Mardin’deki 8. Sosyal Sirk Festivali’ne Sayılı Günler Kaldı
Her Yerde Sanat Derneği’nin Sirkhane Sosyal Sirk Okulu, Mardin’in farklı bölgelerinde, mülteci çocuk ve gençlerin, çatışma alanlarında yaşayan yerli çocukların özgüvenlerinin yeniden kurulması adına sosyal sirk pedagojisinin araçlarını kullanarak, sağladığı güvenli, samimi ve kapsayıcı atmosferde çocukların savaş travmalarını, onlara yeni ve umutlu bir çocukluk vererek silmeye ve yerine sosyal sirkin renklerini koymaya çalışan bir dernek.
Sirkhane Sosyal Sirk Okulu, Türkiye’de ve Irak’ta çocukları sirk aktiviteleriyle buluşturuyor. Çocuklar, kültürel ve sosyal farklılıkların, cinsiyet ayrımının ötesinde, birbirleriyle uyum içinde çalışma olanaklarını keşfederek yeni arkadaşlıklar kuruyor ve bu sayede barışı, uyumu, neşeyi paylaşıyorlar.
Sirkhane sayesinde yurtdışından gelen ve yerli, alanlarında uzman, öğretmeye ve paylaşmaya hevesli eğitmenlerle sanat, müzik, kukla, jonglörlük ve sirk aktivitelerinden trapez, silk üzerine, küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başlayan çocuklar, ayrımcılığın olmadığı, haklarını öğrendikleri ve hayallerine yaklaştıkları bir atmosferde hem yeteneklerini geliştiriyor, hem sosyal alanda başarılı bireylere dönüşüyorlar.
Çocuklukları boyunca tatil günleri ve okul sonraları Sirkhane’de eğitim alan çocuklardan en başarılı olanlar, eğitmenliğe bir adım yaklaşarak Circus Hero grubuna dahil oluyorlar, hem kendi becerilerini artırmaya devam ederken, hem de kendilerinden küçük yaş gruplarının eğitim kolaylaştırıcılığını üstlenerek onlara örnek oluyorlar. İlerleyen zamanlarda ise eğitmen olan Circus Herolar, hem mesleki, hem yurtiçi ve dışında kullanacakları sosyal becerileri ediniyorlar.
Bu anlayış ve heyecanla, Her Yerde Sanat Derneği, 7 senedir düzenlediği Sosyal Sirk Festivali’nin yanı sıra, bu sene 9 Eylül’de başlayıp 15 Eylül’de sonlanan, dünyanın dört bir yanından 28 müzisyen ve performans sanatçısının katıldığı ilk Uçan Halı Çocuk Müzik Festivali’ni düzenledi. Mardin Müzesi işbirliğiyle düzenlenen, dünya sanatçılarının katıldığı, İran-Amerika’lı Sahba Aminika’nın müzikal direktörlüğünde gerçekleşen festivalin konserleri, Sabancı Kent Müzesi, Dara Antik Kenti, Mardin Müzesi, Mitani Kültür Merkezi gibi mekanlarda düzenlenirken, festival süresince sanatçılar, Sirkhane merkezlerinde çocuklar için atölyeler verdiler ve çocuklarla birlikte ürettiler. Festivalin kısa videosunu buradan izleyebilirsiniz.
30 Eylül 2018’de 8.si düzenlenecek olan Sosyal Sirk Festivali ise, 2011 yılından bu yana, yaşam şartları zor olan bölgelerdeki çocukların hayatına dokunmayı, renklendirmeyi ve onlara neşe vermeyi hedefliyor. Her sene Mardin’de gerçekleşen sosyal sirk festivalleriyle, farklı etnik gruplardan, farklı dilleri konuşan, farklı inançlara sahip ve farklı yaş gruplarına dahil olan insanlar, aynı çemberde bir araya gelerek birlikte gülüyor, öğreniyor ve paylaşıyor. Sosyal Sirk Festivali için performans hazırlayan çocuklar, Sirkhane’nin benimsediği sosyal sirk pedagojisinin etrafında yeni beceriler kazanıyor, arkadaşlıklar kuruyor, kendilerine olan güvenlerini artırıyor ve toplumda kendi seslerini buluyorlar, böylelikle festivalin yüksek enerjisi, çocuklara ve oradan, geldikleri bölgelere, dahil oldukları çevrelere yansıyor. 2011 yılından itibaren 50 farklı ülkeden, 400 sirk sanatçısı ve eğitmeniyle birlikte 400000’i bulan katılımcı sayısıyla, Sirkhane, festivalleri bağlamında, çocuk kahkahalarının mutluluk, macera ve özgürlük demek olduğuna, ve mutluluğun aksanının, sınırının ve ayrımının olmadığına inanıyor.
https://www.facebook.com/events/177867016202429/
Bizi Takip Edin