Bir Sosyal Girişim Olarak Change.org
Change.org kampanya danışmanı Gülçin Şahin ile platform ve platformla ilgili doğru bilinen yanlışları konuştuk. Şahin, aktivistlerin yanı sıra milletvekillerinin de mecrayı kullandığını belirtirken, sivil toplumun change.org’u kullanma alışkanlıklarını da değerlendirdi.
Bir ‘imza kampanyası platformu’ olan change.org’un dünyada 300, Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı bulunuyor. Türkiye’deki kullanıcılar, kadın haklarından çocuk istismarına varıncaya dek birçok konuda, her ay ortalama 3.500 imza kampanyası başlatıyor.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Gülçin Şahin, change.org’da kampanya danışmanı olarak çalışıyorum. Kampanya danışmanının görevi change.org’da imza kampanyası başlatan insanlara kampanyalarını nasıl başarıya ulaştırabilecekleri konusunda destek olmak.
change.org nedir, ne yapar?
change.org dünya çapında uluslararası bir kurum, dünyanın en büyük ve açık kaynaklı imza kampanyası platformu. Kuruluş amacı bireylerin dünyada veya kendi çevrelerinde görmek istedikleri bir değişimi gerçekleştirmek için bir platform sunmak, belirli araçlarla onları güçlendirmek. Aslında birey güçlendirmek amacıyla kurulmuş açık bir platform ve herkes bu platformda görmek istediği değişim için imza kampanyası başlatabilir.
Hangi konu başlıklarında daha çok kampanya başlatılıyor?
Türkiye için söyleyeyim; daha çok 2017-2018 faaliyet raporumuzda da belirttiğimiz gibi, hayvan hakları konusunda çok sayıda kampanya açılıyor. Bunun yanında ekonomik adalet, ekonomik adaletten kasıt genellikle karşılaştığımız zamlarla ilgili kampanyalar açılabiliyor. Kadın hakları ile ilgili, cinsel istismar ile ilgili kampanyalar genellikle insanların daha fazla başlattığı ve aynı zamanda daha fazla daha imza alan kampanyalar olduğunu söyleyebiliriz.
Aylık ortalama kampanya sayısı nedir?
Türkiye’de aylık ortalama 3500 kadar kampanya açılıyor.
Türkiye’de kaç üyesi var?
Türkiye’de 12 milyonun üzerinde, dünya çapında da 300 milyonun üzerinde kullanıcısı var.
Peki, change.org‘da açılan kampanyaların başarıya ulaşması için nelere dikkat edilmesi gerekir?
Öncelikle net bir hedefin belirlenmesi gerekiyor. Bir değişim yaratmak için kampanya açıyorsunuz ve bu değişim ne olmalı? Bu kafanızda çok net olmalı ve ulaşılabilir bir hedef olması gerekiyor. Örneğin yakın zamanda bir kadın cinayetiyle maalesef karşılaştık bu konu üzerine bir kampanya açacağınızı düşünelim. Bu açacağınız kampanyanın hedefi olarak eğer ‘kadına şiddet son bulsun’ gibi bir hedef koyduysanız bu aslında biraz havada bir hedef. Ne olursa kadına şiddet son bulabilir, bunu düşünerek bu değişimi yaratabilecek yetkililere seslenerek hareket etmek lazım. Örneğin daha iyi bir kampanya bu konudaki yasal düzenlemeler de şu şu olsun, bu yasal değişiklik olsun ki kadına şiddet azalsın gibi doğru hedef koymak gerekiyor. Devamında anlaşılabilir bir metinle insanlara ulaşmak gerekiyor, konuyu çok karmaşık anlatmadan kısa, net, herkesin okuyup anlayabileceği ben de buna katılıyorum diyebileceği şekilde olması gerekir.
Bir de az önce de bahsettim karar vericiyi doğru seçmek gerekiyor. Her şeyde cumhurbaşkanına yönelik kampanya başlatalım her şeyi belediye başkanına başlatalım gibi yaklaşımlar doğru değil. Bizim istediğimiz değişimi kim yapabilir? Bunu araştırmak gerekiyor, bazen biz de bilmiyor ve araştırıyoruz. Temel noktalar bunlar, tabi bir kampanyanın başarıya ulaşması için çok daha fazla insana ulaşması gerekiyor. Daha fazla insanın kampanyayı imzalamasını sağlamak ve imza kampanyası ile birlikte diğer mecraları da kullanabilmek önemli. Örneğin bir CİMER başvurusu yapmak, iyi görseller kullanmak, bunları çeşitlendirmek, kampanyanın içine bir tanınmış ismi dahil etmek, ondan yardım istemek kampanyaların başarıya ulaşmasında önemli rol oynuyor. Bu noktalara dikkat ederlerse daha başarılı kampanya yürütebilirler.
Bugüne kadar kaç kampanya başarıyla sonuçlandı?
Dünya çapında bahsedecek olursak 36.000’den fazla kampanya başarıya ulaştı. Bu aslında 1 dakikada 1 kampanyanın başarıya ulaştığı gibi bir rakama tekabül ediyor. Türkiye’de ise 2017’nin ikinci yarısından bu yana 300 kampanya başarıya ulaştı.
change.org hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?
