Tahir Elçi’siz 4 yıl
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Sur’daki çatışmalardan zarar gören Dört Ayaklı Minare için 28 Kasım 2015’te Suriçi'nde basın açıklaması yaparken öldürüldü. Elçi’nin ölümünün üzerinden 4 yıl geçerken failleri hâlâ bulunamadı.
Tahir Elçi 10 Ekim 2015’te 103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Gar Katliamı sonrasında IŞİD’i ve güncel gelişmeleri konuşmak üzere 15 Ekim 2015’te CNN Türk’te Tarafsız Bölge programına katılmıştı. Bu programda “PKK terör örgütü değildir” diyen Tahir Elçi sosyal medyada hedef gösterilmiş ardından da “Örgüt propagandası” gerekçesiyle 19 Ekim 2015’te hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Barodaki makam odasında bekleyen Elçi gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama talebiyle adliyeye sevk edilen Elçi o gün duruşmada yaptığı savunmada şunları söylemişti: “Dürüst bir yargı sistemi arıyoruz. Ben baro başkanı olarak çok uzun yıllardır Türkiye’deki bir sorunun çözümü için insancıl yollarla çözümler getirmek için uğraş verdim. Kimseden korkumuz yoktur, vicdani kanaatimi tv kanalında açıkladım. Uç milliyetçi bir partinin milletvekili konuşmasına cevaben bu sözleri söyledim. Gözaltına alınmam siyasi nedenlere dayanıyor. Kürt sorunun özgürce çözülmesi kanaatindeyim. Kader bizleri birlikte yaşamaya mahkum etmiştir. Vereceğiniz kararı takdirinize bırakıyorum.” Ardından Tahir Elçi yurt dışına çıkış yasağı alarak serbest bırakılmıştı.
“Silah, Çatışma, Operasyon İstemiyoruz…”
Tahir Elçi 20 Ekim’de serbest bırakıldıktan 38 gün sonra 38 gün sonra 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Suriçi ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin ve tarihi kültürel mirasın zarar görmemesi için basın açıklaması yapmıştı. Elçi basın açıklamasında çatışmaların tarihi mekanlardan uzak tutulması çağrısında bulunarak şunları söylemişti: “Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz.”
“Elçi’nin Hangi Noktadan Öldürüldüğüne İlişkin Seçenekler Azaltıldı”
Açıklamadan kısa bir süre sonra Dört Ayaklı Minare sokağında çıkan çatışmada Tahir Elçi öldürüldü. Tahir Elçi’nin ölümünün üzerinden geçen 4 yılda Diyarbakır’da 2 başsavcı, 3 savcı, 4 müfettiş görevlendirildiği halde Elçi’nin katileri hâlâ bulunamadı. Olay yeri incelemesi, olaydan 111 gün sonra 17 Mart 2016’da yapıldı. Olay yeri incelemesinin ardından yayımlanan Bilirkişi raporunda, Elçi’yi vuran atışın “tıbben ve fiziken tespit edilemeyeceği” yer aldı. Ayrıca Elçi’nin öldürüldüğü gün orada bulunan basın mensuplarının ve polislerin kameralarındaki görüntüler incelemeye alındı. Ancak cinayet gününe ait 13 saniyelik görüntülerin kayıp olduğu ortaya çıktı.
Londra Üniversitesi Şüpheli Sayısını Belirledi
Diyarbakır Barosu ise geçtiğimiz yıl Elçi cinayetine ilişkin görüntüleri İngiltere’deki Londra Üniversitesi Adli Mimari Bölümü’ne gönderdi. Üniversite, Elçi cinayetinde olay gününe ait görüntülere ilişkin yaptığı incelemede, hangi noktadaki atışların ölüme yol açmış olabileceğine ilişkin seçenekler çok aza indirildi. Ancak savcılık, belirlenen isimlerin ifadesini “şüpheli” sıfatıyla almadı. Dosyayı yeniden Adli Tıp Kurumu’na gönderdi.
“Deliller Karartıldı”
Son olarak Adli Tıp Kurumu’nda çalışan Mehtap Altuğ’un, Ekim 2019’da verdiği İstanbul’da ‘tanık’ sıfatıyla verdiği ifadede Tahir Elçi cinayeti ile ilgili delilin UYAP’tan silindiğini söylemişti. Altuğ ifadesinde Elçi cinayetinde bazı delillerin karartıldığını açıkladı.
Hayatı Kitap ve Belgesel Oldu, Adına Vakıf Açıldı
Tahir Elçi’nin hayatı 2017’de‘Kırık Saat/Saeta Şikestî’ ismiyle belgesel olarak çekildi. Belgeselde eşi Türkan Elçi, ağabeyi Ömer Elçi, teyzesi Mevlüde Elçi ve mesai arkadaşları Tahir Elçi’nin yaşamından kesitler anlattı. Ayrıca Diyarbakır Barosu’ndan avukat-yazar Muharrem Erbey de mesai arkadaşı Tahir Elçi’nin hayatını ‘Tahir Elçi Hikâyesi’ ismiyle kitaplaştırdı. Erbey kitaba dair şu ifadeleri kullandı: “Bu proje avukat, insan hakları savunucusu, arkadaş, dost, eş olan sevgili Tahir Elçi’nin biyografisidir. Tahir’i, yaşadığı o acılı coğrafyayı sevenlerine göstermek istedim. Tahir ile birlikte sevdiklerinin çektiklerini, neler yaşadıklarını sizlere göstermek istedim…”
Son olarak eşi Türkan Elçi’nin başkanlığında Diyarbakır merkezli Tahir Elçi Vakfı geçtiğimiz aylarda faaliyetlerine başladı.
Bizi Takip Edin