Cultural Education Through Theater Projesi Sona Erdi

Cultheater- Kültür ve Tiyatro Araştırmaları Derneği (İstanbul) ve MUT! Theater/ Interkulturell e.V. (Hamburg) ortaklığında gerçekleşen, Deutsch-Türkische Jugendbrücke // Gençlik Köprüsü Türkiye - Almanya tarafından desteklenen Cultural Education Through Theater projesi, 22-29 Ekim tarihleri arasında Almanya’nın Hamburg şehrinde hayata geçti.

Türkiye’den ve Almanya’dan tiyatro eğitimi alan ve tiyatro alanında eğitmen adayı olan gençler, bir hafta boyunca çeşitli atölyeler ve kültürel etkinliklerde bir araya gelerek, tiyatro faaliyetini merkeze alan bir kültürel eğitim programı kapsamında deneyim paylaşımında bulundular. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden Dr. Nilgün Firidinoğlu ve Prof. Dr. Kerem Karaboğa projeye sanatsal danışmanlık yaparak katkı sundular.

Mut! Theater genel sanat yönetmeni Mahmut Canbay kolaylaştırıcılığında gerçekleşen “Forum Tiyatrosu ile Çok Kültürlülük Tartışması” atölyesinde, katılımcılar, tiyatro çalışmalarının, farklı kültürel arka planlardan gelen kişiler arasında karşılıklı anlayış ve diyalog geliştirmek için sağladığı zemini deneyimleme fırsatı buldular. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden Prof. Dr. Kerem Karaboğa tarafından gerçekleştirilen “Kültürel Sınırların Ötesinde Beden” atölyesinde ise Theodoros Terzopoulos ve Vsevolod Meyerhold’un nefes, vücut ve beden çalışmalarıyla bedenin sınırlarının aşılmasını ve sahne üstü enerjiyi keşfetmeyi amaçlayan egzersizler yapıldı. Katılımcılar oyuncuların kültürel arka planları ile beden kullanımları arasındaki ilişkiyi araştırdılar ve ortak bedensel ifade olanaklarını keşfettiler.

Proje kapsamında Thalia Theater’da yönetmen Antú Romero Nunes tarafından sahneye konulan Michael Kohlhaas adlı oyun izlendi. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden Dr. Nilgün Firidinoğlu kolaylaştırıcılığında gerçekleşen “Tiyatro Eleştirisi Yoluyla Kültürlerarası Diyalog” atölyesinde, katılımcılar, Heinrich von Kleist tarafından yazılan Michael Kohlhaas metninde yer alan tartışmalarının, sahne üzerinde nasıl ifade edildiğini, metindeki adalet ve insan hakları gibi temaların kendileri için bugün ne ifade ettiğini tartışma olanağı buldular. Bu atölyede kültürel çeşitlilik içeren gruplarda yürütülen tartışma faaliyetinde katılımcı ve çoğulcu tartışma ortamının nasıl tesis edilebileceğinin yollarını aradılar.

Proje sonuçlarına ilişkin detaylı raporu incelemek ve proje filmini izlemek için www.cultheater.com sitesini ve Cultheater – Kültür ve Tiyatro Araştırmaları Derneği’nin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Facebook @cultheater / instagram @cultheater

İlgili Yazılar

Tüm Haberler