Kastamonu’da Umut Var: Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifi
Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifi; kadın emeğini ekonomide daha çok görünür kılmak amacıyla bir araya gelen yedi kadın girişimcinin, Kastamonu Belediyesi desteğiyle hayata geçirdiği bir proje. Kooperatifin hikayesini ve güncel durumunu başkan Mihriban Tüfekçi ile konuştuk.
Resmi olarak Aralık 2018’de Kastamonu’da kurulan kooperatif, içinde otel işletmecisinden kimya mühendisine kadar farklı meslek alanlarından gelen yedi girişimci kadının ortak ürünü. “Kooperatifimizin asıl amacı kadınlarımızı üretime dahil etmek, ürettiği ürünleri en iyi şekilde değerlendirebilmektir” diyen Tüfekçi oğlu Kastamonu Belediyesi’nin özellikle Başkanı Tahsin Babaş’ın desteğiyle 8 Mart 2019’da açılışı gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Kooperatifi her kesimden kadının üye olabileceği bir birliktelik olarak tanımlayan Tüfekçi, Sarı Konak aracılığıyla Kastamonu coğrafyasındaki kültürel mirasa sahip çıkmak istediklerini vurguladı.
Kadınlar El Ele
Sarı Konak, evinde üreten kadınların ürünlerini pazarlayıp onlara ekonomik güç ve özgürlük kazandırıyor. “Tüketici toplumdan üretici topluma geçiş yapmak istiyoruz” diyen Tüfekçi, çıkış noktalarının kadınların el ele vererek daha güçlü olduğunu topluma göstermek ve dayanışma kurmanın güzelliğini anlatmak olduğunu anlattı. Sarı Konak aracılığıyla yerel düzeyde kadınlar kendileri için kalıcı bir hizmet yaratmış durumda. Ekonomiyi canlandırmanın yanı sıra, yöresel yemekleri ön plana çıkararak gastronomi anlamında unutulmaya yüz tutmuş tatları hatırlatmak istediklerini belirten Tüfekçi, üretilen yemeklerin güvenirliğini kurucu üyelerden Kimya Mühendisi Mine Özgür tarafından denetlendiğini ifade etti.
Tüfekçi, Kastamonu yöresinde yaklaşık 813 çeşit farklı yemek olduğunu, bunların her birinin her kendi hikayesi, değeri olduğunu vurgulayarak, “Etli ekmek, banduma, simit tiridi, paça, ovmaç çorbası, yaş tarhana çorbası, beyaz helva bunlardan sadece birkaçı“ diye sıraladı. Tüfekçi, amaçlarının bu yemekleri atalardan gelen yöntemlerle hazırlamak ve yörenin tat ve koku dokusunu korumak olduğunu vurguluyor.
“Kardeş Kooperatifler Bizim İçin Önemli”
Tüfekçi, Sarı Konak Kooperatifi’nin, kadınların el emeğine dayalı ürünlerini değerlendirmek ve pazarlamak isteyen, onların ekonomik ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi amaçlayan başka kooperatiflerle kardeşlik kurmak istediklerini söyledi. Kooperatifin içinde yemek üretimi kadar el sanatlarının da pazarlamasının yapıldığını söyleyen Tüfekçi taş baskı ürünlerine gösterilen yoğun ilgiyi örnek olarak gösterdi. Sarı Konak, kardeş kooperatifleriyle birlikte büyüyerek kadınları sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirmeyi, kadın emeğini görünür kılmayı hedefliyor.
Bizi Takip Edin