R Ladies: İstanbul’un Kadınlar için ilk R Programlama Topluluğu
Kadınların programlama dünyasında daha çok yer alması, STEM (science, technology, engineering, math) kariyerlerinde ilerlemesi ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılan R dünyasına adım atmaları için destekleyen, kâr amacı gütmeyen oluşum R-Ladies Istanbul’dan Hazel Kavılı, Betül Güzel ve Hande Bitrim ile röportaj gerçekleştirdik.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İsmim Hazel Kavılı. Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik lisans ve yüksek lisans mezunuyum. Su anda Wixot adlı mobil oyun firmasında Veri Analisti ve Ürün Yöneticisi olarak çalışıyorum.
Ben Betül Güzel. Yüksek lisansımı, 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Pazarlama Yönetimi Bölümü’nde yaptım, lisans diplomamı ise 2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nden aldım. Şu an Alwiser Dijital Dönüşüm Yönetimi Danışmanlığı firmasında kıdemli danışman ve eğitim koordinatörü olarak çalışmaktayım.
Ben de Hande Bitrim. 2013 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik bölümünden mezun oldum. 2013 yılından bu yana medya sektöründe tüketici araştırmaları ve medya verilerinin analizi üzerine çalışmaktayım. 5 yılımı doldurduğum Publicis One – Datawise bünyesinde Supervisor- Veri Analisti olarak görevime devam ediyorum.
R nedir? R-Ladies, kimdir?
R tüm dünyada çok yaygın olarak kullanılan bir veri analizi ve görselleştirme programıdır. İstatistikçilerden sosyal bilimcilere, ekologlardan gazetecilere kadar uzanan çok geniş bir toplulukla her geçen gün daha fazla işlevselleşen bir dil.
(Daha ayrıntılı bilgi için şuraya bakabilirsiniz)
R-Ladies, isminde her ne kadar “ladies” kelimesi olsa da kadınların ve kendini kadın olarak tanımlayan, veri bilimi, istatistik, programlama gibi alanlarda daha fazla yer almak isteyen tüm bireylere destek olan, kesinlikle kâr amacı gütmeyen bir topluluk. Şu anda 119 tane lokal grup ve 27 binden fazla üyesiyle dünya çapında etkili bir organizasyon haline geldi. Özellikle R toplulukları içerisinde (her şehrin kendine özel bir R topluluğu ya da satRday gibi düzenlediği etkinlikler oluyor) kendisine çok özel bir yer edindi.
R-Ladies İstanbul ise 2016 Eylül’de başladığı yolculuğuna. Her ay farklı konularda çalıştaylar, konuşmalar düzenleyerek katılımcılara destek oluyoruz. İlk etkinliğimizde 13 kişi vardı, şu anda her etkinliğimizde en az 30 kişiyi ağırlamaya çalışıyoruz.
R-Ladies’in etkinlik içeriklerinden biraz bahseder misiniz?
R-Ladies İstanbul şu anda dünyada en çok kullanılan istatistik programlama dillerinden biri olan R konusunda başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar eğitimler veriyor. Sadece istatistik analizler değil, analiz sonuçlarını çeşitli web uygulamalarına dönüştürmekten, versiyon kontrol araçlarını aktif şekilde kullanabilmeye kadar destek veriyor. Bunun yanında her dönemde düzenlediğimiz, alanında uzman kişilerden kariyerlerine nasıl başladıklarından, nasıl eğitimler aldıklarına, islerinde kullandıkları araçları ve ilginç analiz sonuçlarını bizlerle paylaştıkları “Data Talks” adını verdiğimiz bir serimiz var. Bu da hem katılımcılara hem de bizlere farklı pencerelerden bakabilmeyi sağlıyor. Şimdiye kadar 19 etkinlik düzenledik, 15 Eylül 2018 Cumartesi günü 20. etkinliğimizle 3.sezona başlıyoruz.
Kadınların veri işlemeyi, ya da programlamayı öğrenmesi neden önemli?
Çünkü bizler her alanda çeşitliliğe inanıyoruz. Kadınların da bu alanda aldıkları eğitimlerle fark yaratacaklarını biliyor hem kendilerini hem de çevrelerini çok daha pozitif şekilde yönlendirebileceklerini biliyoruz. Mühendislik, programlama gibi alanların, kadınların çalışamayacağı alanlar gibi olduğu algısını ortadan kaldırmak ve hem kendileri hem de gelecek nesiller için daha güzel çalışma ortamları yaratmak istiyoruz.
Kadın ve LGBTİ katılımcılara öncelik veriyorsunuz. Bu sizin için neden önemli?
Az önce de belirttiğimiz gibi biz her alanda eşitliği ve çeşitliliği savunuyoruz. İnsanların kimliklerinden ötürü bir isi yapamayacakları düşüncesine karşıyız ve elimizden geldiğince şartları iyileştirmeye çalışıyoruz. Kadınların, kendilerini kadın olarak tanımlayanların, LGBTI bireylerin, bu alanlarda çalışmak isteyip de kimliklerinden ötürü önüne engel koyulanların en azından çalışma/eğitim hayatlarına bir katkımız olsun istiyoruz.
R-Ladies’in katılımcı profilinden biraz bahseder misiniz?
R-Ladies Istanbul için konuşursak, yaşları 19-45 arasında değişen istatistik öğrencilerinden ekologlara, pazarlama departmanlarında çalışanlardan vergi davranışlarını araştıranlara, üniversite öğrencilerinden, bu alanlarda uzun süredir çalışanlara, danışmanlardan henüz yeni ise başlayanlara, is değiştirmeyi düşünenlere kadar geniş bir katılımcı yelpazesi söz konusu.
R-Ladies için multi-disipliner bir ortam diyebilir miyiz? Hangi alanlardan kişiler katılıyor? Bu niçin önemli?
Evet kesinlikle diyebiliriz. Ekip olarak dahi hepimiz farklı alanlarda çalışıyoruz ve tıpkı yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitliliği arttırıyor,farklı alanlardaki tecrübelerimizle etkinliklerimize yön veriyoruz. Katılımcıların farklı alanlarda olması da bizlere yardımcı oluyor, ve bir araya gelerek yaptığımız etkinlikler sayesinde ortak ilgi alanları olanlar birlikte çalışma arkadaşları bulabiliyor.
Farklı disiplinlerde eğitim almış kişilerin veri işleme, veri analizi ve kodlama öğrenmesi neden önemli?
Şu anda yapılan birçok çalışma veriye dayanıyor. Gün geçtikçe farklılaşan iş alanları ile programlama ve veri analizi bilgisi, farklı alanları da birleştirmeyi gerektiriyor. Bu yüzden hangi alanda çalışma yaparsa yapsın, kişiler bir noktada ellerini bu işlere bulaştırmaları gerekiyor 🙂 Bizler de herkesin ücretsiz ulaşabileceği, dünyanın her yerinden farklı alanlardan katkı verilen çok güçlü bir aracı işlerinde nasıl kullanabileceklerini anlatıyoruz.
Size nasıl ulaşabilirler?
Şu anda etkinliklerimizi meetup.com (https://www.meetup.com/tr-TR/rladies-istanbul/ ) ve Twitter (https://twitter.com/RLadiesIstanbul) üzerinden takip edebilirsiniz. Bizlere destek olmak veya merak ettiklerini sormak isteyenler hazel@rladies.org veya istanbul@rladies.org adresinden ulaşabilirler.
Bizi Takip Edin