“Tüm Kadınların Ortak Noktası Sarı Bez”
Kuruluş hikayesini dinlediğimiz Sarı Bezli Kadınlar Platformu'ndan Cemile Türkmen, yola bir sarı bezli kadın olarak çıktığını fakat zaman içinde 'biz' olan bir platforma dönüştüklerini söylüyor.
Sarı Bezli Kadınlar kimdir?
Ben Cemile Türkmen. ODTÜ’de kimya okudum ve halen İstanbul‘da aktif olarak özel sektörde mesleğime devam ediyorum. Sarı Bezli Kadınlar Platformu aslında tek bir sarı bezli kadın olarak tarafımdan kurulan ama zaman içinde anonim olarak kadınlara dönen “biz” olan bir platform. Evet sayfayı yöneten, organizasyonları yapan, kitapları kargoyla gönderen, mesajlara cevap veren benim ancak yanımda her gün çoğalan aynı düşüncede olduğum size bunu yazarken 78 bin kadın olduk.
Neden “sarı bez”, burada vermek istediğiniz mesaj nedir?
Kadınlar için bir şey yapmayı her zaman istedim. Çünkü global dünyada her gün haberlerde gördüğümüz, sosyal medyada hashtagler açtığımız, bazen sokağa çıkıp hakkımızı aradığımız birçok negatif olay oluyor. Bunlara insan olarak üzülmenin, yanınızdayız demenin dışında, kişisel olarak ‘ah vah’ kısmından ziyade kadın olarak kendimizi geliştirme eğitme kısmına daha çok önem veriyordum. Çünkü eğitimin bilginin değerini ve anne, abla,kardeş, teyze, hala, komşu, abla, anneanne, babaanne ne olursak olalım bir kadının donanımlı olduğunda çevresine ışık saçtığının ve o hep dediğimiz, kadına 2. sınıf insan muamele yapılmasının önüne geçeceğini düşünmüşümdür. Çıkış noktam bu oldu, yani negatif durumlara düşenlere insani üzülmenin dışında ne yapabilirim. Hep inandığım okuma, eğitim, bilgi ile mümkün olacağı kanısına vardım.
Sarı Bezli Kadınlar Platformu’nu oluşturma fikri nasıl çıktı? Biraz oluşum sürecinden bahsedebilir misiniz?
Fikir olarak yaklaşık 3 yıllık bir geçmişi var ama faaliyete 8 Mart 2019 senesinde girdi. Sabit bir yerimiz yok çünkü dediğim gibi tek başıma gönüllü olarak çıktığım ve halen çalıştığım için elimden geleni yapmak üzere başladım. İsim olarak ilk günden bunu düşünmüştüm. Çünkü okumuş, okuyamamış, ev hanımı, çalışan, genç, yaşlı, hepimizin ortak noktası rengi veya markası ne olursa olsun aldığımız sarı bez.
Kimimiz bununla tüm gün geçiriyor kimimiz daha kısa vaktini ama tüm kadınların ortak noktası sarı bir bez.
Arabamızı evimizi yaşam alanımızı hijyen ortama getirmek için. Bu ortak nokta bizi birleştirir diyerek ismi koydum. Logo içinde profesyonel yerlerden yardım aldım ancak çok güzel işler çıkarmalarına rağmen içime sinmeyen bir nokta vardı ve 1 gece 40 yıllık yaşamımda ilk defa yaratıcılık ruhu gelerek kadınların melek olduğunu hatta Süpermen ruhlu her yere yetişebildiğini anlatan bir logo tasarladım ve tüm bunların patentini alarak ön hazırlığımı bitirdim.
Merkezi neresi? Tüm Türkiye’deki kadınlar gönüllüsü ya da faydalanıcısı olabiliyorlar mı?
Merkezimiz dediğim gibi benim telefonu elime alabildiğim her yer. Bazen iş seyahatleri için yurtiçi veya yurtdışı seyahatlerim oluyor veya kendim ufak nefes alma gezileri yapıyorum ama o zamanlarda da sayfayı yaşatıyorum ve merkezi o an için orası oluyor ama ikamet olarak İstanbul. Ve dediğim gibi “ben” olarak çıkıp 8 ayda “biz” olduğumuz için herkesten güzel motive edici destekler alıp, her gün daha ne yapabiliriz diyebiliyorum. Kısacası hepimiz aslında beraber yapıyoruz çünkü her fikre saygı duyup üzerine düşünüyorum.
Kadınlara ne tür destekler sunuyorsunuz? Kaç kadın faydalanıyor?
