Dicle TOG’lu Gençler Projelerine Destek İçin ‘Koşacak’
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) üyeleri Ersin, Berfin, İslam ve Heybet ile Antalya’'da 1-3 Mart tarihleri arasında düzenlenecek uluslararası RUNATOLİA Maratonu kapsamında Diyarbakır’da yapacakları eş zamanlı koşuyu ve motivasyonlarını konuştuk.
Runatolia Maratonu önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak sağlıyor. Siz Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın Diyarbakır sahası yani Dicle TOG olarak hangi projeler için koşacaksınız?
Biz iki proje için Runatolia Maratonu’nda eş zamanlı olarak Diyarbakır’da koşacağız. Birincisi Dicle’nin Kadınları diğeri Kelebek projesi. Bu iki projeyi seçmemizde ki en önemli etken projelerin sürdürülebilirlikleri… Projelerin maratonda koşması için sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu koşuyu bağış toplamak ve projelerin sürdürülebilirliği açısından önemli buluyoruz. Yerel ve ulusal da destek arıyoruz. Her kesime ulaşmak ve insanlarda da farkındalık oluşturmak hedeflerimiz arasında.
Dicle’nin Kadınları projesinde kadın, genç üniversite öğrencilerini desteklerken tam olarak neyi hedefliyorsunuz?
Dicle’nin Kadınları 2016’ da başladı. 184 katılımcı var aktif olarak proje 25 kişi ile yürütülüyor. Dil atölyeleri, toplumsal cinsiyet eğitimleri, erkeklik atölyesi, LGBTİ+, film gösterimi ile değerlendirmeler yapıyoruz. Şiddet atölyeleri düzenliyoruz ve bu tür atölyelere devam ediyoruz. Yaklaşan 8 Mart için de etkinlik düzenleyeceğiz. Dicle’nin Kadınları için toplanan bağışların geliri vakıftan alınıp projeyi geliştirmek için kullanılacak. Toplumsal cinsiyet atakları yapmak istiyoruz ve bunu da diğer örgütlenmeleri dahil ederek bu bağışların gelirleriyle gerçekleştirmek istiyoruz. Bilinçli güçlenmek ve projenin görünürlüğünü koşuyla daha da yaygınlaştırmak istiyoruz.
Kelebek Projesinin hedefi nedir?( Neden Kelebek Hastalığı) Nasıl bir farkındalık ve görünürlük hedefliyorsunuz?
Çocukların kırılganlığı ve arkadaşımız İslam’ın bu konuda ki araştırmalarıyla proje şekillendi. Çıkış noktamız yakın bir arkadaşımızın kardeşinin de bu hastalıkla mücadele etmesi. Kelebek hastalığı genetik bir hastalık ve akraba evliliğinden kaynaklanıyor. Projenin iki ayağı var yani iki amacı birincisi sosyal sorumluluk ikincisi sosyal farkındalık. Sosyal sorumlulukta hedeflenen psikolojik durumları defantize etmek ve sıkıntılarla baş etmeyi öğretmek. Çocukları topluma kazandırma ve sosyal uyumu beraberinde getirme çocukların hayatlarını renklendirmek en önemli hedefimiz. Sosyal farkındalıkta ki hedefimiz ise öncelikle kendi içimizde ki arkadaşların da bu hastalığının farkındalığına varması. Sosyal medya ve farklı etkinliklerle kelebek hastalığını duymalarını ve merak etmelerini sağlamak. Görsel ve duysal temasa dayalı etkinlikler yapıyoruz. Proje içinde çocuk hak temelli eğitimler, psikolojik ve hijyen eğitimi almayanlar bu farkındalık hareketinde bulunamıyor. Çocuklarla etkinlikleri her zaman yapamıyoruz bunun da sebebi çocukları istedikleri zaman evlerinden alamıyor oluşumuz bunun için maddi kaynak yerine farkındalıkla manevi bir gerçeklik oluşturmaya çalışıyoruz. En önemli hedefimiz farkındalık, görünürlük ve bilinirliği arttırmak insanların bu hastalıkla ilgili bilinçlenmesini sağlamak.
Ayrı ayrı projeler de kaç kişi koşacak ve koşanların motivasyon kaynakları nedir? Koşacak arkadaşları belirlerken nasıl bir yol izlediniz?
Bu amaç için koşmak isteyen herkes koşabiliyor. Dicle’nin Kadınları projesi için 19 kişi ve Kelebek projesi için 15 kişi Antalya’daki Runatolia Maratonu ile eş zamanlı Diyarbakır’da koşacak. 3 Mart Pazar günü sabah saat 09:15’te Dağkapı’da ki Gençlik Merkezi önünden başlayıp On Gözlü köprüye kadar koşacağız. İyilik peşinde koşuyoruz ya da iyiliğin peşinde koşuyoruz motivasyonumuz bu. Hepimizin amacı projenin kaynak aktarımına katkı sağlamak. Ve bu koşan arkadaşlarımız projeler de aktif olarak yer alan kişiler. Amaçları farkındalığı, bilinirliliği ve görünürlüğü arttırmak diğer örgütlenmelere ilham kaynağı olmak. İki proje içinde hedefleri ulusala yaymak fakat Kelebek Projesi için farkındalık oluşturmak bizim için daha önemli.
Bizi Takip Edin