Danimarka Sonunda Gey Erkeklere Kan Bağışı Yasağını Kaldırıyor
ABD’nin hala gey erkeklerin kan bağışlayabilmeleri için cinsel ilişkiden sonra en az 12 ay bekleme süresi talep eden yasağı muhafaza etmesinin aksine kan tarama sistemi teknolojilerinin geliştirilmesi ile birlikte Danimarka yasağı tamamen kaldırma adına kararlar almaya başladı.
Danimarka Sağlık Bakanı Ellen Trane Nørby daha modern bir kan tarama sistemi üzerine yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Gey erkekler şimdi dört ay içerisinde cinsel ilişkiye girmedikleri takdirde kan bağışında bulunabilecekler. Fakat kişinin eğer biriyle ilişkisi varsa belirlenen süreç geçersiz sayılacak. Planın 2019 yılı içerisinde henüz tarihi kesinleşmeyen bir zamanda hayata geçirilmesi planlanıyor. Sağlık Bakanı, Danimarkalı haber sitesi DR Nyheder’a yaptığı açıklamada “Uzmanlar güvende hissedeceğimiz ve bu sebeple de Danimarka’da kullanıma geçeceğimiz bir model ürettiler. Kan bağışı sistemimizdeki tüm güvenlik mekanizmaları güven üzerine kuruludur ve oldukça geliştirilmiş kan tarama testlerine sahibiz.” dedi.
Gey Erkekler Tüm Dünyada Kan Bağışı Yasağı İle Karşı Karşıya
Birleşik Krallık geçtiğimiz senenin Temmuz ayında oral veya anal cinsel ilişkiye giren erkeklerin kan bağışı yasağını esnekleştirme kararı almış ve 12 aylık bekleme süresini üç aya indirmişti. ABD ise, kan eksikliğinden muzdarip Kızıl Haç’a rağmen, yasağın süresini en uzun tutan ülkeler arasında yer alıyor.
Gey erkeklerin kan bağışında bulunabilmeleri için uzun başvuru süreçleri son zamanlarda sıkı denetim altına alındı. Aslında kan yoluyla bulaşan HIV’i önlemek amacıyla konulan yasaklar modern kan tarama sistemleri sayesinde tüm korkuları ortadan kaldıracak çözümler sunuyor. Bu sebeple de ülkeler kan bağışı ile ilgili yasağı esnekleştirmeye başladılar.
2018’in Ocak ayında, İsrail kan bağışı için 12 aylık bekleme yasasını tamamen kaldıracağını duyurmuştu. İsrail daha kan bağışlandığı anda bulaşıcı hastalıkları gösterebilen “çifte test” metodunu geliştirmiş ve bu sayede dört aylık dondurulma sürecinden sonra kanın ikinci kez test edilebilme şansı doğmuştu. İsrail meclis parlamentosunun yasa yapıcıları arasında bulunan Meirav Ben-Ari, “Bu, halk için iyi bir haber çünkü bu gelişme kan bağışı havuzlarını genişletecek ve örneğin hayat kurtaracak.” dedi.
Yine bu yılın Ocak ayında Tayvan’da gey erkeklerin kan bağışı yasağı üzerine tartışmalar çıkmış ve ömür boyu sürdürülen kan bağışı yasağı gevşetilmişti. Kan bağışlayacak gey erkeklerin 5 yıl boyunca herhangi bir cinsel ilişkide bulunmaması koşulu da gevşetilen yasanın en çok tartışmaya sebep olan kısmıydı. Geçtiğimiz Mayıs ayında gey erkeklerin kan bağışlayabilmesindeki yasal değişikliği sağlayan en büyük etken LGBTİ gruplarının otoriteler üzerindeki genel baskısı ve mücadelesi idi. Sağlık ve Refah Bakanlığı’ndan bir konuşmacı 5 yıllık bekleme süresinin 12 aya indirilmesinin planladığını vurgulamıştı.
LGBTİ grupları 5 yıllık yasağı “insanlığın ihlali” olarak tanımlıyor. Ömür boyu sürdürülen yasağın kaldırılması için online kampanyalar yürüten gey erkekler kan bağışlamak için cinsel ilişkiden feragat edilmesinin kabul edilemeyeceğini söylüyorlar. Arttırılan HIV testlerinin ve etkili kan bağışı tarama süreçlerinin riski azaltmak için yeteri kadar iyi olduğunu de sözlerine ekliyorlar. Tayvan’ın en büyük LGBTİ kuruluşu olan Tayvan Tongzhi Yardım Hattı Derneği da 5 yıllık yasağı eleştirdi. Politikanın geliştirilmesinde önemli rol oynayan Tu Tsu-Cheng, Tayvan’ın da, komşuları Hong Kong gibi, yasağı 12 ayda sınırlayan diğer ülkeleri takip etmesi gerektiğini söylüyor ve “5 yıl gerçekten çok uzun ve insan doğasına aykırı. Bir ilke ancak homoseksüellere, heteroseksüellere ve biseksüellere eşit şekilde uygulandığında adil olarak tanımlanabilir.” diye de ekliyor.
Ömür boyu kan bağışı yasağının esnetildiği diğer ülkeler arasında İsviçre, Galler, İsrail, İskoçya, Hong Kong ve Fransa yer alıyor.
Kaynak: Gaystarnews
Bizi Takip Edin