Artık Teknolojik Kadınların Da Bir Derneği Var
Wtech: Teknolojide Kadın Derneği, teknoloji sektöründen çok sayıda davetlinin katılımıyla Swissotel The Bosphorus’ta yapılan lansmanla tanıtıldı. Wtech Kurucu Başkanı Zehra Öney, “Teknoloji erkek işidir şartlanmasıyla çok karşılaştım. Bu yüzden Teknolojide Kadın Derneği olarak % 20 erkek kotamız var” dedi.
Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı kadın derneği olarak kurulan, Wtech: Teknolojide Kadın Derneği bugün Swissotel The Bosphorus’ta yapılan lansman ile tanıtıldı. Kurucu Başkanlığını 360+ Medya Kurucu Ajans Başkanı Zehra Öney’in yaptığı, Mentoro Platform Ortağı ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş’ın Eş Başkanı olduğu Wtech, 70 bireysel ve kurumsal kurucu üyesinin desteğiyle faaliyete geçti. Bilim ve teknoloji dünyasında kadının kendi potansiyelini keşfetmesini ve teknoloji sektöründeki kadın istihdamının artması için çalışmalar yürütecek olan dernek, teknoloji ve bilim konulu etkinliklerle dünyadaki gelişmelerin nabzını tutup, sektördeki kadın çalışanlara ve STEM öğrencilerine ilham olmayı hedefliyor.
“Teknolojide Kadın Derneği olarak % 20 erkek kotamız var”
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi ve evrimleşmesine denk gelen bir jenerasyonun çocuğu olduğunu belirten ve teknolojiyle ilgili birçok alanda öncü projeler içerisinde yer alan Wtech Kurucu Başkanı Zehra Öney, Wtech’i hayata geçirmelerindeki en büyük itici gücün teknolojinin yaşattığı başarılı deneyimler olduğunu söyledi. Teknoloji ile olan yolculuğunda hep kendini yalnız hissettiğini vurgulayan Öney, “Teknoloji erkek işidir şartlanmasıyla çok karşılaştım. Erkeklerin teknoloji sektöründe sayıca çok olmasıyla alakalı bir durum bu. Bu bağlamda öncelikle teknoloji alanındaki gelişmelerin ülke ekonomimize, küresel rekabetimize ve bireysel gelişim hedeflerimize ulaşmak için kadın odağında çalışmanın gücüne inanıyorum. Bu eşitsizliği sağlayarak ve teknoloji sektöründeki kadınların motivasyon kaybını ortadan kaldırarak, teknoloji ve insanın gücünü tam olarak kullanmak asıl hedefimiz. Bu nedenle STEM programlarında kadınları ve genç kızlarımızı teşvik ederken, erkek çocuklarımızı ve erkeklerimizi de yalnız bırakmamayı düşünüyoruz. Tam da bu yüzden Wtech Teknolojide Kadın Derneği olarak % 20 erkek kotamız var” dedi.
Ayrıca Honeypot Teknoloji Endeksi 2018 raporuna dikkat çeken Öney, “41 ülkeyi kapsayan raporun sonucu bizim açımızdan çok önemli. STEM bölümlerinden mezun olan kız öğrenci oranının 37.11 ile en yüksek olduğu ülke Türkiye. Ama teknoloji sektörüne baktığımızda Türkiye’de kadın istihdamı %9.91 oranında. Wtech olarak teknoloji araçtır, yaratan insan amaçtır diyoruz. Teknolojiyi yaratan da insandır. Teknolojiyi yaratmayı öğrenelim, teşvik edelim, kadınlarımızı bu yolda motive edelim” şeklinde konuştu.
“Türkiye’yi hakettiği yere taşımak ana önceliklerimiz”
Dünyayı ve ekonomiyi değiştirecek başlıca konunun teknoloji olduğuna dikkat çeken Dernek Eş Başkanı Selen Kocabaş, “STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanında okuyan ve çalışan kadının desteklenmesi ve iş hayatında karar alma mekanizmaları içerisinde yer alması ülkemiz ve global dünya için en büyük fırsat. Bilim, ilim, teknoloji, fen dalında okuyan ve değer yaratmış insanlar ülkeyi, dünyayı geliştirecek ve büyütecek. Buradaki ikinci en büyük kaldıracımız kadın. Çünkü kadın bu anlamda hakettiği yerde değil. Kadın eğitimde, mentörlükte, kişisel gelişimde ve iş dünyasının farklı noktalarında ilimle, bilimle, teknolojiyle donatıp aslında bu anlamda küresel büyümede ve küresel rekabette Türkiye’yi hakettiği yere taşımak ana önceliklerimiz” dedi.
“Kalkınma ve büyüme STEM ile olacak”
2023 yılı için Türkiye’de yaklaşık 34 milyon toplam istihdamın yaklaşık 3.5 milyonunun STEM istihdamı olacağını vurgulayan Selen Kocabaş, “STEM istihdamının karşılanmasında lisans ve yüksek lisans mezunları esas alındığında yaklaşık %31 açık olacağı öngörülmektedir. Bu açığı kapatmamız, şu anki fırsat eşitsizliği ile mümkün değil. O nedenle kadınlar fırsat, top yekün STK’lar olarak, iş dünyası, kamu ve akademi hep birlikte bir bütün içerisinde ve birbirimizin değer yaratımına destek vererek önemli bir mesela haline getirmemiz ve bu taraftaki kadın güçlenmesine odaklanmamız gerekiyor. Resimin içine STEM mezunu kadınlarımızın katılması şart. İnovasyon ve yaratıcılığın temelini oluşturan STEM. Kalkınma ve büyüme de STEM ile olacak.” şeklinde konuştu.
Tansu Yeğen: Kadınların birçok mühendislik özellikleri Yapay Zeka’ya yansıtılmıyor
Teknolojiyi yakından takip eden ve sosyal medya hesabından teknolojik gelişmelerle ilgili yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Robotik Otomasyon Girişimi UiPath Genel Müdürü Tansu Yeğen, Türkiye’de teknoloji odağında bir kadın derneğinin kurulmasını çok heyecan verici bulduğunu belirtti. Kendisi de Wtech Teknolojide Kadın Derneği yönetim kurulunda yer alan Yeğen, “Kadınların hem sesini duyurması hem de bu yöndeki politikaların gelişmesi konusunda çalışmaların artması açısından bir öncü olma niteliğinde. Tüm dünyaya bakacak olursak kadınların teknolojiye katılımı ve mühendislik alanında eğitimleri oranlarında ciddi bir düşüş var. Daha önce % 30’lara varan mühendislik oranları % 20’lerin altına düşmüş durumda” dedi.
Yapay Zeka’nın birkaç yıl içerisinde yıkıcı bir teknoloji olarak geleceğine dikkat çeken Yeğen, “Kadınların Yapay Zeka teknolojisinin gelişimindeki payı ve katkısı % 20 civarında. Bu demek oluyor ki Yapay Zeka erkek mühendisler tarafından geliştiriliyor ve kadınların birçok mühendislik özellikleri Yapay Zeka’ya yansıtılmıyor. Bu yüzden biz bu oluşum dahlinde her yaştan küçük kızlarımızdan, kadınlarımıza kadar bütün destekleri vereceğimiz bi oluşum planlıyoruz. Bunu etrafında da gerekli çalışmaları yapıp, ülkemizdeki kadınların da teknoloji konusunda lider pozisyona gelmesi konusunda da çok yoğun çalışmalar yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Bizi Takip Edin