PİCTES Projesinde Suriyeli ve Türkiyeli Çocuklar Birbirlerinin Kültürlerini Tanıyacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3 yıl daha uzatma kararı aldığı PİCTES Projesi yaz aylarında da devam ediyor. Okul öncesi dönemdeki Suriyeli ve Türkiyeli çocukların bir arada eğitim alacağı projede çocuklar birbirlerinin kültürünü de yakından tanıyacak.
Suriye’deki savaşın mağdur ettiği önemli grupların başında çocuklar geliyor, mültecilerin yüzde 46’lık kesimi çocuklardan oluşuyor. Türkiye’de okul çağında ise (5-17 yaş) 1 milyon 150 bin civarında Suriyeli mülteci çocuk bulunurken 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 603,929 Suriyeli mülteci çocuk okula gidebildi. Eğitimini sürdüren çocuk sayısı her yıl daha da artarken göçün üzerinde 8 yıl geçmesine rağmen okullaşma oranı halen istenilen düzeyde değil.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre ilk okul çağındaki Suriyeli mülteci çocukların yüzde 91’i okullaşırken bu oran orta okul ve lisede daha da düşüyor. Lise dönemindeki Suriyeli çocukların eğitime katılma oranının yüzde 25 civarında. Ailelerinin ekonomik koşullarından dolayı çocuklar okumayı bırakarak çalışma hayatına dahil olmak zorunda kalıyor.
215 Okul İnşa Edilecek
Milli Eğitim Bakanlığı, Suriyeli mülteci çocuklarla ilgili okullaşma başlattığı projesini devam ettirme kararı aldı. MEB’in, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu birlikte yürüttüğü “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi”ni 3 yıl daha uzattığını duyurdu. Proje, geçici koruma altındaki Suriyeli çocukların Türkiye’deki eğitime erişimini arttırmayı, eğitim kalitesinin iyileştirilmesi entegrasyonu sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında ayrıca 215 okul da inşa edilecek.
Eğitimlerin Yanı Sıra Rehberlik ve Danışmanlık Desteği
Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı 23 ilde devam eden proje kapsamında, Türkçe ve Arapça dil eğitimlerinin yanı sıra, telafi ve destekleme eğitimleri, taşıma hizmeti, kırtasiye, ders kitabı ve giyim yardımı, farkındalık faaliyetleri, rehberlik ve danışmanlık faaliyetlerini de kapsıyor. Proje, Suriyeli çocukların sokakta çalışmasına gerek kalmadan, meslek okullarında eğitimlerine devam etmeleri ve aile bütçelerine katkı sağlamalarını hedefliyor.
Proje yaz aylarında da devam ediyor. Okul öncesi dönemdeki 40 bin dezavantajlı Suriyeli ve Türkiyeli çocuğun için hem ilkokula hazırlanmaları hem de birbirleriyle kaynaşmaları amacıyla yaz döneminde yeni bir eğitim programını hayata geçirdi. 9 hafta sürecek yaz okulları 31 Ağustos’ta da tamamlanacak. Haftada 30 saatlik bir program uygulanacak.
Programda hem sosyal uyum faaliyetleri hem de çocukların birbirlerini tanımasına yönelik etkinlikler var. Çocukların sonrasında okula adaptasyonlarını kolaylaştıracak, öz bakım, motor becerilerini geliştirecek çeşitli etkinlikler olacak. Çocuklar aynı zamanda birbirlerinin kültürlerini öğrenerek farklı oyunlar oynayacaklar.
Bizi Takip Edin