İlk başta kendi okuduğum kitaplardan 2 tane daha fazla alıp onları hediye ederek başladım veya gittiğim bir tiyatro oyununa 2 bilet daha alarak. Fakat çok kısa bir süre sonra yazarlardan yayınevlerinden ve ilk çıkışım gibi kendi seçtikleri kitaplardan alıp gönderenler oldu, halen oluyor. Kitap, tiyatro davetiyesi, eğitimler, seminerler ve elişi yapan ev hanımlarına destek amaçlı logomuzun olduğu ürünler yaptırıp hediye ediyoruz. Tam rakam çok zor ama köy okullarına elbirliği ile 2. el kitapları da katarsak 8 ayda 5 bine yakın kitap gitmiştir. Tiyatrolar çok destek veriyor ve şu ana dek 7 farklı ilde 603 tiyatrosevere davetiye sunduk.
Süreç içinde aldığınız destekleri, müspet / menfi yorumları sormak istiyorum size…
Destek hiç bitmiyor. Bana yakın arkadaşlarım, ailem yorulmuyor musun? diyor. Hayır diyorum çünkü öyle güzel mesajlar alıp kitap kazananlardan şahane yorumlar alıyorum ki ya da “Biz ne yapabiliriz?”, ”Biz de bir şeyler yapalım” ya da ”biz de kitap toplamaya başladık size” diyen her gün onlarca mesaj geliyor ve bu beni amacıma bir adım daha yaklaştırdığı için yorgunluk bırakmıyor. Olumsuz mesaj gelmiyor mu tabii ki geliyor ama %1 gibi bir oranda. Hepsinin ortak eleştirisi de “kadın, temizlik bezi demek değildir” şeklinde oysa ki sayfaya 2 dk. ayırıp inceleseler amacı anlayacaklar ama bunun yerine o 2 dakikayı eleştirel mesaja ayırıyorlar. Ve imla hatalarımla ilgili de bazen mesajlar alıyorum hemen düzeltiyorum çünkü çok okuyan biri olmama rağmen yazma konusunda bazen hata yapıyorum bunu da olumlu eleştiri olarak kabul ediyorum. İmla dışındaki eleştiriler ise dediğim gibi her zaman sayfayı incelemeden yapılan yorumlar. Üzgünüm ama onları çok kaale alamıyorum.
Kadın girişimciliği kavramı son yıllarda dünyada ve Türkiye’de iyice artış gösteriyor. Kadın girişimciliğine nasıl bir katkıda bulunuyorsunuz?
Kadın girişimlere destek olmak istiyorum. Bunu küçük çapta daha önce bahsettiğim gibi evde yaptıkları elişlerine destek olarak logomuzdan ürünler ile yapabiliyorum çünkü sonuçta benim de maaşla çalıştığım bir bordrom dışımda ek gelirim yok. Reklam tanıtım yaptırmak isteyenlere dönem dönem postlar açarak ücretsiz olarak kendilerinden yaptıkları işlerden bahsetmelerini ve başkalarının görmesine vesile oluyorum. Çünkü elişi yapanlardan ücretli reklam almak benim zihniyetime ters. İzmir, Kahramanmaraş ve Ankara’dan motivasyon ve kişisel gelişim eğitimi teklifleri gelmişti, bunları yaptık. Her zamanda ücretsiz bu tür eğitim seminerlere açığız.
Önümüzdeki dönemde gelecek planlarınız ve yapmak istedikleriniz neler?
Her güzel mesajı okudukça daha ne yapabiliriz diyorum. Kitap ve tiyatro baki o hep devam edecek ama gerekli yeterli bir bütçemiz olursa kadın gelişimine yönelik her ilde eğitimler, sarıbezli kadınlar kütüphaneleri, yazarlarla söyleşiler yapmak istiyorum, tabii hepsi yine ücretsiz olacak.
Okurlara ya da kadınlara buradan ne söylemek istersiniz?
Kadın kendini geliştirdikçe etrafına mutluluk saçan bir varlık. Elimizdeki sarı bezi sıkıp yerine koyduktan sonra elinize aldığınız kitap, gittiğiniz tiyatro, katıldığınız bir eğitim bir başka kişiye olumlu yön vermenizde en büyük silahınız olacak. Şiddete karşı en büyük silah bilinçli kadındır. Bunu yenmemiz için de hep birlikte çaba göstermeliyiz. Ahmet Mithat Efendi’nin meşhur bir cümlesi vardır “Mutluluk para ile satın alınamaz ama mutluluğu başkasına ısmarlayabilirsin” işte bu söz benim çıkış noktamdır her zaman, hepimizin olduğunda dünya daha yaşanabilir olacaktır eminim. Bu bazen bir kitap bazen bir gülümseme bazen bir bilgi paylaşımıdır. Yaşadığımız toplumu daha yaşanır hale getirmek bizim elimizde.
Bizi Takip Edin