Kadın Doktorlardan Gebelik Okuluyla Entegrasyon
Uluslararası Doktorlar Derneği’nin (AID) Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde düzenlediği Suriyeli kadınlar için Bilinçli Gebelik ve Annelik Okulu Projesi’ni yürüten aile hekimleri Fatma Örgel ve Ebru Aydın, sağlık alanında önemli bir entegrasyon çalışmasını özveriyle yürütüyor.
Aidoctors’un Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi işbirliğiyle düzenlediği Bilinçli Gebelik ve Annelik Okulu projesinde temel hedef; gebeler yanında, üreme çağındaki tüm kadınlara yönelik sağlık okur-yazarlığını arttırmayı hedefleyen, uygulamalı bir eğitim vermek ve aynı zamanda koruyucu bir sağlık hizmeti sunmak… Projeyi hazırlayan ve yürüten aile hekimleri Fatma Örgel ve Ebru Aydın yıllardır çeşitli sivil toplum kuruluşuyla mülteci alanında gönüllü çalışma yürüten iki arkadaş… Esenler ve Bağcılar’da aile hekimliği yapan Örgel ve Aydın, Suriyeli kadınların entegrasyonu için ‘sağlık’ alanının iyi bir çıkış noktası olduğunu gözlemlemişler. Erkeklerin işyerlerinde, çocukların okullarda entegrasyon alanında adımlar attığını kadınların ise evlerden ancak sağlık hizmetleri için çıktığını belirten Fatma Örgel, Suriyeli kadınların özellikle genç yaşta annelik, bebek ölümleri gibi konularda sağlık sorunları yaşadığını belirtiyor. Örgel, evden ancak doktora gidebilmek için çıkan kadınlara yönelik düzenledikleri sağlık eğitimi projesiyle; hem bilinçli anneliği hedeflediklerini hem de eğitimler ve ev ziyaretleriyle kadınların entegrasyonuna, sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak istediklerini ifade ediyor.
255 Suriyeli Kadına Eğitim Verildi
Ebru Aydın projeyle; anneye ve bebeğe doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım ve tedavi hizmetlerinin verilmesi, istenmeyen ve yüksek riskli gebeliklerin önlenmesi, gebelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonların tanımlanması, önlenmesi ve yönetimini kapsayan bir bakış ile anne ve bebek ölümlerini azaltmaya çalıştıklarını vurguluyor. Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Türkiyeli kadınlar için Gebelik Okulu yürütücülüğü yapan Döndü Aydın Canatak’ın da desteğiyle Ekim 2017 tarihinde başlayan eğitimlerde şimdiye kadar 255 Suriyeli kadına ulaşıldı. Anne sağlığının toplum sağlığının en önemli basamağı olduğunu vurgulayan Ebru Aydın, eğitimlerin ayda üç gün, ikişer saat olmak üzere planlandığını, her eğitimin sonunda anketlerin yapıldığını ve ardından Betül Deniz ve Betül Yalap tarafından yürütülen bir proje ile doğum sonrası ‘Hoşgeldin bebek’ paketiyle birlikte ev ziyaretleri yaptıklarını da anlatıyor. Bu ziyaretlerde eğitimlerin başarıya ulaştığını kadınların, eğitimlerden sonra gebelik takiplerini daha düzenli yaptığını belirten Aydın, böylece doğum anında yaşanan sorunlarda azalma yaşandığını vurguluyor.
Sağlık Alanı Suriyeli Kadınlara Ulaşma İmkanı Sunuyor
Suriyelilerin kalıcı olduğunun artık hem toplum hem de kamu tarafından kabul edilmesi gerektiğini bu nedenle entegrasyon çalışmalarının önemli olduğunu belirten Fatma Örgel, “Aslında bunun için geç bile kalındı. Özellikle kadınların entegrasyonu için dil kursları önemli. Suriyeli kadınlar için kamunun da desteğiyle sivil toplumun dil kurslarını arttırması gerekiyor. Sağlık bu alanda önemli bir alan. Gebelik en temel konulardan. Bunun dışında bir çok sağlık alanında proje yürüterek kadınlara ulaşmak mümkün” diye konuştu.
Doktorların altını çizdiği diğer bir konu ise; ekonomik krizin derinleşmesiyle mültecilere yönelik tepkilerin arttığı. Toplumsal karşılaşmaların sert yaşanmaması için mültecilerle ilgili ‘yardıma muhtaç, biz bakıyoruz’ söylemlerinin geride bırakılması gerektiğini belirten Ebru Aydın, “Vatandaşlık dahil hakları verilirse Suriyeliler de kendi sorumluluklarını yerine getirecek. Vergilerini verecekler. Kaldı ki mevcut durumda zaten yük değiller, ekonomiye katkıları büyük. Mültecilere yapılan çalışmaların topluma şeffaf bir şekilde aktarılması önemli. Yerel yönetimler ekonomik krizin derinleşmesiyle sıkıntı çeken yerel halk için de çözümler üretmeli. Böylece mülteci karşıtlığının önüne geçilmesi sağlanabilir.” Diyor.
Bizi Takip Edin