Hrant Dink Vakfı’na Kayseri’den Sonra İstanbul’da Da Yasak
Hrant Dink Vakfı’nda 18-19 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek olan ‘Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı’, Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Konferans, geçtiğimiz gün Kayseri'de de yasaklanmıştı.
Kayseri’de yapılması planlanan konferans, daha önce Kayseri Valiliği tarafından yasaklandığı için İstanbul’da yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak tüm hazırlıkları tamamlanmış olan konferansa 17 Ekim’de Şişli Kaymakamlığı’ndan yasaklama tebliği gönderildi. Vakfa bildirilen yasaklama tebliğinde ise gerekçe belirtilmedi.
Vakfın Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda hukuki danışmanı olan Av. Fethiye Çetin ‘gerekçenin belirtilmesini beklediklerini ve bu doğrultuda girişimde bulunacaklarını’ ifade etti.
‘Yasaklama Kararı Geçersiz’
Yasaklama kararına ilişkin Sivil Sayfalar’a konuşan Çetin “Bu vakıf bildiğiniz gibi Hrant Dink’in hayallerini gerçekleştirmek üzere kuruldu ve tüm denetimlere uygun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Bu konferansa benzer programlar daha önce Adana, Van, Mardin gibi şehirlerde de yapıldı. Ancak buna rağmen önce Kayseri’de sonra da İstanbul’da yasaklama kararıyla karşı karşıya kaldık. Bu durum nereden bakarsanız bakın yasaya ve hukuka aykırı. Toplantı ve gösteri suç işleneceği açık bir şekilde ortadaysa mülki amir toplantıları yasaklayabilir. Ancak suçun işleneceğine dair nasıl bir delil var bunu bilmiyoruz.” İfadelerini kullandı.
‘Neden Yasaklandı Anlayamadık’
Hrant Dink Vakfı, bugün başlaması planlanan ‘Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı’nın Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklanması üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Yıllardır farklı illerle ilgili benzer konferanslar yapılmışken, 1 sene önceden konferansın bu tarihlerde yapılacağı bilinmesine rağmen, 16 saat önce anayasaya, mevcut yasalara aykırı bir şekilde konferansın yasaklanmasının demokrasiye ve bilimselliğe vurulan önemli bir darbe olduğunu düşünüyoruz” denildi.
Öte yandan Hrant Dink Vakfı, yasaklanan Kayseri konferansıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. ‘Kayseri’nin zengin geçmişini uluslararası konferansla taçlandırmak ana hedefimizdi’ denilen açıklama şöyle devam etti;
Örnek Gösterilen Toplantılar Düzenledik: 18 ve 19 Ekim’de Hrant Dink Vakfı Havak Salonu’nda yapılacak ‘Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı’ neden yasaklandı anlayamadık! Bilindiği gibi, daha önce Kayseri’de yapılması planlanan konferans Kayseri Valiliği’nin müdahalesiyle yasaklanmıştı. 19. ve 20. yüzyıllarda Türkiye’nin farklı kent ve çevrelerinde yaşanan toplumsal, ekonomik, politik ve kültürel değişimlerin ayrıntılı bir biçimde anlaşılmasını, bu konuda yapılan yeni çalışmaların akademik dünyaya duyurulmasını hedefleyen uluslararası konferanslar dizisi, 2008’den bu yana Vakfın çalışmaları arasında uluslararası alanda bilimselliği ve kalitesi ile örnek gösterilen toplantılardan biri haline geldi.
27 Bilim İnsanı Katılacaktı: Daha önce Adana, Diyarbakır, Mardin, Van, Ankara ve İzmir’le ilgili düzenlenen konferansların bu yılki adresi olarak Kayseri’yi seçmiştik. 2016’da, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanlığı tarafından desteklenen Kayseri’nin kültür varlıkları ile ilgili derinlemesine çalışmamızı ve yayınımızı paylaşmak, Kayseri’nin çokkültürlü ve zengin geçmişini uluslararası prestijli bir konferansla taçlandırmak ana hedefimizdi. 18-19 Ekim 2019’da Kayseri’de bir otelde yapmayı planladığımız konferans için oluşturulan uluslararası bilim komitesi, Amerika, Fransa, Yunanistan ve Ermenistan’ın yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden toplam 27 bilim insanının tebliğlerini seçti, Kayseri’de sunum yapmaları için davet edildi. Konferansın ardından bir kültürel miras turu ile konukların Kayseri’nin zengin tarihini birinci elden deneyimlemeleri planlandı.
Ülkemiz Adına Mahcubuz: Hrant Dink Vakfı mahkeme kararıyla kurulan, senedindeki amaçlara uygun olarak benzer konferansları yıllardır yapıyor. 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda Vakıflar ve siyasi partiler 4. Maddesine göre kapsam dışındadırlar. Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğünün denetime tabi olarak kendi senetlerine uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdürürler, senetlerine uygun her türlü etkinliği ve toplantıyı yapabilirler. Yıllardır farklı illerle ilgili benzer konferanslar yapılmışken, 1 sene önceden konferansın bu tarihlerde yapılacağı bilinmesine rağmen konferanstan 16 saat önce anayasaya, mevcut yasalara aykırı bir şekilde yasaklanmasının demokrasiye ve bilimselliğe vurulan önemli bir darbe olduğunu düşünüyoruz. Kayseri’nin ve ülkemizin yurt dışındaki ve bilimsel çevrelerdeki itibarına zarar veren bu yasaklamayı anlayabilmiş değiliz. Gerek yurt dışından, gerek Türkiye’nin dört bir yanından bu konferansa katılmak için gelen konuklara karşı ülkemiz adına mahcubuz…”
Bizi Takip Edin