BETAM’dan Suriyeli İşçilere Uygulanan Ayrımcılık Raporu
BETAM, "Suriyeli çalışanlar ve işgücü piyasalarında ayrımcılık" başlıklı araştırma raporunu yayınladı. Araştırma kapsamında görüşülen Suriyeli gençlerin yüzde 92’si farklı şekillerde ayrımcılığa maruz kaldığını belirtirken İstanbul’da çalışan ya da iş arayan genç Suriyelilerin yüzde 80,3’ü işgücü piyasasında ayrımcılığa uğradığını dile getirdi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) “Suriyeli çalışanlar ve işgücü piyasasında ayrımcılık” adındaki araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırmada, Genç Suriyeliler iş teklifi alma ihtimallerinin Türkiyeli gençlere göre daha düşük olduğunu, Türkiyeli gençlerden daha düşük ücretlere daha uzun süreler çalıştıklarını, fazla mesai ücreti alamadıklarını ve mola sürelerinin bile daha kısa olduğunu belirtiyor. Her dört Suriyeliden biri ayrımcılıktan dolayı işe alınmadığını, maruz kaldıkları kötü muameleden de sıkça bahsedip, patron ya da yöneticilerinden kötü muamele görenler olduğu gibi çalışma arkadaşlarından da kötü muamele görenler olduğunu ifade ediyor.
İşgücü piyasasında ayrımcılığın farklı eksenleri
Anket verilerine göre İstanbul işgücü piyasasındaki Suriyelilerin yarısı Türkiyeli çalışma arkadaşlarına kıyasla daha düşük ücretlere çalıştığını, yaklaşık dörtte biri Suriyeli olduğu için işe alınmadığını düşünüyor. Benzer şekilde genç Suriyelilerin yüzde 24’ü patronunun ya da yöneticisinin, yüzde 18’i çalışma arkadaşlarının kendisine kötü muamelede bulunduğunu belirtiyor. Bu bağlamda işyerinde gayriresmi hiyerarşi, “pis işlerin” kendilerine verilmesi, mola sürelerinin bile daha kısa olması gibi şikayetler dile getiriliyor.
İş Arama
Suriyeli gençler, işgücü piyasasında ayrımcılığın iş arama süreçlerinden başladığını dile getirerek kendilerine düşük ücretlerin ve kötü çalışma koşullarının teklif edildiğini belirtiyor. Her dört Suriyeliden biri ayrımcılıktan dolayı işe alınmadıklarını düşünmekte, sadece Suriyeli oldukları için bazı işverenlerin onları geri çevirdiğini ifade ediyor. 22 yaşındaki bir Suriyeli genç iş arama sürecinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “İş aramaya gittiğimde çoğu patron, çoğu işyeri sahibi Suriyeliyiz diye işe almıyor. Bize diyorlardı ‘biz Suriyeli çalıştırmıyoruz’ çok yerde öyle durumla karşılaştık. Bize diyorlardı ‘Suriyeli yok’.
Çalışma Saatleri
Suriyeli gençler çalışma koşullarında da Türkiyeli çalışanlara kendi aralarında bir dizi farklılık olduğunu belirtmektedir. 18 yaşındaki bir genç konuyla alakalı yaşadıklarını şöyle ifade ediyor: “Türklerin maaşı 2000 TL’ye yakın. Öğle yemeği yiyorlar. Her şeyleri var. Onlar 1 saat dinlenirken, biz yarım saat dinlenebiliyoruz… Bizim [Suriyeli çalışanların] mesai uzundu. Gece 12’ye kadar çalışıyorduk. Türkler ise 7’ye kadar.” İşgücü piyasasındaki her dört genç Suriyeliden biri Suriyeli oldukları için patronlarından ve/veya yöneticilerinden kötü muamele gördüklerini dile getiriyor. Her beş genç Suriyeliden biri iş arkadaşlarından kötü muamele gördüğünü ifade ediyor.
Bizi Takip Edin