Doğa Tahribatına Yerelden Bir Örnek: Karabük’te Balık Ölümleri
Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun, Bulduk Barajı’nda yaşanan toplu balık ölümlerinin nedeninin işletmelerin atıklarını arıtmadan Gerede çayına dökmeleri olduğunu belirtiyor.
Karabük’teki balık ölümleri, doğayı tahrip edenlere caydırıcı ceza ve denetimin eksikliği, kirliliğin yaygınlığı, çevre bilincinin zayıflığı, ulusal ve yerel düzeyde karar alıcıların tercihlerini doğadan yana kullanmayışı gibi pek çok sorunu hatırlatan bir örnek sadece… Kaynağı Bolu’da olan Gerede çayındaki kirliliğin Karabük Eskipazar ilçesinde balık ölümlerine yol açtığı iddia ediliyor. Gölde numuneler alarak incelemelerde bulunan Karabük Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, ölümlerin sebebini henüz tespit edemediklerini açıkladı.
Caydırıcı Olmayan Cezalar
Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun, ölümlerinin yaşandığı Bulduk Baraj gölü bölgesinin, balık tutulan bir yer olduğunu belirterek, defalarca şikâyetlerin yapıldığını ancak bu işletmelerin Bolu ilinde olmasından ötürü, Bolu’nun tedbir alması gerektiğini söyledi. Coşkun, Gerede’deki deri işletmelerinde arıtma tesisi bulunmadığını ve atıkların Gerede çayına döktüklerini ifade etti. Coşkun’a göre, Bolu il sınırındaki Gerede çayına dökülen bu atıklar, buradan Karabük ilinde bulunan Soğanlı çayına karışıyor. Bu nedenle, Soğanlı çayında yaşayan balıklar ölüyor. Dernek Başkanı, durumdan sorunlu olan kurum olarak Gerede Kaymakamlığı ile Bolu Valiliği İl Çevre ve Tarım Müdürlükleri birimini işaret etti.
Karabük’te bulunan Karabük Demir Çelik (Kardemir) fabrikalarının olduğu üst bölgelerde de balık ölümlerinin yaşandığını da belirten Coşkun, yaptıkları şikâyetlerin sonuçsuz kaldığını kaydederek, doğayı tahrip eden bu durumların önlenmesi için caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğine işaret ediyor. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından olan Kardemir’i örnek gösteren Coşkun, fabrikanın arıtma tesislerinin bulunmasına karşın, yetersiz kalması sebebiyle bulunduğu bölgeye yakın kesimlerde su kirliliğini gözlemlediklerini söyledi.
Arıtma Tesisleri Yeterli Kapasitede Çalışmalı
Bolu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Bolu Valiliği Çevre İl Müdürlüğü çalışanı olan Resul Deveci ise, Gerede’de bulunan deri işletmelerinin uzun yıllardan bölgede faaliyet gösterdiğini belirtti. Deveci, söz konusu işletmelerin modernize edilmesi amacıyla, Deri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulduğunu ve alt yapısının tamamlandığını belirtti. Deri işletmelerinin, organize Sanayi içerisine taşınma işlemlerinin sürdüğünü söylenen Deveci, işletmelerin atık sularının OSB içerisinde bulunan arıtma tesisine verildiği bilgisini verdi. Söz konusu işletmelerin çevreyi kirlettiği iddialarını ilettiğimiz Dernek Başkanı, Bolu Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünce işletmelere gerekli cezai işlem uygulandığını ve arıtma tesisinde revizyon başlatıldığını açıkladı.
Bolu’da çevre kirliliğine dair görüşlerini aldığımız Dernek Başkanı, kentte başkanı olduğu Bolu Çevre Derneği ile Tema Vakfı Bolu Temsilciliğinin aktif faaliyet gösterdiğini, yoğun bir sanayi faaliyeti bulunmadığından Bolu’nun çevre sorunlarının az yaşandığı ve atıkları ayrı toplayan az sayıdaki illerden biri olduklarına dikkat çekti. Bir çevre örgütü başkanı ve aynı zamanda valiliğin Çevre İl Müdürlüğü çalışanı sıfatıyla benzeri çevre sorunlarına çözüm önerilerini sorduğumuz Dernek Başkanı Deveci, kamu kurumlarının denetimlerini sıklaştırılması ve arıtma tesislerinin yeterli kapasitede çalışmanın önemine işaret etti.
Bizi Takip Edin