Telif Hakları Derneği Edebiyatçıları Buluşturdu

26 Temmuz 2018
Telif Hakları Derneği’nin ‘Yaşayan Edebiyat Projesi’nin tanıtım töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy: “Bütün renklerin ve fikirlerin, bizi biz yapan değerlerin hakkını vermeye, onları gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyoruz.” dedi.

Telif Hakları Derneği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirdiği Yaşayan Edebiyat Projesi,  Türk edebiyatının yaşayan 50 şair ve yazarının kendini, edebiyatını ve hayata bakışını anlattığı kitap ve belgeselden oluşuyor. Projenin Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenen tanıtım gecesinde konuşan Telif Hakları Derneği Başkanı Cafer Vayni, derneğin 2016 yılında WİPO Sözleşme ve direktifleri (Birleşmiş Milletler Dünya Fikri Haklar Örgütü) ile 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve bu kanun etrafında oluşan mevzuat doğrultusunda her türlü telif ve fikri mülkiyet haklarının etkinleştirilmesi, geliştirilmesini ve korunmasını sağlamak, bu ve bağlantılı konularda çalışmalar yapmak, çalışma yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacıyla kurulduğunu belirtti.  Bu alanda 27 meslek birliği olduğunu ancak dernek olarak ilk olduklarını da vurgulayan Vayni, Yaşayan Edebiyat projesiyle de bir ilkin gerçekleştirildiğini belirterek, “Türk edebiyatında 50 edebiyatçıyı, yazarı, şairi 50 uzman edebiyatçıyla karşı karşıya getirerek karşılıklı sözlü tarih çalışması yapılan bu çalışmanın sonucunda 2 cilt prestij eseri ortaya çıktı, proje kapsamında 15-20 dakikalık 50 belgesel film üretildi.” dedi.

Projenin danışma kurulu üyelerinden Alaadin Karaca projenin nasıl gerçekleştirildiğini anlattığı konuşmasında, Türk edebiyatının 50 şair ve yazarla sınırlandırılamayacağını vurgulayarak, “Proje imkanlar kısıtlı olduğu için 50 kişiyle sınırlandırıldı. Bu yüzden belirli bir yaşın üzerinde ve birikimde olan edebiyatçıları ilk aşamada dahil ettik. Bu projede siyasi görüşler, ideoloji, inanç ve benzeri sebeplerle kriter koyulmadı. Projede yer alan farklı yelpazeden isimler bunun göstergesidir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Arısoy da gecede yaptığı konuşmada, kültürel iktidar tartışmalarına değinerek, “Biz bakanlık olarak dün ve bugün kültürün iktidar olduğu bir Türkiye hayaliyle çalıştık, çalışıyoruz. Bütün renklerin ve fikirlerin, bizi biz yapan değerlerin hakkını vermeye, onları gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyoruz.” Dedi. Projenin farklı çevrelerden yazarları buluşturması sebebiyle önemli olduğunun altını çizen Arısoy, “Türk edebiyatının farklı kesimlerinde kültürümüzü inşa etme gayretindeki değerli şair ve yazarlarımızın kendi dünyalarının doğrularını, eksiklerini, müktesebatlarını cömertçe ikram ettiği bir kitabın ve projenin tanıtımı amacıyla bir aradayız” dedi. Geceye katılan yazar ve şairlerin kültürel alanda da etkisi hissedilen kutuplaşmayı aşmada edebiyatın ve projenin rolüne atıfta bulunduğu tanıtım programı, belgesel gösterimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Proje kapsamında, Adnan Özyalçıner, Ferit Edgü, Doğan Hızlan, Rasim Özdenören, Gürsel Aytaç, Ataol Behramoğlu, Süreyya Berfe, Sevinç Çokum, İnci Aral, Necati Mert, Mehmet Ragıp Karcı, Selim İleri, İbrahim Yıldırım, Cemil Kavukçu, Ali Haydar Haksal, Abdullah Uçman, Oğuz Demiralp, Abdülkadir Budak, Turan Koç, Enis Batur, Hüseyin Su, Tuğrul Tanyol, Ali Günvar, Şükrü Erbaş, Arif Ay, Veysel Çolak, Buket Uzuner, Semih Gümüş, Alim Karaman, Haydar Ergülen, Adnan Özer, Mario Levi, Ömer Lekesiz, Yıldız Ramazanoğlu, Ali Ural, Cihan Aktaş, Gürsel Korat, Necip Tosun, İhsan Deniz, Kayahan Özgül, Osman Konuk, Cemal Şakar, Fatma Barbarosoğlu, Sadık Yalsızuçanlar, Hüseyin Atlansoy, Ethem Baran, Leyla İpekçi, Sibel Eraslan, Mehmet Can Doğan, Nuri Pakdil gibi yazar ve şairlerle söyleşiler gerçekleştirildi.

 

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör