Uzundere Köyünün Kadınları Kooperatif Kuruyor
İzmir’in ilk kadın pazarını açan Karabağlar Uzundere Köyü’nün kadınları şimdi de kooperatifleşme yoluna gidiyor. Pazar sayesinde 'Biz de varız' diyen Uzundereli kadınlar kooperatifle dayanışmalarını arttırmak istediklerini dile getirdiler.
İzmir’in Karabağlar İlçesi’ne bağlı Uzundere Köyü’ndeki kadınlar kendi ürettiklerini her hafta perşembe günü kurdukları organik pazarda satarak geçimlerini sağlıyor. Sekiz yıl önce 5 kadınla ev ekonomilerine katkı sağlaması için kurulan pazar, bugün 70’in üzerinde kadının katılımı ile devam ediyor. Yetiştirdikleri ürünleri perşembe günleri pazarda satan kadınlar, İzmir’de pazar kuran ilk kadın grubu olma özelliğini taşıyor.
Kadın üreticiler gözlemeden, böreğe; el işi ürünlerden, semaverde demlenen taze çaya; keçi ayranından, turşuya; sebze meyveden, zeytin yağına kadar pek çok ürünün satışını yapıyor. Pek çok İzmirli bu pazardan alışveriş yapmaya geliyor. Pazarın organizasyonu ise kadınların kendi aralarında kurdukları birliktelikle yapılıyor. Köyün her yaştan kadını bu pazarda yerini almış. Uzundereli kadınların şu anki hedefi ise kooperatif çatısı altındaki alın teri ile ürettikleri ürünlerin satışını yapmak. Diğer kadınlara örnek olmaya çalışan Uzundereli kadınlar merkezi ve yerel yönetimlerin desteğini de bekliyor.
‘Aramızda Büyük Bir Dayanışma Var’
Pazarla birlikte daha fazla para kazanmaya başladığını belirten pazarcı Aliye Ceylan “Pazar kurulmadan önce de ufak tefek satışlar yapıyorduk ama pazarla birlikte 8 yıldır ürettiklerimizi daha satıyoruz. Köydeki diğer kadınlarla kurduğumuz bu birliktelik bize özgüven kazandırdı. Evimizin haftalık kazancını sağlıyorum. Çocukları okuttum. Ancak daha çok tanıtım gerekiyor. Verimliliğimizi attırmak için kooperatifleşme yoluna gittik. Kadınlar olarak yan yana geldikçe daha güçlüyüz. Bizim kurduğumuz bu pazardan sonra Karşıyaka Doğançay Mahallesi’ndeki kadınların da pazar kurmak istediğini öğrendik. Kadın istedikten sonra her şeyi yapar. Kadınlar çalışmaktan korkmamalılar. İş ayrımı yapmamalılar. Kadınlar üretmeli. Kadınlarımız arasında büyük bir dayanışma var” dedi.
Merkezi ve Yerel Yönetime Destek Çağrısı
Pazarda gözleme yapıp satarak geçimini sağlayan Fatma Sarıkaya ise şunları söyledi: “Kadınlarımızın elinden tutan yoktu. 8 yıldır burada bir mücadele veriyoruz. 2016 kooperatifleşme için ilk adımları attık. Kadınlarımız burada çok verimli. Bunu daha da büyütmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Uzundere kadınlarının kooperatifleşmesi için el uzatmasını bekliyoruz. Devlet kurumlarından da, kadınlarımızın ürettiği ürünlerin pazarlanabilmesi için bir hazine arazisinin tahsis edilmesini talep ediyoruz.”
‘Pazar Sayesinde Biz De Varız Diyoruz’
Pazarı 7 yıl önce mücadele ederek kurduklarını anlatan Gülfer Konuk da, “Önceleri bizi pek kaale almadılar. Burada bir pazar olmaz diyenler oldu. 5 kadın ve muhtar olarak gittik görüşmeye belediyeye. Çok direttik, mücadele ettik. 5 kişi karda kışta çıktık, sonra 10 oldu derken şu anda 70 oldu ama daha da gelmek isteyen var. Sadece iki üç kadının değil Uzundere’deki her kadının pazarda kendi ürettiklerini satma fikri ile yola çıktık. Bizim için çok iyi oldu. Pazar sayesinde ‘biz de varız’ diyebiliyoruz. Kendimiz çalışıp mücadele ediyoruz” dedi.
Bizi Takip Edin