“Sınırların Ötesine Geç” Hazar Kısa Film Yarışması
Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, 24 Kasım - 15 Aralık tarihleri arasında 'Sınırların Ötesine Geç' temasıyla eğitim ve kısa film yarışması düzenliyor.
”Önyargı, bir kişi ya da olaya ilişkin yeterli bilgi edinmeden, önceden, peşin bir karara varmış olma durumudur. O halde ilk yapılması gereken tanış olmaktır. Konunun uzmanları önyargıları kırmanın en iyi yolunun bir amaç için birlikte çalışmak olduğunu söylüyor. Her ne kadar Einstein ‘‘Önyargıları parçalamanın atomu parçalamaktan daha zor olduğunu söylese de, bizlere yüzyıllar öncesinden seslenen Kur’an hislerimize yenik düşüp adaletten ayrılmamayı emrediyor.
İşte bunun için Türkiyeli ve Suriyeli gençlerle ortak yaşamın önündeki en büyük engel olan önyargılarımızla yüzleşmek ve hesaplaşmak için birlikte çalışmak istiyoruz. Bu amaç için ön yargılarımızı mercek altına alacağımız “SINIRLARIN ÖTESİNE GEÇ” adlı kısa film yarışması düzenleyeceğiz. Yarışma öncesi katılımcılarımıza kısa film çekme teknikleri hakkında bilgi verecek bir eğitim programı hazırladık. Eğitimin içeriği, kısa filmi kurgulama, çekme, ses ve ışık ayarlama, senaryo yazma gibi becerileri geliştirecek şekilde sekiz bölümden oluşuyor.
Bu eğitimler esnasında önce kendimizle yüzleşip önyargıların zihnimizi nasıl ele geçirdiğini, ötekiyle aramıza nasıl duvarlar ördüğünü, bizi nasıl haksız bir tutum ve davranış içine ittiğine dair farkındalık oluşturacağız. Bu arada kısa film çekme becerilerimizi de geliştirmiş olacağız.
Burada edineceğimiz tecrübe ve eğitimler sonunda Suriyeli ve Türkiyeli gençler olarak gruplar halinde çekeceğimiz kısa filmimizle başkalarına da farkındalık kazandırmak üzere önyargılarımızı görsele taşıyacağız.
Hem kendi gelişimimize katkı sağlamak hem toplumsal olarak önyargılarımıza ışık tutmak üzere yapacağımız bu çalışmada sizleri de aramızda görmek isteriz.
Biz hazırız, sizi bekliyoruz.”
Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği
Yarışma Takvimi:
Yarışmaya Son Katılım Tarihi: 16 Kasım 2018
Eğitimlere Başlama Tarihi: 24 Kasım 2018
Eğitim Günleri: 24 Kasım / 1- 8-15 Aralık 2018
Eğitim Saatleri: 11.00- 16.00
Eğitim Mekânı: Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Merkezi
Kısa Film
Son Teslim Tarihi: 12 Ocak 2019
Ödül Töreni: Bağlarbaşı Kültür Merkezi
Yarışmanın Ödülü
- olan filmin ödülü 10.000 TL
- olan filmin ödülü 6.000 TL
- olan filmin ödülü 4.000 TL
Çalışmaya Katılım Şartları:
*Kısa film, Suriye ve Türkiye uyruklu kişilerin birbirlerine karşı geliştirdiği önyargıyı konu almalıdır.
* Kısa filmi en az 2, en çok 4 kişi birlikte çekmelidir.
* Çalışmada Suriyeli ve Türk öğrenciler birlikte çalışmalıdır.
* Çekimler kısa film formatında olmalıdır.
* Filmlerin süresi jenerik dahil olmak üzere en fazla 8 dakika olmalıdır.
*Yarışmanın başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulup “kisafilmhazar@gmail.com” adresine gönderilmelidir.
*Filmler (.mpeg, .avi, .mp4, .m4v vb. uzantılara sahip) en az 1920×1080 çözünürlükte olmalıdır. Filmlerin içeriği ile birlikte kalitesi de jüri tarafından değerlendirilecektir.
