Mülteciler Derneği’nin Hesabı Askıya Alındı
Mültecilere yönelik artan nefret söylemlerinden Mülteciler Derneği de etkilendi, derneğin twitter hesabı şikayetler sonucunda askıya alındı. Derneğin iletişim sorumlusu Ahmet Selman Özdemir dijital okur yazarlık eğitimin önemine dikkat çekti.
Kamuoyunda Suriyeli mültecilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan Mülteciler Derneği de nefret söylemlerinin hedefine konuldu. 26 Temmuz 2019 tarihinde Twitter Türkiye gündeminde yer alan #DoğruYanlış etiketi üzerinden yapılan paylaşımlara gelen yoğun şikayetler üzerine Mülteciler Derneği’nin Twitter hesabı askıya alındı. Hesap şu an görüntülenebiliyor olsa da yeni bir içerik paylaşmaya kapalı durumda. Twitter çalışanlarının hesapla ilgili vereceği karar bekleniyor.
Konuyla ilgili görüşme gerçekleştirdiğimiz Mülteciler Derneği sosyal medya sorumlusu Ahmet Selman Özdemir, yanlış bir bilginin “sürekli olarak tekrar edilmesi” insanların bu bilgiyi doğru olarak kabul etmesine sebep olduğunu belirterek, “Genel olarak sosyal medya kullanıcıları çok sayıda RT almış ve beğenilmiş bir içeriğin “yanlış olamayacağını” düşünür. Bunun doğruluğu konusunda bir endişeye kapılmaz. Oysaki her seferinde sosyal medyanın bazı konularda bizleri yanılttığını görüyoruz. Buna rağmen karşımıza çıkan bilgilere koşulsuz bir şekilde inanmaya devam ediyoruz. Suriyelilerle ilgili de sosyal medyada dolaşan oldukça fazla yanlış bilgi var. Mülteciler Derneği olarak kuruluşumuzdan bu yana doğru bilginin yaygınlaşması ve yanlış bilginin önünün kesilmesi adına çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Burada amacımız insanlara mültecileri sevdirmek değil, doğru olmayan bilgiler üzerinden toplumu mülteci karşıtlığı üzerine birleştirerek çıkar sağlamaya çalışan odaklarla mücadele etmektir” dedi.
‘Dijital Okur Yazarlık Eğitimleri Anaokulundan İtibaren Verilmeli’
Takipçi sayısını artırmak isteyen bir hesabın bile Suriyelilerle ilgili asılsız bilgiler paylaşarak bundan fayda sağlamaya çalıştığını anlatan Özdemir, “Toplumdaki bireylerin mülteci karşıtlığını göstermek için kullandıkları en kolay mecra sosyal medya ve Türkiye’deki sosyal medya tüketimi bilinçsiz bir kullanıma dönüştüğü için bu konuda ciddi önlemler alınması gerekiyor. Dijital Okur-Yazarlık eğitimlerinin anaokulundan itibaren verilmesi güzel bir başlangıç olabilir. Yanlış bilgi, alıcısı olduğu için yayılıyor. Bilinçli tüketiciler yanlış bilgi konusunda artık alıcı konumunda olmayacağından dolayı bu tür içerikleri üreten kaynaklar da zamanla tükenecektir” diye konuştu.
‘Yalan Bilgilerin Olumsuz Etkisini Gidermek Mümkün Değil’
Son paylaşımlarının Suriyeli mültecilerin üniversitelerde bedava okuduğu yönündeki paylaşımlarla ilgili olduğunun bilgisini veren Özdemir şunları söyledi: “Bir siyasi parti eski milletvekilinin “Türkiye’de Üniversite okuyan bir Suriyeli Arap’ın, bir Iraklı Türkmen’den veya Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan Türkünden üstünlüğü nedir yazabilir mi? Niye Suriyeli bedava okuyor, üstelik burs alıyor da diğerleri yüksek ücret ödüyor?” ifadesine verdiğimiz cevaptı. Türkiye’de okuyan tüm yabancı öğrenciler aynı haklara sahiptir. Tweette bahsedildiği şekilde bir ayrım söz konusu değildir. Fakat paylaşan kişinin bir siyasi kimliğinin olması ve takipçi sayısının 1.1 milyona yaklaşması böylesine yanlış bir bilginin 5 bin’den fazla RT ve 23 binden fazla beğeni almasına sebep olmuştur. Şimdi ne kadar çabalasak da bu tweetin yarattığı olumsuz etkiyi giderebilmemiz mümkün değil”.
Özdemir sosyal medya kullanıcılara şu tasviyede bulundu: “Bu sebeple tüm sosyal medya kullanıcılarına tavsiyemiz çok güvendiğiniz bir kişi de olsa sosyal medya üzerinden edindiğiniz bilgilerin doğruluğunu araştırın veya araştırma yapan güvenilir kurumlardan destek alın. Paylaştığımız içeriklerin yanlış bilgi içerdiğini iddia edenler bunu ispatlayacak bilgilerle bize her zaman yazabilir ve biz de Mülteciler Derneği olarak bilgilerimizi ve paylaşımlarımızı güncelleyebiliriz”.
Bizi Takip Edin