İklim Haberciliği Kütüphanesi’ne Doğru İlk Adım
17 farklı ülkeden gelen gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri Hindistan’da gerçekleşen atölyede iklim haberciliğinin sorunlarını ve nasıl geliştirilebileceğini tartıştı.
Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde gerçekleşen Medya ve İklim Değişikliği Atölyesi, 17 farklı ülkeden katılan 25 gazeteciye, akademisyene ve sivil toplum örgütüne ev sahipliği yaptı.
15-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen konferansta dünya medyasında iklim değişiminin nasıl ele alındığı ve iklim haberciliğinin nasıl geliştirilebileceği tartışıldı.
Önümüzdeki aylarda iklim haberciliği için gazetecilerin ve eğitmenlerin faydalanabileceği çevrimiçi kütüphane kurulması için çalışmalar başlayacak.
Atölye, Oslo Üniversitesi, Datamation Vakfı ve Uluslararası Medya Merkezi tarafından düzenlendi.
IPCC raporu üzerinden medya eleştirisi
Yayınlanan son IPCC raporunda küresel ısınmayı bir buçuk derecede tutabilmek için hükümetlerin acil önlemler alması gerektiği ortaya konmuştu.Farklı ülkelerden katılımcılar, ülkelerinde bu raporun medyada nasıl yer aldığını değerlendirdi, eksikliklerini ve hatalarını tartıştı.
James Painter IPCC raporunu ve arka planını anlatıyor
Bu değerlendirmede en çok öne çıkan nokta, gazetelerin rapora yeterince yer vermemesi oldu. Bunun dışında iklim haberciliğinin yalnızca hükümetlerin dahil olduğu anlaşmalar sonrasında veya yaşanan ekstrem hava olayları sonrasında gündeme gelmesi üzerinde duruldu.
Eksiklik neden kaynaklanıyor?
Hindistan’da çevre gazeteciliği yapan Ranjan Panda ve Omair Ahmad ile Sri Lanka’da gazetecilik yapan Malaka Rodrigo iklim değişikliği ile ilgili haber yaparken karşılaştıkları zorlukları anlattı.
Sunumlarında öne çıkan noktalar bilimsel bilgi eksikliği, var olan bilgiler ile gerçekleşen doğa olaylarını açıklamadaki zorluklar ve bilim dilinin gazetecilik diline aktarımındaki zorluklar oldu. Gazeteciler nelerin iklim değişikliğine bağlı olarak yaşandığını anlamakta ve yorumlamakta zorlandıklarını belirtti.
Katılımcılar iklim haberciliği ile ilgili sorunları tartışırken
İklim haberciliği eğitimi
Atölyenin ikinci gününde iklim haberciliği konusunda eğitim veren akademisyenlerin sunumları yer aldı. Skype ile bağlanan Tom Yulsman, iklim değişikliği ile ilgili başarılı haber örneklerini gösterdi. Seller ve yangınlar gibi doğa olaylarının iklim değişikliği çerçevesi içinde ele alındığı, yerinde gidip ziyaretler yapıldığı ve oradaki yerel halk ile konuşulduğu örnekler verildi.
Makarere Üniversitesi’nden Goretti Nassanga, UNESCO ile birlikte hazırladıkları “Afrika’daki İklim Değişimi: Gazeteciler için Bir Kılavuz” isimli çalışmayı sundu. Afrika’da iklim değişikliğine bağlı sorunlardan ve gazeteciler için hazırladıkları önerilerden bahsetti.
(soldan sağa) Makerere Üniversitesi’nden Goretti Nassanga, Oslo Üniversitesi’nden Elisabeth Eide, The Third Pole’dan gazeteci Omair Ahmed.
Haberin devamı için tıklayınız.
Haber: Elif Ünal
Bizi Takip Edin