*Yarışmanın dili Türkçedir. Türkçe olmayan kısımlar için Türkçe altyazı eklenmesi gerekmektedir.
*Aday filmler, Vimeo veya YouTube’a yüklenmelidir. Şifreli linklerin parolası başvuru formunda belirtilmelidir.
*Başvuru formu ile birlikte setten ve filmden en az ikişer kare, varsa film afişi gönderilmelidir.
* Vaktinde teslim edilmeyen çalışmalar yarışmaya dahil edilmeyecektir.
* Ödül nakit olarak ödül töreni günü takdim edilecektir.
* Bir kişi yarışmaya en fazla iki filmle katılabilir.
BAŞVURU LİNKİ: https://goo.gl/forms/kSxreW9BQcTYgDAB3
Not: Ödül çekilen filme verilecek olup filmi çeken kişiler arasında pay edilecektir. Yarışmada dereceye girenlerle kısa film çekimlerine dair mini röportajlar yapılacaktır.
Not: Projenin jürisi eğitimi veren hocalar ve kurumun önerdiği kişilerden oluşacaktır.
Eğitim Programı
24 KASIM 2018 CUMARTESİ
- Dersin Hocası: Ekrem DOYDU
SAAT: 11.00 – 13.00
Konu: Kısa Film, Karakter Oluşturma (Kısa film nedir? Kısa film karakteri nasıl oluşturulur? Kısa film ön çalışması nasıl yapılır?)
- Dersin Hocası: Ekrem DOYDU
SAAT: 13.45 – 15.45
Konu: Kısa Film Senaryosu Yazma (Hikaye kağıt üzerinde nasıl kurgulanır? Sinopsis ve senaryo kavramları nelerdir? Kısa film senaryosu nasıl yazılır? Çekim senaryosu nasıl oluşturulur?)
1 ARALIK 2018 Cumartesi - Dersin Hocası: Tülin TEZEL
SAAT: 11.00 – 13.00
KONU: Çekim Aşaması (Kamera hareketleri nelerdir? Takip, Amors, Aks, Açı Karşı açı, Dolly takipleri nelerdir? - Dersin Hocası: Tülin TEZEL
SAAT: 13.45 – 15.45
KONU: Reji (Çekim senaryosu nasıl okunmalıdır? Kompozisyon nasıl oluşturulur? Kadraj nasıl ayarlanır? Hareketli ve durağan görüntü nasıl kesilir?)
8 ARALIK 2018 CUMARTESİ
- Dersin Hocası:
SAAT: 11.00 – 13.00
KONU: Ses (Sesli çekimlerde nelere dikkat edilmelidir? Mikrofon kullanımı nasıl olmalıdır? Ses kaydı nasıl alınmalıdır? Ses efektleri nelerdir, nasıl uygulanmalıdır?)
6. Dersin Hocası:
SAAT: 13.45 – 15.45
KONU: Işık ve Aydınlatma (Işık kullanımı nasıl olmalıdır? Kaç çeşit ışık vardır? İç mekanda ışık kullanımı nasıl olmalıdır? Dış mekanda ışık nasıl olmalıdır? Röportaj çekiminde ışık nasıl kullanılmalıdır?)
15 ARALIK 2018 CUMARTESİ
- Dersin Hocası: Oğuz ATABAŞ
SAAT: 11.00 – 13.00
KONU: Kurgu (Kurgu nedir? Çekilen görüntülerin saklanması, bilgisayara aktarılması nasıl olmalıdır? Kurgu programları nelerdir? Kaba kurgu ve ince kurgu nedir? Görüntü geçişleri, kareleri kesme hangi mantıkla yapılmalıdır? Efektler, geçişler nelerdir, nasıl uygulanmalıdır? Müzik ekleme, yazı yazma nasıl yapılır? Export nasıl alınmalıdır?)
- Ders 13.45- 15.15
Konu: Genel değerlendirme yapılacaktır.
Kaynak: Hazar Derneği
Bizi Takip Edin