Vahap Coşkun: “DİSA, Araştırma Yapılan, Düşünce Üretilen Bir Enstitü Olacak”
Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün yeni yönetim kurulu başkanı Vahap Coşkun, DİSA’yı araştırmaların yapıldığı, düşüncelerin üretildiği bir enstitü haline getirmeye çalıştıklarını belirterek, "Anadil bizim için çok önemli bir konu. Bu konuda hem hukuki olarak hem de pedagojik literatürümüzü oluşturduk. Dilin yaşayabilir olmasının birtakım şartları var; eğitimde, yayıncılıkta, resmi ilişkilerde, pazarda, sokakta kullanılıyor mu? Bu alanlara yönelik çalışmaları önümüzdeki dönemlerde derinleştireceğiz" dedi.
Geçtğimiz ay yapılan seçimlerde 2010 yılından beri başkanlık görevini ifa eden HDP Batman Milletvekili Dr. Nejdet İpekyüz’ün yerine Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün yeni yönetim kurulu başkanı Dicle Üniversitesi Hukuk fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun oldu.
DİSA’yı bu dönemde araştırmaların yapıldığı, düşüncelerin üretildiği bir enstitü haline getirmeye çalıştıklarını belirten Vahap Coşkun, “DİSA’nın ortaya çıkma sebebi de buydu; bilgi temelli ürünler üretmek, sosyal ve siyasal alanda karar vericilere bu konuda bilgi temelli raporlar hazırlamak ve aynı zamanda bir literatür oluşturmaktır. Buna ilişkin çalıştığımız üç temel alan var, bunlardan birincisi; anadil eğitimi… Anadil bizim için çok önemli bir konu. Bu konuda hem hukuki olarak hem de pedagojik literatürümüzü oluşturduk. Dilin yaşayabilir olmasının birtakım şartları var; eğitimde, yayıncılıkta, resmi ilişkilerde, pazarda, sokakta kullanılıyor mu? Bu alanlara yönelik çalışmaları önümüzdeki dönemlerde derinleştireceğiz. İkinci olarak, barış inşasına ilişkin bir programımız var, bu çerçevede çalışmalar yapacağız. çatışma çözümlerinde sivil toplumun rolünü irdeleyeceğiz. Cuma Çiçek’in yapmış olduğu 7 temel alanı kapsayan bir çalışması var Bu alanların sivil topluma katkıda bulunabileceğini düşünüyoruz. Bunlara ilişkin bir eğitim çalışması yapmayı düşünüyoruz. Üçüncü olarak da mekân araştırmalarımız var. Diyarbakır’da sürdürülebilir yaşama dair neler yapılabileceğine dair geçmiş dönemde çalışmalarımız oldu. Özellikle Sur’daki duruma odaklanan çalışmalar yapıldı, bu çalışmalar önümüzdeki dönemde de devam edecek” dedi.
Coşkun, DİSA’yı özellikle genç araştırmacıların ya da siyasal, sosyal ya da ekonomik araştırmalarla ilgilenen araştırmacıların, öğrencilerin uğrayacağı bir araştırma mekanına dönüştürmeyi düşündüklerini de belirterek, “Seminerler, atölye çalışmaları, okumalar düzenleyeceğimiz bir seri çalışma programımız var. Böylelikle lisans öğrencilerinin ve doktora öğrencilerin çalışma yaptıkları ve bu çalışmaları yayınlayabildikleri bir mekân olması gayretindeyiz. Umarım iyi olur.”
Mehmet Atlı’nın “Mekan, kimlik ve siyaset bağlamında Diyarbakır” Söyleşisi 9 Şubatta
Bu kapsamda ilk söyleşi ‘Mekan , kimlik ve siyaset bağlamında Diyarbakır ‘ teması ile Mehmet Atlı ile 9 şubat Cumartesi günü Diyarbakır Mimarlar Odası’nda gerçekleşecek.
Bizi Takip Edin