‘Suriyeli Mülteci Kadınlar Çalışmak İçin Fırsat Bile Bulamıyor’
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Suriyeli mülteci kadınların, Türkiye'deki çalışma hayatını katılımına kolaylaştırmak için proje başlatırken işverenlere de Suriyeli mülteci kadınlara yönelik bakış açısını değiştirme çağrısında bulundu.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 13 Haziran 2019 tarihli verilerine göre Türkiye’de Geçici Koruma Statüsü altında 1 milyon 657 bin 185 Suriyeli kadın bulunuyor. Bu rakamın yarısı çalışma yaş aralığında ancak Suriyeli mülteci kadınların, Suriyeli mülteci erkeklere göre çalışma yaşamına katılmaları çok daha düşük. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü’nün 2017 verilerine göre çalışma izni alan 20 bin 966 Suriyeli mültecinin sadece bin 641’i kadın.
Suriyeli mülteci kadınlar çalışma yaşamında yer almadığı için içlerine dönük bir yaşam sürüyorlar. Erkekler işyerlerinde, çocuklar ise sokakta ve okulda Türkçe’yi öğrenebilse de kadınlar için bunun imkanı yok. Çok fazla sokağa çıkmayan kadınlar Türkçe’yi öğrenemiyor, yaşama katılmakta zorlanıyor. Tarım ve tekstil gibi kayıt dışılığın ve emek sömürüsünün en yoğun olduğu iş kollarında iş bulsalar bile aynı işi yaptıkları erkek işçilere göre daha uzun çalışıp daha az maaş alıyorlar.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Suriyeli mülteci kadınların çalışma hayatına katılımını arttırmak ve kalıcı çözümler üretmek için harekete geçti, İsveç Enstitüsü ve Internationella Kvinnoföreningen (IKF) ile birlikte birlikte bir proje başlattı. Proje Suriyeli mülteci kadınların seslerini duyuracak ve çalışma yaşamına katılımdaki zorluklara dikkat çekecek. Bir yıllık proje boyunca Suriyeli mülteci kadınları çalışma yaşamına katılmadan önce Türkiye’de iş arama bulma ve çalışma hakları ile ilgili gerekli bilgi birikimlerini arttırmayı, özgüven oluşturmayı, işverenleri ise Suriyeli mülteci kadınları işe almaları konusunda teşvik etmeyi amaçlıyor.
‘Projemiz Çalışmak İsteyen Kadınlara Umut Olacak’
Projenin koordinatörü Dilara Yurtseven Sivil Sayfalar’a açıklamada bulundu. Projenin 4 kısımdan oluştuğunu belirten Yurtseven, “İlk olarak çalışma hayatında yer alan veya yer almak isteyen 25 kadınla görüşmeler yapılarak geçmişleri, meslekleri, iş bulma ve çalışma hayatı süresi boyunca yaşadıkları zorlukları öğreneceğiz. Ardından görüşme yapılan kadınlar ile bir belgesel hazırlanacak. Bu belgeselin amacı kadınların yaşadıkları zorlukları belgeleyerek işverenler ve kurumlar için farkındalık uyandırmaktır. Ayrıca belgesel ile çalışma hayatında yer alan kadınları da içererek, hali hazırda çalışmak isteyen ama çalışamayan kadınlara umut ve motivasyon vermeyi de amaçlıyoruz” dedi.
‘Suriyeli Mülteci Kadınlar Çalışma Haklarını Bilmiyor’
Görüşmeler sonucunca bir kitapçık hazırlanacak ve bu kitapçıkta Türkiye’deki iş arama, çalışma hakları ve işçi hakları konusunda bilgilendirmelerin olacak. Kitapçık Suriyeli kadınlara dağıtılacak. Suriyeli kadınların iş hayatına katılımdaki engellerin başında işverenlerin ön yargılarının, kadınların iş bulma süreçleri ve çalışma hakları konusunda tam bilgi sahipleri olmayışı ve dil problemlerinin olduğunu dile getiren Yurtseven proje sayesinde daha da detaya inerek kadınların bizzat tecrübe ettikleri engellerin öğrenileceğini belirtti.
‘İşverenler Suriyeli Mülteci Kadınlara Bakış Açısını Değiştirmeli’
İşverenlerin Suriyeli mülteci kadınlara yönelik bakış açısını değiştirmesi gerektiğine vurgu yapan Yurtseven şunları söyledi: “Nitekim kendi ülkesinde çok başarılı ve meslek sahibi olan kadınlar Türkiye’de işgücüne katılım gösterebilme konusunda fırsat bile bulamamaktadır. İşverenler mülteci kimliklerinin ardında Türkiye veya diğer ülke vatandaşları gibi eğitim ve tecrübeye sahip olduklarını ve kalifiye işgücü oluşturabileceklerini görmelidirler. STK’larda bu konularla ilgili farkındalık oluşturmak için çalışmak ve mülteci kadınların çalışma hakları ve iş bulma süreçleri konusunda yardımcı olabilecek projeler yapmaları önem arzetmektedir”.
Bizi Takip Edin