En çok sorulan soru bize şu konuda neden kampanya açmıyorsunuz gibi sorular. Biz change.org olarak kampanya açmıyoruz, insanlara kampanya açabilmeleri için bu platformu ve platformun sunduğu araçları sunuyoruz. İsteyen herkes burada kampanya açabiliyor. En çok bilinen yanlış belki insanların açtığını bilseler bile arada bizim de açtığımızı düşünüyorlar. Bir diğer nokta bizim kullanıcı bilgilerini farklı kurumlarla paylaştığımız. Bu kesinlikle doğru değil, kişilerin cezası, izni olmadan asla farklı kurum ve kişilerle kişisel verileriniz paylaşılmıyor.
change.org‘u ‘dijital aktivizm’ olarak mı tanımlamak gerek, yoksa sosyal girişim mi demeliyiz?
Aslında bir sosyal girişim diyebiliriz çünkü biz kampanya başlatmıyoruz. Bana göre insanların dijital aktivizm yapmasına olanak sağlayan bir sosyal girişim diyebiliriz.
STK’lar change.org‘da ne kadar etkin?
Özellikle STK’lar bir araya gelip bir platform oluşturduklarında change.org’u kullanmayı tercih edebiliyorlar. Örneğin yakın zamanda Yaşasın Kuşlar hareketi adı altında 27 sivil toplum kuruluşu bir araya geldi. Kendilerine bu adı verdiler ve change.org’da kampanya başlattılar. Tabii ki kampanya metnin altında hepsinin ismi ve imzası var, bu şekilde çok daha fazla kişiye ulaşılıyor. Ayrıca yetkili merciler açısından da bu kadar STK’nın bir araya gelmesi daha bir güçlü etki yaratıyor. Yine yakın zamanda TEMA Kaz Dağları için change.org’da kampanya başlattı. Çünkü change.org da az önce bahsettiğim gibi 12 milyonun üzerinde belli konularda harekete geçmeye hazır, bir şeyleri değiştirmeye değiştirmek isteyen insanlar var ve bu insanlara ulaşmak için STK’lar change.org kullanmayı tercih ediyor.
Kampanya imzaladıktan sonra süreç nasıl işliyor?
İmzalar atıldığı zaman böyle havada kalmıyor. Karar vericinizi seçtiniz, diyelim ki X belediye başkanı, o X belediye başkanının mail adresini kampanyada ilgili yere girerseniz bu imzalar o kişiye mail olarak gönderiliyor. İmza sayısı arttıkça da o kişi bilgilendiriliyor. Bunun haricinde paylaşım kolaylıkları da sunuyor change.org. Paylaşım metnine eğer karar vericinin twitter adresini yazmışsanız her paylaşım yapıldığında o kişiyi etiketlemiş oluyorsunuz. Bir de güncelleme gönderme özelliği var. Diyelim ki siz bir kampanya başlattınız ve kampanyanıza yüz elli, iki yüz bin kişi imza verdi. Bu kişiler artık sizin kampanyanız onaylamış, size destek vermiş, sizinle aynı fikirde olan insanlar ve bu kişilere siz istediğiniz zaman kampanya ile ilgili mail gönderebiliyorsunuz. Örneğin kampanyanız bir gazetede haber oldu bunu hemen paylaşabiliyorsunuz. Bu çok güçlü bir etki yaratıyor, çünkü bu sizin bir topluluk olmanızı sağlıyor.
İmzaların yasal bir karşılığı var mı?
Murat Dağı ile ilgili halen süren bir kampanya var. Belli kurumların avukatlarının açtığı bir dava ve bu dava dosyasına, verilen 85.000 imza eklendi. Dava dosyalarına da imzalar eklenebiliyor.
change.org STK’lara ne gibi kolaylıklar sunuyor?
Sivil toplum kuruluşlarının bizim platformumuzu kullanmalarının kendileri için şöyle bir avantajı oluyor. STK’lar için oraya ilave bir buton ekliyoruz, insanlara kampanyayı imzalarken eğer izin verirse bu kişilerin e-mail bilgisi kurumla paylaşılıyor. Örneğin TEMA’nın kampanyasını bir kişi imzalamışsa ve e-mail adresinin paylaşılmasına izin vermişse TEMA artık kendi listesine ekleyebiliyor o mail adresini.
Sivil toplum kuruluşlarından bahsettik bunun yanında milletvekilleri bile kampanya açabiliyor change.org’da. Örneğin geçmişte Didem Engin’in açtığı bir kampanya var. Down sendromlu, otizmli ve bunun gibi öğrenme güçlüğü olan çocuklar için bir komisyon kurulmasına dair bir imza kampanyası. Didem Engin meclise sunmak üzere bu imzaları önergeye ekleyerek meclise taşıdı, bu şekilde komisyon kuruldu ve şu anda çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanında Burdur Milletvekili Mehmet Göker’in açtığı şu an Salda Gölü ile ilgili bir kampanya var. Gerçekten change.org aynı zamanda toplumun hassasiyetlerine ne konuda harekete geçtiklerini görmek için de kullanabileceğiniz bir platform olduğu gibi bir yandan da bir yerel gazetecilik gibi de işliyor aslında. Örneğin ben her sabah yeni açılan kampanyalara bakıyorum, bunu aslında siz de bakabiliyorsunuz. Yakın zamanda açılan kampanyalar diye en son açılmış kampanyaları inceleye biliyorsunuz. Özellikle gazetecilerin de kullanmasını tavsiye ederim bu özelliği.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
İnsanlar destek istemekten çekinmesinler, nasıl daha iyi yapabilecekleri, nasıl kampanyalarını daha fazla insana ulaştırabilecekleri konusunda sosyal medya hesaplarımızdan ve info.turkey@change.org adresinden bize yazabilirler. Yardım istemekten, destek istemekten çekinmeyin, aksine mutlu oluyoruz.
Bizi Takip Edin