“Mozartcultures Kültürler Arasında Bir Köprü Görevi Görecek”
Mozartcultures 2017'de dil gelişimine katkıda bulunmak isteyen bir grup genç tarafından kurulan bir blog... Dünyada sanat ve bilim ile ilgili gelişmeleri bulabileceğiniz kâr amacı gütmeyen ve sosyal faydayı hedefleyen blogun yönetim kurulu üyeleri ile kuruluş amaçlarını, çalışmalarını ve gelecek planlarını konuştuk
Mozartcultures nasıl kuruldu, süreci anlatır mısınız biraz?
Mozartcultures aslında bir sosyal sorumluluk projesi… Sanat ve bilimi toplumlar “arası” yaygınlaştırmak amacıyla kurulduk. Kuruluş misyonumuz; global olarak sanatı, bilimi yaygınlaştırmak ve kültürlerarası bir köprü kurmak. 15 Kasım 2017 tarihinde kuruldu. İlk başlarda dil gelişimine bir motivasyon olması adına wordpress uzantılı bir blog olarak açmış olmamıza rağmen insanların ilgisi bizi, biraz daha idealist yaklaşmaya teşvik etti. Çünkü insanların sanat ve bilime meraklı olduğunu gördük. Bunun sonucunda mozartcultures.com sitesini kurduk. Temel amacımız insanların sanat ve bilim hakkında temel bilgileri edinmesidir. Belki de paylaştığımız bilgiler, anekdotlar bizi okuyanlar için bir ilham kaynağı olabilir. İnsanların artık otonomlaşıp daha çok popülizme kaydığını gözlemliyoruz. Bunun en büyük nedeni ise insanların teknoloji çağında yozlaşmış bir konuma evrilmesi… Sanat bu aşamada insanlık için bir kurtuluş olacak, diye düşünüyoruz. Bu nedenle insanların otonom yaşamı benimserken ruhunda bulunan yaratıcılık filizlerini, verdiğimiz ilham ile büyütüp bir çınar haline getirmek istiyoruz. Çünkü dünya çok otonom bir hal aldı. Yaratıcılık denen kabiliyet ne yazık ki körelmeye başladı. Biz ise buna bir çözüm üretme amacındayız. Bir kişinin değişimi bir dalga hareketine sebep olabilir. Bu yüzden insanların sanatla hemhal olup yeteneklerini açığa çıkarmalarına vesile olmak istiyoruz.
Blogda nasıl bir çalışma prensibiniz var? İçerikleri neye göre belirliyorsunuz ?
Ekip olarak çalışma prensibimiz bilginin bilimsel halinden yola çıkılarak toplum tarafından anlaşılabilir ve yorumlanabilir halde sunulması… Çeşitli ve güvenilir bilimsel kaynakça kullanımına önem veriyoruz. İnternette yanlış ve kaynağı belirsiz bilgi oranı gittikçe büyüyor ve biz okuyucularımıza doğru bilgiyi sunabilmek için kaynakça kullanımı konusunda oldukça dikkatliyiz. Çünkü sitemiz daha güvenli bilgi barındıran bir site olsun. Bir nebze de olsa insanlar için bilgi çöplüğünün önüne geçmek istiyoruz. Çünkü bazı Türkçe internet kaynaklarında ne yazık ki yanıltıcı bilgiler bulunuyor. Bu sebeple yanlış bilgiler toplum içinde temelleşip daha feci bir yola evrilebilir. Bunun için yeni bir soluk katmak istiyoruz.
Blog hangi alanlarda çalışma yürütüyor?
Site olarak multi disipliner çalışma yürütülmesini önemsemekteyiz. Yazarlarımızın seçimi yazı üretim süreçlerimiz bu doğrultuda ilerliyor. Sitemizde sanat, bilim, ekonomi, siyaset, spor gibi bir çok konuda yazılar yazıyoruz. Bunu yaparken ekibimizin arasında aile olgusu bulunuyor. Hep beraber hareket ediyoruz. Çünkü bizim için aile ortamı oluşturmak çok önemli…
Anladığım kadarıyla blogun çok dilli bir süreci var ? Bu kadar çeviriyi ve dili nasıl hallediyorsunuz?
