Enerji Üreten Akıllı Çiçek Sistemi
2010 yılında 3 Avustralyalı arkadaşın solar panel alanında bir çığır açmak istemesi ile tasarımı ve daha yeni yeni de üretimine başlanan bu SmartFlower ilk olarak Avrupai evler için tasarlanmış olsa da günümüzde bu paneller standart evlerin çoğunda kullanılabilir.
Eski tek renk güneş panelleri göze hoş gözükmediğinden ve kurulumu genellikle birden fazla gün aldığından, alıcı ve evleri içini sayıca sorun oluşturuyor. Smartflower Enerji Teknolojileri’nin kurucularından Alex Swatek tasarımları hakkında “Hepsi bir arada bir çözüm olması gerektiği çok açıktı” dedi. Avrupai bir ev her yıl saatte ortalama 3.500 kilovat kullanıyor. SmartFlower yaşadığınız yere göre yıllık 3.400 ila 6.200 KW üretiyor.
Standart güneş panellerine oranla hem fiyat hem verimlilik olarak alıcıların yanında olduğu iddia edilen SmartFlowerlar, diğer yere monte edilen ve takip yeteneğine sahip panellerden farklı olarak iki yeni özellik sunuyor. İlk olarak açılış ve kapanış evrelerinde kendi kendini temizleyebilme özelliğinin olması pislik ve toprağın panellere yapışması sonucu meydana gelebilen enerji kaybını önlüyor. İkinci yeni özelliği ise kompakt olması, SmartFlower web sayfasına göre kurulumu 2-3 saat arasında sürüyor ve ilk kurulumdan sonra kolayca sökülüp taşınabilir bir hale gelebiliyor.
12 güneş panel yaprağı bulunan SmartFlower güneşin günlük yörüngesini 90 derecelik bir açı ile takip ederek maksimum verimlilik sağlıyor. Egzoz ve fırça ile donatılmış paneller açılış ve kapanış sırasında panellerin kendi kendilerini temizlenmesine yardımcı oluyor. Firmaya göre bu, geleneksel fotovoltaik (güneş pili) panellere oranla %40 daha fazla enerji üretmesini sağlıyor. SmartFlower’ın içine entegre edilmiş kontrol paneli enerji kullanımı gibi bilgileri derleyip kullanıcının SmartFlower telefon uygulamasından takip edebileceği bir hale dönüştürüyor. SmartFlower web sayfasına göre sadece 1 günlük şarj ile 360 saat televizyon izleyebilir, 2,424 tane akıllı telefonu tamamen şarj edebilir ve 17 sepet bulaşık yıkayabilirsiniz. Ay çiçeğini andıran bu panellerin Türkiye distribütörlüğünü Enso Elektrik üstleniyor.
Kaynaklar: Architectmagazine, news.energysage, smartflowersolar
Bizi Takip Edin