Ayvalık’ta Demir Madeni İçin Yapılan ÇED Toplantısına Ayvalık Halkı İzin Vermedi: Ölümün ÇED’i Olmaz
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin en büyük mahallesi Altınova’da denizde yapılmak istenen maden araması için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) toplantısına Ayvalık halkı izin vermedi.
Doğa savunucuları, milletvekilleri, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Kent Konseyi, çevre dernekleri ve halkın geniş katılımıyla ÇED toplantısının yapılacağı otelin önünde bir araya geldi.
Yaklaşık bir aydır ÇED toplantısının engellenmesi için çaba harcayan Ayvalıklılar, DENSAN Madencilik tarafından yapılmak istenen denizden maden çıkarma faaliyetlerine karşı direndi, şirket yetkililerini toplantı salonuna sokmadı.
Halkın yoğun tepkisi ve şirket yetkililerinin salona alınmaması nedeniyle toplantının yapılamadığına dair tutanak tutuldu.
Kıyı Kumulunu Koruma Manifestosu okundu
Şirket yetkililerinin alanı terk etmesinin ardından Kent Konseyi bünyesinde bir araya gelen STÖ’ler tarafından hazırlanan Kıyı Kumulunu Koruma Manifestosu okundu. Ayvalık Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Çoşkun tarafından okunan manifestoda;
“Madra çayının milyonlarca yılda getirdiği alüvyon ile deniz içinde oluşan ve koruma altında olan Altınova kıyı kumulunda bir maden şirketi deniz kumunu vakumlayıp ayrıştırmak yolu ile metalik maden aramak istiyor. Bu konuda ÇED süreci de başlamış durumda. İşte bu gelişme ile bizler; Altınova kıyı kumulunda deniz dibine bağlı yaşamı yok ederek ekolojik bir felakete yol açacak bu girişimi durdurmak için başta Ayvalık Belediyesi olmak üzere, Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Çevre Koruma Derneği, Ayvalık Atatürkçü Düşünce Derneği ve bu derneklere destek veren Türkiye’deki tüm STK’ler, konu ile ilgili akademisyenler, Altınova Sahil Siteleri Yönetim Kurulu Başkanları Platformu ve siz değerli halkımızla “Denizde Maden Aramaya Hayır” demek için 16 Ekim Saat:13.00’de Kazan Sitesi Safa Motel’de yapılacak olan ÇED toplantısını kabul etmiyoruz, tüm gücümüzle karşı duruyoruz. İşte bizler; Altınova Kıyı Kumulunda yaşayan, hem ürettiği oksijen ile hem de içinde barındırdığı canlılar ile ekolojik sistemi ayakta tutan koruma altındaki endemik Deniz Çayırlarının yok olmasını önlemek için buradayız. Bizler; Altınova kıyı kumulunun yer değiştirmesi ile jeolojik, Kumul bileşenlerinin ayrıştırılması ile hem jeolojik ve hem de ekolojik sistemin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek için buradayız.
Bizler; hem Altınova kıyı kumulunun yok olmaması ve hem de vatan topraklarının kıyı erozyonu ile yitip gitmemesi için devletimizin milyonlarca TL harcayarak yaptırdığı mendireklerin dağılmaması için buradayız. Bizler; Altınova kıyı kumulunun neden olduğu muhteşem sahil nedeniyle, bölgede bulunan ve nüfusu yazın zaman zaman 200 bin kişiye ulaşan yerleşim yerlerinin bu maden araması neticesindeki muhtemel kıyı erozyonu ile oturulamayacak hale gelmesi sonucu, başta Altınova ve Ayvalık olmak üzere tüm Kuzey Ege ekonomisinin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek için buradayız. İşte bu sebeplerden dolayı bizler; hem siz değerli Türk halkından, hem yetkililerden ve hem de devletimizden anlayış, destek ve çözüm bekliyoruz’’ denildi.
Kaynak: Yeşil Gazete
Bizi Takip Edin