Güzel noktaya parmak bastınız aslında bu sonraki projelerimizden biri öncelikle global olarak marka bilinirliğine sahip olmak. Ondan sonra çok dilli olarak ilerleyebiliriz. Gün geçtikçe makale sayımız artmakta. Çünkü ana hedefimiz her insanın sanatı ve bilimi sevmesidir. Globale ulaştığımız vakit Türk kültürünü, yazarlarını, bilim insanlarını diğer kültürden insanlara anlatmayı düşlüyoruz. Mozartcultures diğer kültürler arasında bir köprü görevi görecek. İdealimiz budur.
Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz ve üstesinden nasıl geliyorsunuz?
Şu zamana kadar maddi konular haricinde zorluk yaşadığımız pek bir konu olmadı. Çünkü genç ve dinamik bir ekibiz. Çözüm odaklı olunca her şeyi halledebiliyoruz. Sponsor desteği bulabilirsek bu zorluğu da aşmış olacağız zaten. Çünkü öğrenciler olarak mozartcultures’ın giderleri inanılmaz derecede fazla. Aklımızda toplumu hareketlendirecek belgesel konuları mevcut ama maddi yetersizlikler bu projelerin rafa kalkmasına neden oluyor. Bu nedenle takipçi kitlemizin bizlere destek olması adına fon hesapları kuruyoruz. Kreosus ve patreon gibi fonlama hesaplarında bizlere destek olabilirler. Projelerimizin devamlılığı adına her destek bizler için oldukça önemli.
En çok okunan içerikleriniz hangi alandan oluyor ?
Genelde psikoloji sanat tarihi ve tarih yazıları nispeten daha fazla okunuyor. Hem kendi öz varlığının taşıdığı anlamı hem de insanlığın gelişimini merak etmesinin bir sonucu olarak bu alanlara ilgi çok daha fazla. Her alanda kalemi güçlü yazarlarımızla sanatı ve bilimi daha popülizme kaçmadan yaygınlaştıracağımızı ve belki de bir harekete sebep olacağımızı düşünüyoruz.
Blogu kurduktan sonra nasıl tepkiler aldınız ?
Siteyi açtıktan sonra farklılığımızı ve ciddiyetimizi belirten ve onaylayan yorumlar aldık. Genelde insanlar, bizlere bütün disiplinleri barındırmamızın bizi diğer oluşumlardan ayırdığı konusunda yorumlar yapıyor. Zaten site olarak amacımız da ekonomi, siyaset, spor okumayı seven insanlara farklı disiplinler sunabilmek. Bu şekilde ekonomi haricinde okuma yapmamış insanlara sanatın veyahut başka bir alanın ilgi çekici olabileceğini göstermek istiyoruz.
Blogdan sonra neler değişti ?
Kişisel olarak siteyi açtıktan sonra yaşantımızın değiştiğini söyleyebiliriz. Çünkü bizi okumaya yönelten en önemli motivasyon kaynağı oldu. Blog sayesinde araştırma tutkunu haline geldiğimizi söyleyebiliriz. Kitap okurken keşfettiğimiz isimler yol haritamızdaki en önemli mihenk taşları oldu. Bu sayede düşünce sistemimiz ve bakış açımızın değiştiğini söyleyebiliriz.
Gelecek planlarınız nelerdir ? Okuyucuları ne gibi sürprizler bekliyor ?
Gelecek için çeşitli projeler mevcut. En büyük hayalimiz yerel etkiden global bir etkiye doğru yol alabilmek… Bunlardan bazıları şöyle; Youtube hesabımız için çok çeşitli projelerimiz mevcut, belgeseller, animasyonlar ve çeşitli programlar düşünüyoruz. Bunlardan ilk olarak animasyon projesine başladık. Her hafta sonu 1 dakikalık animasyonlar ile youtube hesabımızda olacağız. Belgesellerimizin eylül ayında çekimlerine başlayacağız. Çeşitli storyteller projelerimiz var ve sohbet programları da düşünüyoruz. Spotify’da podcast yayınları düşünüyoruz. Bu podcast yayınları yazılarımızın seslendirilmesinden başlayıp çeşitli disiplinlerde tartışma programlarına evrilecek. Mozartcultures olarak 7 den 77 ye toplumun her kesimini düşünüyoruz. Bunun için projeler tasarlayıp hayata geçireceğiz.
Bizi Takip Edin