Erzincan’da Köye Geri Dönüş Umudu
Erzincan’ın Üzümlü ilçesine bağlı Pelitli Köyü 90’lı yıllarda boşalan Erzincan köylerinden bir tanesi. Erzincan merkeze 40 km. uzaklıkta olan Pelitli’nin eski adı Zazaca bir isim olan Sülemere.
1990’larda yoğun göç veren Pelitli Köyü 10 mezradan oluşuyor. 3-5 ev var. Birkaç aile yazları köyde yaşıyor. Mezralardaki evlerin büyük çoğunluğu yıkılmış harap olmuş.
Erzincan, Ankara, İstanbul, Antalya ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç eden Pelitliler yeniden köylerine dönmek istiyorlar. Bunun için ilk önce köy derneği kurulacak. Dernek üzerinden köye geri dönüş projesi hayata geçirilmesi hedefleniyor.
25 yıldır İsviçre’de yaşayan Ali Bulut’un girişimiyle Pelitliler dernek kurmak için harekete geçti. Pelitli Köyü ve Mezraları Derneği’nin kuruluş toplantısı 24 ağustosta Erzincan Mesut Otel’de gerçekleşti. Toplantıda derneğin kurucu üyeleri ile yönetimi belirlendi. Belirlenen dernek yönetimi resmi kuruluş için önümüzdeki günlerde başvuru yapacak.
Proje koordinatörü Ali Bulut ile derneğin kuruluş sürecini ve projelerini konuştuk.
Kendinizden bahseder misiniz?
25 yıldır İsviçre’de yaşıyorum. Ailem 1970’lerde Pelitli’den Ankara’ya göç etti. Bende daya iyi bir hayat kurmak için İsviçre’ye göç ettim. Yıllardır Alevi derneklerinde faal olarak çalışıyorum.
Dernek kurma fikri nasıl gelişti?
Köyümüz 1990’larda yoğun bir göç verdi. Güvenlik sorunu, işsizlik gibi bir çok nedenden dolayı insanlar başka şehirlere, ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Benim gibi Pelitlilerin de aklında hep bir gün köye geri dönme fikri vardı. 1 yıldır dernek kurma fikrimiz vardı. Avrupa, İstanbul, Ankara ve Erzincan’da yaşayan Pelitlilerle dernek kurma fikrimi paylaştım. Çok olumlu tepkiler aldım. Bu yıl derneği kurmak için harekete geçtik.
Dernek kuruluş toplantısı nasıl geçti?
Beklediğimden daha yoğun bir katılım oldu. Toplantıya katılanlardan bazılarının tereddütleri vardı. Onlarla konuşup projemi anlattım ikna oldular. Neler yapacağımızla ilgili sunum yaptık. Geçici yönetim kurulunu belirledik. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımız derneğin resmi başvurunu yapacaklar. Dernek başvurumuz kabul edildikten sonra çalışmalarımıza başlayacağız.
Derneğin kuruluş amacı nedir?
Pelitli Köyü ve Mezraları Derneği öncelikle farklı şehir ve ülkelerde yaşayan Pelitliler arasında sosyal dayanışmayı sağlayan bir köprü olacak. Dernek çatısı altında örgütlenip köyümüze geri dönüş için projeler üretip hayata geçirmek istiyoruz. Dernek fikri köye geri dönüş fikri üzerinden gelişti.
Neden geri dönmek istiyorsunuz?
Ben Sülemere’de doğdum, çocukluğum orda geçti. Burada bir çok anımız var. Köy atalarımızın bize bıraktığı bir emanet. Köy tüm Sülemereliler için manevi bir değere sahip. Burada kutsal ziyaretlerimiz var. Köylülerimiz zorunlu nedenlerden dolayı göç etmek zorunda kaldı. Dünyanın neresine gidersek gidelim insan doğduğu topraklara hep özlem duyuyor. Benim çocuklarım Avrupa’da doğdular, köyü bilmiyorlar. Çocuklarım yaz tatillerini köyünde geçirsin istiyorum. Köyümüzün doğası, havası suyu çok güzel.
Neler Yapacaksınız?
Köyümüzün tanıtımını yaptığımız sulemere.org adında bir web sitesi kurduk. İnternet sitesinde köyümüze dair her şey yer alacak. Site aynı zamanda bir arşiv niteliğinde olacak. Daha sonra bunu bir kitap çalışması haline getireceğiz.
Derneğin kuruluşu tamamlandıktan sonra projelerimiz için çalışacağız. İki önemli projemiz var. Birisi köy kent projesi diğeri köyde yaşlılar için huzurevi projesi. Köylülerimiz arasında sosyal dayanışmayı sağlayacağız. Okuyan gençlerimize burs imkânı sağlayacağız. Çocuklarımız için Zaza dil kursları vereceğiz.
Projelerden bahseder misiniz?
Köy kent projesiyle amacımız köyüne geri dönmek isteyen köylülerimizin konut sorununa çözüm üretmek. Köyüne geri dönmek isteyen çok kişi var fakat bazılarının ekonomik gücü yok. Köy ve mezralarındaki evlerin çoğunluğu yıkılmış harap olmuş durumda. Şuan 3-5 ev var köyde. Köye dönmek isteyen yüzlerce insan var. Dernek çatısı altında bir araya gelip köy kent projesini hayata geçirmek istiyoruz. Köyüne geri dönmek isteyen köylülerimiz derneğimize başvuracak. Dernek olarak köylülerimizin taleplerini yerine getirmek için köy kent projesini hayata geçireceğiz. Köylüler adına dernek Erzincan Valiliği’ne başvuru yapacak. Köyde toplu konut için belirleyeceğimiz bir alanda modern bir köy inşa edeceğiz.
Huzurevi projesiyle yaşlılarımız için köyde huzurevi inşa edeceğiz. Yaşlılarımızın çoğu bakıma muhtaç bakacak kimseleri yok, şehirlerdeki bakım merkezlerinde kalmak istemiyorlar. Huzurevi sayesinde yaşlılarımız hem köyünde yaşayacak hem de rahat ve huzurlu olacaklar.
Köyde neler yapacaksınız?
Köye dönmek isteyenlerin içinde emekliler ve gençler var. Gençlerimiz iş bulmakta sorun yaşıyor. Köyümüz meyve, sebze yetiştirmek için çok ideal bir yer. Hayvancılık, arıcılık, bağcılık yapılması için uygun. Ürettiğimiz ürünleri kooperatifler kurarak satacağız, böylece köyde yaşayanlar için gelir kaynağı sağlayacağız. Kooperatifler aracılığıyla hibe programlarına başvuracağız.
Her yıl yaz aylarında köyümüzde etkinlikler düzenleyeceğiz, gurbette olan köylülerimiz yaz tatillerinde köyünde geçirsin istiyoruz. Köyde cemevi, köy konağı da olacak.
Bizi Takip Edin