Klinik Psikolog Mehmet Teber’den Çocuklara Depremi Anlatma Önerileri
Klinik Psikolog Mehmet Teber, depremin çocukları ürküttüğünü ve zihin dünyalarını olumsuz etkilediğini belirterek, çocuklara depremi anlatma yöntemleriyle ilgili bilgiler verdi. Teber'in önerilerinde, deprem hakkında bilgilendirme, güven aşılama, deprem anı tatbikatları yaptırma ve depremle ilgili konuşmaların olduğu ortamlarda tutmama gibi başlıklar yer alıyor.
Klinik Psikolog Mehmet Teber, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, deprem yaşamış bir çok çocukla da çalışmalar yaptığını belirterek, “Çocukların dünyasını nasıl etkilediğini çok kez gördüm. Deprem çocukları oldukça ürkütüyor. Bu konuda çocukları doğru bilgilendirmek ve korumak bize düşüyor.” dedi. Paylaşımında depremi çocuklara anlatma yöntemlerine de yer veren Teber, “Çocuklar somut varlıklardır. Bu nedenle onlara depremi anlatırken legoları ve tahta blokları kullanabiliriz. Sonrasında bir yandan da göstererek şu açıklamayı yapabiliriz: ‘Biliyor musun toprağın altında çok büyük kayalar var. Bazen bu kayalar çürüyüp parçalanıyor ve parçalanınca diğer kayalar da yerinden oynuyor. Böylece her yer sallanıyor. Biz de buna deprem diyoruz.’ Sonrasında ahşap bir kulede en alttaki bloklardan birini çekerek ya da sallayarak çocuklara örnek gösterebiliriz.” dedi.
Güven Aşılama Önemli
Bundan sonraki aşamanın ‘çocuklara güven aşılama’ olması gerektiğini belirten Teber, “Üçüncü aşama olarak deprem anında evde ne yapacağınızı ve nereye saklanacağınızı çocuklara anlatıp onlarla komedi ile karışık bir prova yapabilirsiniz. Bu provayı 2-3 defa yapmak ve eğlenceli hale getirmek önemlidir. Bu konuda Akut’un Deprem Eğitim El Kitabı işinize yaracaktır. Son aşama olarak da çocukları televizyondaki deprem haberlerinden ve depremin konuşulduğu sohbet ortamlarından uzak tutmak gerekir ki, zihinlerindeki kaygı büyümesin. Aradan bir ay geçmesine rağmen hala çocuğunuz deprem korkusu yaşıyorsa bir uzmandan yardım alabilirsiniz. ” önerisinde bulundu.
Bizi Takip Edin