Greta’nın Çağrısına Karşılık Veren Atlas, 15 Mart’ta Eylemde
11 yaşındaki aktivist Atlas Sarrafoğlu, iklim eylemlerinin sembolü haline gelen Greta Thunberg’in eylem çağrısına Türkiye’den karşılık verdi. Tüm çocukları, 15 Mart’ta saat 12’de İstanbul’daki Bebek Parkı’na bekleyen Atlas, eylem öncesi evinin kapılarını Sivil Sayfalar’a açtı.
Çevre konusunda duyarlı olmanı sağlayan nedir?
Penguenleri ve kutup hayvanlarını çok seviyorum. Buzulların eridiğini öğrenince çok üzüldüm. Adaların deniz seviyesinin altında kaldığını öğrenince de üzüldüm. Daha önce bir fotoğraf görmüştüm. Dört çubuğun üzerinde tahta bir ev vardı, toprak ve tarım yapabilecekleri alan yoktu. Hepsi deniz seviyesinin altında kalmıştı. Bundan çok etkilendim ve motive oldum.
Peki seni iklim kriziyle ilgili harekete geçiren ne oldu?
Greta’nın konuşmaları beni harekete geçirdi. Buzulların erimesi, adaların deniz seviyesinin altında kalması gibi olayları detaylı öğrenince çok şaşırdım ve ben de bir şeyler yapmak istedim.
Bu eyleme nasıl ve ne zaman karar verdin?
Annem bana ekim ayında Greta’yı anlattı. Ben de pankartlar hazırladım. Greta’nın 15 Mart çağrısını öğrendim ve ona katılmak istedim. Bu tarihi Greta belirlediği için bana da o protestoya katılmak düşer.
Çocuklarına, torunlarına nasıl bir miras bırakmak istiyorsun?
Greta 2078’de 75 yaşına gireceğini, o gün torunlarının ona “Zaman varken neden harekete geçmedin.” diye soracağını anlattı. Zaman varken neden harekete geçmeliyim. Dünyaya güzel bir miras bırakmak için uğraşıyoruz. Para her şeyi satın alamaz, geleceği de alamaz. Çevre mirası, paradan çok daha güçlü bir miras.
Geleceğinizle mi oynuyorlar?
Geleceğimizle oynuyorlar. Arabalardan çıkan egzozlar, uçaklardaki fosil yakıt kullanımı, sera gazı kullanımı… Atmosferi mahvediyor. 12 yıl içinde dünya yaşanılamaz hale gelecek.
Yetişkinler size ne bırakacak dünya böyle giderse?
Greta’nın dediği gibi, artık yetişkinler bizi aynı kötü fikirlerle buraya getirdikleri için çocuklar bu olayı ele alıyor. Büyüklere çok fazla şey düşmüyor.
Türkiye’de iklim krizi ciddiye alınıyor mu?
Çok kişi bilmiyor, bilse de duymak istemiyor. Ciddiye alınmıyor. Türkiye’deki çocuklar olarak bu konuda sesimizi duyuracağız.
İklim kriziyle ilgili bir çizgi roman çalışman var…
6 yaşımdan beri çizgi romanla ilgileniyorum. Çizgi romanlardaki kahramanlar önce süper kahramanlardan oluşuyordu fakat iklim kriziyle birlikte gerçek hayata geçmek istedim. İklim değişikliğiyle ilgili de bir çizgi romana başladım. Henüz taslak halinde. Atmosferi etkileyen her şey resmediyorum. Greta’nın protestosunu da çizdim. Afrika’dan Asya’ya birçok ülkedeki protestoları çizdim.
Kendini aktivist olarak tanımlıyor musun?
Henüz Greta kadar olamasam da aktivistim.
Gelecekte seni güçlü bir aktivist olarak görebilir miyiz?
Evet, gelecekte beni güçlü bir aktivist olarak görebilirsiniz.
Arkadaşların ne yaptığını anlamaya çalıştı mı?
Umursayanlar ve bana katılmak isteyenler oldu. Umursamayanlara da üzüldüm.
Peki öğretmenlerin?
Öğretmenlerim fikir verdi, destek oldu. Greta’nın arkasında kimse yok, benim arkamda da kimse yok Herkes kendi inisiyatifiyle yapıyor protestoları. Biz çocuklara sesleniyoruz.
Destek gördün mü? Bu destek giderek artar mı?
Çoğu kişi mail attı, paylaşımlarıma “helal olsun, arkandayız, destekliyoruz” mesajları geldi. Bu da yaptığım işin değerini ortaya koydu. Destek giderek artıyor. Başka şehirlerde de çocuklar, o gün eylem yapacak.
15 Mart’ta okulu kıracak mısın?
Evet, 15 Mart’ta okulu kırıp 12 ile 2 arası Bebek Parkı’nda protesto yapıyor olacağım.
Taleplerin neler?
Dünya çocuklarının istediği bir şey var; iklim değişikliği çok fazla bilinmediği için okullarda dersi verilmeli.
İklim kriziyle ilgili tavsiyelerin var mı?
Bisikletle veya yürüyerek gidebileceğimiz yerlere arabayla gidilmesi geleceğimizden çalıyor. Bisiklet kullanırsak hem spor yaparız hem fosil yakıt kullanmamış oluruz. Greta’ya ‘okuluna git’ diyenler oldu. Greta’nın cevabı şu: ‘Okumuş, verileri olan bir sürü profesör var ama siz hala onlara inanmıyorsunuz. Okuyup profesör olsam gelecekteki iklim krizini çözmeye çalışsam bana da inanmayacaksınız. İklim krizi çözüldü ama uygulanmıyor.”
15 Mart’tan sonra protestolara devam edecek misin?
Sonrasında kolektif bir çalışma olmalı. Toplandığımızda, beni destekleyen insanlarla birlikte karar vereceğiz. Ege Bölgesi’nde çok fazla katılım var. Herkes kendi ilinde protesto yapacak ve biz başaracağız. Başarırsak 40- 50 yaşıma geldiğimde büyük bir şey başardığımı düşünür ve mutlu olurum.
Sloganların neler?
Tek dünya tek şans, Fosile elveda güneşe merhaba, geleceğimle oynama kömür yakma, gezegen B yok.
Greta’nın en çok hangi sloganını seviyorsun?
Greta’nın en çok ‘Eviniz yanıyormuş gibi davranın çünkü eviniz yanıyor’ sloganını seviyorum
Greta’nın çağrısı Türkiye’de karşılık buldu mu?
Greta’nın çağrısı Türkiye’de benimle birlikte karşılık buldu. Bu ses, güçlenerek devam edecek.
Çocuklara çağrın nedir?
15 Mart’ta bir protestomuz var. 12 – 14 arası Bebek Parkı’nda olacağız. Sonra yürüyüş yapacağız. O gün herkesi bekliyorum.
Fotoğraf: Sevde Tunç
Bizi Takip Edin