‘Türkiye’de Irkçılık: Yaşayanlar Anlatıyor’
İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyesi Meral Çıldır: "Irkçılık hem kurumsal, hem gündelik hayatta var. Deneyimlerimizi paylaşarak sorunu daha görünür kılmak ve tartışılmasını sağlamak için çalışıyoruz" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü “Türkiye’de Irkçılık: Yaşayanlar Anlatıyor” başlıklı bir panel&forum düzenliyor. Friedrich Ebert Vakfı’nın desteğiyle yapılacak etkinlikte “Türkiye’de Müslüman Olmamak”, “Irkçılık Her Alanda” başlıkları altında panelistler sunum yapacak. Forum bölümünde ise katılımcılar “Kurumsal ve Gündelik Irkçılık” başlığı altında görüşlerini dile getirecek.
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’dan Meral Çıldır, etkinliklerinin amacını şöyle özetliyor: “Türkiye’de uzun bir süre boyunca ‘ırkçılık’ sadece bireylerin biyolojik özellikleri ve ten renkleri ile ilişkilendirilen bir kavram oldu. Bu ön kabulden hareketle ırkçılık genellikle Türklerle, Türklük pratikleri ile, Türkiye’de yaşayan Türk, İslam ve Sünni çoğunluktan farklı etnik ve dinsel kimliğe sahip halkların ırkçılığa maruz kalma deneyimleri ile yeterince ilişkilendirilmedi. Son yıllarda medyada nefret söylemine ilişkin araştırma ve yayınlar ırkçılık karşıtı bir farkındalık yaratma çabalarına önemli katkılarda bulunsa da, ırkçılığın ne olduğu, hangi biçimlerde karşımıza çıktığı, farklı etnik ve dinsel grupların ırkçı, düşmanlaştırıcı pratikleri ve söylemleri nasıl yaşadığı enine boyuna tartışılmadı ve halen de kamuya açık alanlarda tartışılmıyor.”
Çıldır, “Gerek kurumsal olarak, gerekse gündelik hayatta ırkçılığa, düşmanlaştırılmaya, insandışılaştırılmaya, görünmez kılınmaya, ekonomik, kültürel ve siyasi kaynaklardan mahrum bırakılmaya maruz kalanların yaşadığı deneyimleri tartışmaya açmayı amaçlıyoruz” diyerek ekliyor: “Türkiye’de ırkçılık, ırkçı düşünceler, ırkçılığı besleyen stereotipler, yani kalıp düşünceler çok yaygın. Ancak anlatılan bir fıkranın, yapılan bir benzetmenin, verilen bir tepkinin ırkçılık içerdiği görülmüyor, farkına varılmıyor, uyarıldığı zaman da kabul edilmeyebiliyor. Bu nedenle ırkçılığın hangi biçimlerde ortaya çıktığını, ırkçılığı yaşayanlar anlatsın istedik.”
11 Mayıs 2019 günü aralarla birlikte 9.30-19.00 saatleri arasında İstanbul Elite World Oteli Konferans Salonu’nda yapılacak olan panel ve forumun konu başlıkları ve katılımcıları ile ilgili Meral Çıldır’ın verdiği bilgiler şöyle:
Açılış konuşmasını Sosyolog Dr. Barış Ünlü yapacak. Konuşmasının başlığı “Irkçılık Hakkında Nasıl Düşünebiliriz?”
Türkiye’de Müslüman Olmamak I başlıklı oturumda, Avlaremoz web sitesinden avukat BetsiPenso, “Türkiye’de Antisemitizm: Bir Küfür Çeşidi Olarak Yahudi”, yayıncı, yazar RoberKoptaş ”Yumurta Küfesi: Gündelik Hayatta Ermenilik Halleri”, Platform Turabdin sözcülerinden avukata Erkan Metin, “Süryanilerin Maruz Kaldıkları Ayrımcılıklar ve Sonuçları” konularında konuşacaklar.
Türkiye’de Müslüman Olmamak II başlıklı oturumda Arnavutköy Taksiarhis Kilisesi Fukaraseverler Derneği Genel Sekreteri EleniKaramiti, “Türkiye’de Rum Toplumu”, Ezidi Kültür Vakfı Kurucusu; Eş Genel Başkan YardımcısıAzad Barış “Geçmişle Gelecek Arasında Ezidilik” başlığı altında konuşacaklar.
Irkçılık Her Alanda başlıklı üçüncü oturumda İHD-Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyesi GüllistanYarkın “İstanbul’daki Kürtlerin Gündelik Yaşamda Irkçılık Deneyimleri ve Başa Çıkma Stratejileri”, Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan (KADAV) Firdes Can Boztemir “Yerinden Edilme, Göçmenlik ve Kafamızdaki Sınırlar”, Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO) Kurucusu ve Danışmanı; Şişli Belediye Meclisi Üyesi Hacer Foggo “Avrupa ve Türkiye’de Romanların Durumu”, araştırmacı yazar, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun “Alevi Ayrımcılığıyla Yüzleşmek” başlığı altında konuşacaklar.
Oturumların ardından “Kurumsal ve Gündelik Irkçılık” konusunda, ırkçılığın nerelerde, nasıl yaşandığı, bireylerin bununla nasıl başa çıktığı gibi sorulara yanıtların aranacağı bir forum bölümü olacak.
İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un 1994 yılında kurulduğunu kaydeden Meral Çıldır, kurulduğu günden bu yana ırkçılık ve ayrımcılıkla ilgili çok sayıda suç duyurusunda bulunulduğunu, dosyalar hazırlandığını, basın toplantısı ve söyleşiler düzenlediğini belirterek konuyla ilgili çalışmalarının süreceğini ifade etti.
Bizi Takip Edin