 Aralık tarihinde yayınlanan “Suriyeliler: ‘Zorla ülkeme gönderildim, kaçak yollardan Türkiye’ye döndüm’” başlıklı video haberde Suriye’ye zorla gönderilen ve 2 ay İdlib’de bir mülteci kampında kaldıktan sonra “kaçak” yollardan Türkiye’ye dönen bir Suriyeli mültecinin yaşadıklarına yer verildi. Raporda “Haberde geri göndermelere ilişkin, konunun öznesiyle röportaj yapılarak yaşanılanlar birinci ağızdan verilmiş, video ile de bu doğrudan aktarım pekiştirilmiştir. Haberde mültecinin güvenliği açısından kimliğinin açıklanmamasına da ve görüntüsünün verilmemesine dikkat edilmiş” denildi.
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi Takip Edin