Ayşe Arman’nın Yaratıcı Kaynak Geliştirme Yöntemi: İyilik Kolyeleri
Gazeteci Ayşe Arman’ın birkaç yıl önce Hindistan’da yapmaya başladığı ahşap kolyeleri, İyilik Kolyeleri’ne dönüştü ve yaratıcı bir kaynak geliştirme yöntemi olarak sivil topluma büyük bir katkı sağlamaya başladı. Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından düzenlenen “Ayşe Arman ve Kaan Sekban Söyleşisi: İyilik Dolu Bir Yıl” etkinliğinin ardından İyilik Kolyeleri'nin çıkış öyküsünü konuştuk.
Gazeteci Ayşe Arman’ın birkaç yıl önce Hindistan’da yapmaya başladığı ahşap kolyeler İyilik Kolyeleri’ne dönüştü ve yaratıcı bir kaynak geliştirme yöntemi olarak sivil topluma büyük bir katkı sağlamaya başladı. Bu yaz Bodrum Gürece’de satın aldığı iki köy evini İyilik Kolyeleri Atölyesi’ne dönüştüren Arman, İyilik Kolyeleri ile STK’lara bir milyon TL’den fazla kaynak yarattı.
İyilik Kolyeleri’nin, sivil topluma influencer-ünlü desteği sağlayan kampanyalardan farkı, Arman’ın kendi inisiyatifi ile bu hareketin başlaması, sürekliliğe sahip olması, pek çok kurumla işbirliğini kapsaması, gösterilen ilgi ve etkisinin artmasıyla İyilik Atölyesi’ne dönüşmesi…
İyiliğin bulaşıcı olduğunu söyleyen Arman’la, TOG ile yaptıkları işbirlikleri kapsamında Akasya AVM’de “Ayşe Arman ve Kaan Sekban Söyleşisi: İyilik Dolu Bir Yıl” adlı etkinlik sırasında konuştuk.
İyilik Kolyeleri’nin çıkış öyküsünü anlatırken “Manasız işlerle uğraşmaktansa, birilerine faydamız olsun düşüncesiyle başladım” diyen Ayşe Arman, kısa bir süre içinde 60 kurumla 36 STK’ya, 1 milyon 800 bin TL kaynak oluşturduklarını belirtti. Bodrum Gürece’de evinin yakınındaki 2 evi satın alarak, tüm kadınların bir arada bir şey üretmesi hayaliyle İyilik Kolyeleri Atölyesi’ne çeviren Arman, yaz boyunca 16 tane kolye atölyesi ile kızının 11 dans atölyesi yaparak hem TOG’a ya da Kadın Kanserleri Derneği’ne bağış yapılmasını sağladıklarını anlattı. Evin yanında küçük bir dükkân açtıklarını söyleyen Arman, tüm bu faaliyetleri tek başına yapmadığını, TOG’un diğer STK’ların, Gürecelilerin ve yerel yönetimlerin katkısının önemine işaret etti.
Ayşe Arman, ‘sivil toplum işbirliklerine nasıl karar verdiği’ sorumuza ise şirketlerin kendisine kolye almak için başvurduğunu, kendisinin de bir STK’ya 15 bin TL yatırılması koşuluyla bu talepleri kabul ettiğini söyledi. Instagram’da 1 milyon 400 takipçisi olması nedeniyle, yaptığı faaliyeti “şirketlerin gönüllü reklamını yapmak” olarak tanımlayan Arman, yapılan bağışlarının tek kalemde kimi zaman 50 bin TL’yi bulması sebebiyle, kendisinin gönüllü reklam faaliyetine değdiğini düşündüğünü ifade etti. Ayşe Arman’ın dikkat çektiği en önemli noktalardan biri, İyilik Kolyeleri ile yapılan tüm bağış ve desteklerin, hem şirketlerin hem STK’ların sosyal medya hesaplarında duyurulması sebebiyle, sürecin açık ve şeffaf şekilde ilerlediği tespiti idi.
TOG Müdürü Çitilgülü: “Pek Çok Yaratıcı Kaynak Geliştirme Yöntemi Var”
Ayşe Arman’ın, İyilik Kolyeleri söyleşileriyle ve sosyal medya paylaşımlarıyla TOG’a destek olduğunu söyleyen TOG Genel Müdürü Murat Çitilgülü, kolyelerin satışını yaratıcı bir kaynak geliştirme yöntemi olarak değerlendirdi.
TOG’un diğer yaratıcı kaynak geliştirme yöntemlerinden de örnekler veren Çitilgülü, Türkiye için Ayşe Arman ve içinde bulundukları etkinliğin oldukça yaratıcı bir işbirliği olduğunu çünkü yılbaşı öncesi Akasya AVM ile yılbaşı bütçesini hem sivil topluma hem çevreye duyarlı, yararlı bir işbirliğine dönüştürdüklerini belirtti. Çitilgülü ayrıca, TOG’un dijital üzerinden kaynak geliştirme ile ilgili yeni pek çok projeyi hayata geçirdiğini, dijital dünyada sivil toplum için kaynak potansiyeli olan pek çok yaratıcı iş olduğuna işaret etti.
Kaan Sekban: “İyilik Yapmak İnsan Olmanın Gereği”
Sivil topluma bilet gelirleriyle kaynak aktaran ve özellikle mavi yakalıların haklarını sosyal medya hesaplarından etkili şekilde savunan Kaan Sekban da iyilik yapmanın; insan olmanın gereği olarak gördüğünü belirterek, herkesin birbirine el ele vermesi gerektiğine inandığını ifade etti.
Bizi Takip Edin