İspanya, İlk Seks İşçileri Sendikasının Yasal Statüsünü İptal Etti

İspanya Ulusal Mahkemesi, seks işçilerinin kurduğu ilk sendika olan Seks İşçileri Örgütü’nün (Organización de Trabajadoras Sexuales – OTRAS) yasal statüsünü kaldırdı.

Mahkeme, örgütün yasa karşısında tanınmasının seks işçilerinin istismar edilmesine olanak tanıdığını ve seks işçiliğinin yasal bir çalışma biçimi olarak kabul edilemeyeceğinden örgütün de yasal bir statüye sahip olamayacağını belirtti.

21 Kasım’da verilen karar, iki kadın hakları örgütünün OTRAS’a karşı örgütün seks işçiliğini yasallaştırdığı iddiasıyla dava açması sonucu verildi.

OTRAS savunmasında sektördeki çalışanların haklarını koruduklarını ve seks işçiliğinin İspanya’da yasadışı olmamasına rağmen kontrollü de olmadığı için işçilerin sömürülmesinin önüne geçtiklerini savunuyor.

Haziran ayında başa gelen ve feminist ajandasıyla bilinen İspanya’nın sosyalist hükümetinde 17 bakandan 11’i kadın.

OTRAS’ın yasal statüsünün 4 Ağustos’ta resmen tanınmasının ardından aynı ay içerisinde Çalışma Bakanlığı, OTRAS’a sendika statüsü verilmesinin bir hata olduğunu ve statünün iptalini planladıklarını belirtmişti.

OTRAS amaçlarını şöyle açıklıyor:

“Bizler sizler gibi erkekler ve kadınlarız. Ancak bir farkla… Bizim için işçi hakları birer ütopya. Annelik izni veya hastalık izni, ay sonunda maaş almak, tatile çıkmak veya emeklilik bizim için imkânsız hayaller.”

Seks işçiliği artıyor

“Mecburi seks işçiliğini ve insan kaçakçılığını önleme, seks işçilerini yeniden topluma entegre etme” amacıyla kurulan Apramp Derneği kurucusu ve başkanı Rocio Nieto, İspanya toplumunun yüzde 39’unun en az bir kez para karşılığı cinsel ilişkiye girdiğine, bunun Avrupa’daki en yüksek oran olduğuna ve gençler arasında bu tüketimin giderek arttığını ifade ediyor.

Yapılan bir araştırmaya göre seks işçiliği genelevlerden yani organize topluluklardan bireyselleşmeye yani seks işçilerinin kendi başlarına çalışmalarına yöneliyor. Araştırmaya göre bu değişimin nedeni, sosyal medyanın seks işçilerinin müşteri bulmalarını kolaylaştırması. Bu nedenle seks işçiliğinin bireyselleşmesiyle seks işçiliği artıyor olabilir.

Seks işçiliğinin yasallaştırılmasının seks işçileri üzerindeki etkisi

Bu etki yeterince araştırılmamış olsa da, bu konudaki önemli bir çalışma ABD’nin Rhode Island eyaletinin, seks işçiliğini 2003’ten 2009’a kadar “yanlışlıkla” yasallaştırmasıyla ortaya çıkan etkiler üzerine.

Yasallaşma, eyalet meclis üyelerinin toplu alanda gerçekleşen seks işçiliğini yasaklayıp kapalı ortamda gerçekleşen seks işçiliği üzerine bir maddeyi yasaya dahil etmemesiyle ortaya çıkan muğlaklık üzerine oldu.

Seks işçiliğinin kısmen yasallaşması sonucu, eyalette ihbar edilen tecavüz sayısı 824 vaka azalarak  yüzde 31 oranında düştü ve cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların oranı yüzde 40 azaldı. Araştırmacılar bu bulgunun, seks işçiliğinin yasallaşmasıyla seks işçilerinin daha iyi çalışma koşulları talep etmekte daha cesur olmalarına bağlıyor. Tabi bunda kapalı bir ortamın toplu alandan daha güvenli ve sağlıklı olması faktörü de var.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2013’teki bir raporuna göre dünya çapında en az 27 milyon seks işçisi var ve seks işçiliği sektörü senelik 14 milyar dolarlık bir gelire sahip.

2016’da Af Örgütü, seks işçilerinin haklarını korumak için ve insan ticaretini önlemek için seks işçiliğinin yasallaşması gerektiği yönünde bir rapor yayımlamıştı.

Raporda seks işçilerinin ifadelerine de yer veriliyor. Hong Kong’dan Queen isimli seks işçisi şu ifadeleri kullandı:

“Tutuklanacağımdan korktuğum için tecavüze uğradığımda polise hiç bir zaman bildirmedim.”

Norveç’ten bir seks işçisi ise sadece bir müşterinin kendisini öldüreceğinden korkarsa polisi arayacağını ancak diğer durumlarda yapabileceği bir şey olmadığını ifade ediyor.

Arjantin’den trans seks işçisi devletin sağladığı sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını çünkü hastaneye gittiğinde doktorların kendisiyle alay ettiğini söylüyor.

Belçika’daki seks işçilerini araştıran Chika Unigwe, New York Times’daki makalesinde seks işçiliğinin yasa dışı olduğu durumda müşterinin seks işçisi üzerinde tahakküm kurmasının kolaylaştığını çünkü seks işçisinin polis gibi yardım alabileceği üçüncü bir kişinin veya kurumun olmadığını belirtiyor.

Kaynak: Bianet

İlgili Yazılar

Tüm Haberler